Šport > Moto športi
257 ogledov

Gajser znova z rdečo številko

Tim Gajser Kegums Reševalni pas/Twitter
Gajser v Nemčiji do zmage in rdeče številke vodilnega v SP.

Slovenski motokrosist Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva razreda MXGP v nemškem Teutschenthalu osvojil prvo mesto, potem ko je bil tretji v prvi vožnji in najboljši v drugi. Gajser je zdaj spet vodilni v seštevku SP.

Branilec naslova v elitnem razredu MXGP sicer tudi v Nemčiji še ni bil povsem pripravljen. Na prejšnji dirki na Sardiniji je dirkal s poškodovano ključnico, zato ni bil v ospredju. A se je boril za vsako točko in s 15 osvojenimi skušal kar najbolj omiliti škodo zaradi slabšega izhodišča. Izgubil je sicer rdečo številko vodilnega, toda Nizozemec Jeffrey Herlings je imel pred Nemčijo le točko naskoka.

Tokrat je Gajser v kvalifikacijah odpeljal dobro in zaostal le za Herlingsom. Na prvi dirki je potem začel na petem mestu, se prebil do četrtega, potem pa v zadnji četrtini prehitel Francoza Romaina Febvreja in končal na tretjem mestu.

Nekaj časa je celo kazalo, da bo šel v spopad s Herlingsom, a je nazadnje popustil, se je pa razvnel boj za prvo mesto, saj je Nizozemec v zadnjih treh krogih ujel Španca Jorgeja Prada. Prehitel ga ni, a ob koncu vožnje sta se tekmeca tik po prečkanju ciljne črte po ciljnem skoku v zraku zaletela, pri čemer jo je slabše odnesel Španec, saj je stezo zapustil na nosilih.

Jeffrey Herlings in Jorge Prado Video Šport Grozljiva nesreča Herlingsa in Prada, Gajser tretji po prvi vožnji

Zaradi posledic padca nato Prada ni bilo v drugi vožnji, tako da so se za skupno zmago borili Herlings, Febvre in Gajser. Bolje je začel Francoz in za seboj zadrževal Slovenca; če bi takšen vrstni red ostal do konca, bi Febvre tudi dobil dirko. Toda Gajser ga je prvič napadel v devetem krogu in bil povsem blizu uspeha, drugič pa nato v 11. Takrat je pripravil manever prehitevanja v treh zavojih, nazadnje brez težav po notranji strani prišel na prvo mesto in se odpeljal naprej.

To je na koncu pomenilo tudi skupno zmago na dirki s 45 točkami. Herlings, ki je bil v drugi vožnji tretji, je bil skupno drugi z 42, Febvre pa tretji (40).

V SP ima po novem rdečo številko vodilnega spet Gajser, ki ima zdaj dve točki naskoka pred Herlingsom (415-413). A tudi Febvre je blizu (407), medtem ko je osmoljenec Prado s 384 spet nekoliko zaostal.

"Pred dvema tednoma ne bi pričakoval takšnega razpleta. Imel sem veliko težav zaradi zloma ključnice, nisem še povsem nared, a sezona je še dolga. Iz srca hvala vsem, ki so mi pomagali, da sem se lahko tako hitro vrnil, ekipi, tudi fizioterapevtom," je takoj po dirki za prireditelje tekmovanja dejal Gajser.

V razredu MX2 je slavil Francoz Tom Vialle pred rojakom Maximom Renauxom in Avstrijcem Renejem Hoferjem. Slovenski predstavnik Jan Pancar je bil po 23. in 18. mestu skupno 21. na dirki, dobil je tri nove točke za SP. V seštevku sezone vodi Renaux s 445 točkami, Pancar je 18. z 89 točkami.

Naslednja dirka bo že naslednji konec tedna v francoskem Lacapelle Marivalu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice