Šport > Moto športi
20 ogledov

FIA: "Če se vsi strinjajo, se difuzor vrača"

formula silverstone kvalifikacije 2011 EPA
Nov preobrat v primeru "izpušni difuzor". FIA po kriznem sestanku sporoča, da je pripravljena opustiti prepoved uporabe spornega difuzorja. A le, če se bodo strinjale vse ekipe. Očitno se McLaren bo, čeprav je bil še v petek za omejitev, saj je izgubil res veliko. Jeziček na tehtnici bi tako lahko bil Williams, ki je z omejitvijo uporabe difuzorja pridobil.

Če ste menili, da se je farsa o omejitvi uporabe izpušnega difuzorja končala, ste se zmotili. Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je vendarle popustila pritisku ekip z renaultovimi motorji. Po kriznem sestanku in kvalifikacijah v Silverstonu so sporočili, da so pripravljeni umakniti omejitev in se vrniti na pravila, ki so veljala do VN VB (za jutrišnjo dirko pa omejitev ostaja).

"Na opoldanskem izrednem sestanku tehničnih direktorjev smo se pogovarjali, da bi se vrnili na stanje pred Silverstonom. Če se bodo ekipe soglasno strinjale, je FIA do konca letošnje sezone pripravljena opustiti prepoved uporabe izpušnega difuzorja v času, ko dirkač ne pritiska na plin," je FIA zapisala v sporočilu za javnost. Red Bull in Renault bosta gotovo za, očitno tudi McLaren in Mercedes; Ferrari, Williams in Sauber pa bi lahko zapletli situacijo, saj so s prepovedjo pridobili oziroma zmanjšali zaostanek za Red Bullom.

pastor maldonado williams | Avtor: EPA EPA
Ekipe se bodo poskušale poenotiti na sestanku, ki bo v nedeljo dopoldne. "Ne vem, kako se bomo odločili," je dejal tehnični direktor Williamsa Sam Michael, ki bi bil lahko jeziček na tehtnici. "Slišal sem argumente drugih, zdaj se bomo mi usedli s Cosworthom in poskušali dognati naše stališče." Ross Brawn, vodja Mercedesa, dodaja: "Imeli smo konstruktiven pogovor, a mnenja se razlikujejo. Če se vrnemo na pravila iz Valencie, bodo določene ekipe še vedno nazadovoljne. Rešitev bo res težko najti." Če v nedeljo ne bo konsenza, bo FIA obdržala pravila iz Silverstona, še meni Brawn.


Zanimivo, da je bila jeza največja pri Red Bullu, pa so vseeno prišli v prvo vrsto VN VB, medtem ko je ekipa Renaulta kljub očitnemu padcu forme ostala mirna. "Po našem mnenju smo v podrejenem položaju. Vsi bi radi, da se pravila razjasnijo. Za ta konec tedna smo pristali na spremembe, za naprej pa bo treba poiskati rešitev," je po sestanku z direktorjem dirke Charliejem Whitingom dejal vodja Red Bulla Christian Horner.

McLaren krepko nastradal

Če je bil še v petek McLaren na nasprotnem bregu z Red Bullom, jih zdaj zna podpreti. Izkazalo se je, da je omejitev uporabe difuzorja njih krepko prizadela. "Ne delajmo se več neumne. Zadnjih 18 mesecev smo vsi trdo delali na razvoju izpušnega difuzorja," je po kvalifikacijah razlagal Martin Whitmarsh, vodja McLarna. "Ta konec tedna nismo več konkurenčni. Ali vemo, zakaj ne? Niti ne. A očitno na omejitev uporabe difuzorja nismo znali odgovoriti." Jenson Button je na kvalifikacijah kot peti zaostal sekundo in pol, Lewis Hamilton na desetem mestu kar dve sekundi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.