Šport > Moto športi
8 ogledov

F1 v VB plačljiva! Že negodujejo.

silverstone vn vb 2011 start EPA
Medtem ko si slovenska javna televizija lahko privošči prenose dirk elitne formule 1, si jih britanski BBC ne more več. Od prihodnjega leta bo v živo prikazoval le polovico VN, vse pa bodo Britanci lahko gledali le na plačljivem Sky Sports. Komentaror Martin Brundle in moštva so se odzvala z začudenjem in zahtevajo pojasnilo.

Najvišja gledanost v zadnjih 10 letih, pa se mora britanska javna televizija BBC po vsega nekaj letih, odkar je prenose dirk formule 1 dobila nazaj od komercialne postaje ITV, posloviti od ekskluzivnega prenašanja najelitnejšega dirkaškega športa v Veliki Britaniji. Med letoma 2012 in 2018 si bo delila pravice s plačljivo televizijsko mrežo Sky, pri čemer bo le slednja prikazovala vse treninge, kvalifikacije in dirke, BBC-ju pa bo ostal neposredni prenos polovice dirk.

Ker je formula 1 predraga za javne televizije, se ji je pred to sezono denimo odrekla tudi hrvaška nacionalna televizija. Ravno nasprotno pa se je zgodilo v Sloveniji. Že res, da so stroški prenosov RTV SLO povsem neprimerljivi s stroški BBC-ja, kjer imajo zgolj na kraju vsake dirke pet komentatorjev, a imajo tudi toliko večji trg - tako gledalcev kot pokroviteljev. Ni jasno, ali bodo Martin Brundle, David Coulthard, Eddie Jordan ... ostali glavni komentatorji tudi ob prenosih na Skyju, slovenski ljubitelji formule 1 pa si lahko le želimo, da bo prek spletnih strani za ogled športnih prenosov še naprej mogoče dobiti sliko in zvok britanske televizije, ki se vselej odlikuje po najboljših prenosih.


Moštva zahtevajo pojasnilo

Morda bi si mislili, da se bodo jezno odzvali britanski gledalci, a obrvi so dvignila tudi moštva. Od Bernieja Ecclestona, ki je pred časom sam zatrdil, da formula 1 mora ostati na neplačljivih televizijah, zahtevajo pojasnilo. Martin Whitmarsh, vodja McLarna, je opozoril, da je v pogodbi Concorde več določil o dostopnosti televizijska prenosa v Veliki Britaniji in selitev na Sky bi ta odločila lahko kršila. Tudi Adam Parr, direktor Williamsa, ni naklonjen selitvi na plačljivo televizijo. Pravi, da sočustvuje z gledalci, a da se bodo očitno morali navaditi, kot so se ob selitvi Premier League na Sky. Ecclestone pa je navdušen: "To je super za formulo 1. Imeli bomo veliko več programa. Prenose na eni in povzetke na drugi televiziji."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.