Šport > Moto športi
29 ogledov

Gillesova zadnja zmaga: "To je bil šov"

gilles villeneuve Žurnal24 main
"To ni bila dirka, to je bil šov," je šesto, zadnjo in obenem najboljšo zmago Gillesa Villeneueva v formuli 1 opisal Carlos Reutemann. Pokojni dirkač Ferrarija jo je dosegel pred 30 leti.

Gilles Villeneuve, nesojeni svetovni prvak. Bil je ljubljenec tifosov in še danes velja za enega od najboljših dirkačev formule 1 vseh časov. Leto pred prezgodnjo smrtjo je svojo zadnjo, šesto zmago osvojil v španski Jarami. Dirka, od katere letos mineva 30 let, velja za njegovo najboljšo zmago. V moderni formuli 1 s sistemom kers in premičnim zadnjim krilcem je ne bi bilo mogoče doseči. Njegov Ferrari je bil daleč od najhitrejšega na stezi, a je 67 krogov za seboj brezkompromisno zadrževal hitrejše tekmece.

"Ko nadenem nove pnevmatike, je dirkalnik hiter za kakšne štiri kroge. Nato pa lahko pozabiš na hitre kroge. Je le še kot hiter, rdeč cadillac," je po sedmem kvalifikacijskem rezultatu dejal Villeneuve, oče svetovnega prvaka iz sezone 1997, Jacquesa Villeneuva.. Številni so zaspali na startu, Gilles ni bil med njimi. Izstrelil se je na tretje mesto, pred njim sta bila le še oba Williamsa. Ob koncu drugega kroga je Kanadčan prehitel Carlosa Reutemanna in bil že drugi. Medtem je Alan Jones bežal, a si v 14. krogu privoščil napako. Villeneuve je povedel!


Gilles Villeneuve je skozi počasne in ozke zavoje dirkališča Jarama severno od Madrida vozil previdno in pazil, da ga tekmeci niso prehiteli. Nato pa je izkoristil odličen pospešek poskočnega konjiča na izvozu iz zavojev, da ga tekmeci na ravninah niso mogli napasti. Tako je brez napake dirkal iz zavoja v zavoj, za njim pa so se v "vlakcu" vozili Jacques Laffitte (Ligier), John Watson (McLaren), Reuteman in Elio de Angelis (Lotus). Zdržal je do kariraste zastavice. Razlika med njim in petouvrščenim je bila 1,24 sekunde.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.