Šport > Moto športi
499 ogledov

Gajser slavil v Italiji

Tim Gajser Reševalni pas/Twitter
Slovenski motokrosist Tim Gajser je zmagal na dirki svetovnega prvenstva v italijanski Mantovi v razredu MXGP.

Tim Gajser je na tretji in zadnji preizkušnji trojčka dirk v Mantovi, na današnji VN Evrope, prvo vožnjo dobil, v drugi pa je bil drugi, kar je bilo dovolj za prvo letošnjo zmago v SP.  Na dirki je bil drugi Italijan Antonio Cairoli, tretji pa Nizozemec Glenn Coldenhoff.

Gajser je pred začetkom te dirke imel v skupnem seštevku pet točk naskoka pred Cairolijem. Zdaj je prednost nekoliko večja, 11 točk (399-388), tretji je Švicar Jeremy Seewer s 369.

V prvi vožnji sta za Gajserjem na drugem in tretjem mestu končala Coldenhoff in Španec Jorge Prado. V drugi pa je Gajser po vodstvu padel, a nadaljeval na drugem mestu za Cairolijem, tretji je bil Seewer.

Prva skupna zmaga po avgustu lani

Svetovni prvak je končno dočakal tudi zmago na dirki v tej koronski sezoni. Čeprav je bil zadnje tedne najprej tik pod vrhom skupnega seštevka, nato pa tudi že vozil z rdečo številko vodilnega, se mu je na prejšnjih desetih dirkah sezone skupna zmaga na preizkušnji vselej izmuznila. Sedemkrat je dobil posamično vožnjo, a do danes v seštevku dirke segel najvišje do drugega mesta.

Zdaj je tudi to "lepotno" napako popravil, še pomembnejše pa je zanj vodstvo v seštevku sezone, ki se nagiba v zadnjo tretjino. Za dirkači je namreč že 11 dirk, na koledarju je načrtovanih še sedem.

Branilec naslova si je že dopoldne z drugim izidom kvalifikacijske vožnje privozil dober položaj pri izbiranju startnega izhodišča. Gajser je nato danes v prvi vožnji začel bolje, kot mu je uspevalo v nekaj zadnjih dirkah, ko je praviloma že na startu izgubil preveč, da bi se potem lahko podal v boj za zmago. Imel je nekaj sreče, saj se je v prvem krogu spretno ujel, da ni padel. Takrat je bil četrti, krog pozneje pa je še bolj spretno prišel mimo sotekmovalcev Prada in Romaina Febvreja, ki sta se zataknila v zavoju, ter bil že drugi.

Nekoliko presenetljivo je takrat vodil Britanec Dylan Walsh na netovarniškem motorju, Gajser pa je imel kar nekaj dela, da ga je po petih krogih prehitel. Ko je imel pred seboj prosto pot, pa ni bilo več ovir za zmago, čeprav je ob koncu vožnje zagrozil tudi Coldenhoff, ki se je hitro prebijal naprej in bil na koncu drugi, za napad na Gajserja pa mu je zmanjkalo časa.

"Vedel sem, da se mi Glenn približuje. V zadnjih krogih sem imel nekaj težav z bolečinami v rokah, malo sem se mučil, toda izjemno zadovoljen sem, da sem zmagal. Na začetku sva imela kar nekaj tesnih dvobojev z Walshem, a sem zdaj res zadovoljen," je po razpletu prve dirke dejal Gajser.

V letošnji sezoni mu še ni uspelo sestaviti dveh res dobrih voženj, da bi potem tudi v seštevku dirke stopil na najvišjo stopničko. Današnja prva predstava pa je vlila upanje, da bo prvič v letu 2020 zmagal.

V drugi vožnji nato kazalo, da bo ne le zmagal, ampak tudi dobil dirko s polnim izkupičkom. Odločen začetek je že po nekaj sto metrih pomenil, da je klonil Prado, ki je sicer najbolje startal, slovenski as pa se je prebil v vodstvo. A na tretjini dirke je njegovim navijačem za hip zastal dih, saj se je Gajser znašel na tleh. Toda hitro se je pobral, izgubil le eno mesto, ko ga je prehitel Cairoli, nato pa do cilja nadaljeval brez napak.

Ker je za njim precej večjo napako naredil Prado in izpadel iz igre za zmago, Coldenhoff pa je bil peti, je imel Gajser vse niti v svojih rokah. Kakšen krog pred koncem se je zdelo, da bo skušal še enkrat napasti Cairolija, a je nato domačinu prepustil uspeh na drugi dirki, sam pa se je razveselil skupne zmage na dirki in prve Zdravljice na najvišji stopnički.

"Super je bilo, vesel sem. Malo mi je žal za tisto majhno napako, ker sem imel dober ritem. Tudi do konca sva se dobro lovila, močno sem pritiskal, ampak najbolj pomembno je, da sem končno zmagal na dirki," je bil po koncu nadvse zadovoljen Gajser.

To je njegova prva zmaga v tej sezoni, nanjo pa je čakal vse od dirke v Belgiji avgusta lani.

Osem točk za Pancarja

V razredu MX2 je slavil Belgijec Jago Geerts, ki je ob enakem seštevku točk (47) z zmago v drugi vožnji premagal Francoza Toma Vialleja, tretji je bil Danec Thomas Kjer Olsen. Slovenski dirkač Jan Pancar je v prvi vožnji z 21. mestom za las ostal brez točk, bolje mu je šlo v drugi, ko je bil 13., v seštevku dirke mu je to prineslo 17. mesto in osem točk. Skupno pa je v tej konkurenci prvi Vialle s 478 točkami, Geerts jih ima 432. Pancar je v SP 17. s 74 točkami.

Naslednja postaja letošnje sezone bo novo prizorišče v koledarju, španski Intu Xanadu - Arroyomolinos, kjer pa bo, za razliko od prejšnjih treh postaj, na sporedu samo ena dirka čez teden dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice