Šport > Moto športi
633 ogledov

Hamilton do nove zmage, Bottas dvakrat trčil v zadnjih krogih

Lewis Hamilton Epa
Štirikratni svetovni prvak je znova slavil na madžarskem dirkališču.

Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec dirke formule 1 v Budimpešti, 12. letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva. Za njim sta na drugem in tretjem mestu končala Ferrarijeva voznika Nemec Sebastian Vettel in Finec Kimi Räikkönen. 

Za Hamiltona je današnja zmaga peta v sezoni, skupno pa že 67. v karieri. V skupnem seštevku je Britanec z novim uspehom še povečal naskok pred tekmeci, zdaj ima na prvem mestu 213 točk, Vettel na drugem pa 189. 

Britanec je do nove zmage prišel brez večjih težav. Še največ jih je pravzaprav imel v soboto, ko je v za Hungaroring precej nenavadnih vremenskih razmerah, ko je dirkače motil močan naliv, v zadnjem hipu prišel do najboljšega startnega položaja.

Danes je bilo vreme spet klasično poletno madžarsko s temperaturami krepko prek 30 stopinj Celzija, Hamilton pa je že po startu pokazal, da ga zanima le zmaga. Začel je odlično, za seboj je imel moštvenega sotekmovalca Valtterija Bottasa, to pa je bilo dovolj, da se je začel hitro oddaljevati.

Z izjemo postankov v boksih se vrstni red dolgo ni bistveno spreminjal. Prvi je bil Hamilton, za njim Bottas, na tretje mesto pa se je že takoj po startu prebil Vettel, ki je prehitel drugega Ferrarijevega voznika Räikkönena.

Za enega bolj razburljivih trenutkov na dirki sta pet krogov pred koncem poskrbela Bottas in Vettel. Ob Nemčevem manevru je Finec s sprednjim delom trčil v zadek Ferrarija, a sta oba dirkača uspela nadaljevati po stezi. Bottas je ob izletu iz steze sicer izgubil še eno pozicijo, mimo se je odpeljal tudi njegov rojak Räikkönen. Bottasa je v poškodovanem dirkalniku ujel še Daniel Ricciardo, se prav tako v ovinku že prebil mimo, a je Finec tokrat trčil v njegov bok. Avstralec je nekoliko zaostal, vendar je do konca dirke ostalo še dovolj časa za napad, ki ga je tudi izkoristil.

Za Hamiltona je bila ta zmaga že šesta zaporedna na tem prizorišču. "Vedeli smo, da so lahko pri Ferrariju zelo hitri. Zato sem še posebej zadovoljen, ker sem zmagal, te točke bom vzel kot nekakšen bonus. Krasen dan, super navijači, pa tudi super opravljeno delo v ekipi," se je po dirki novega uspeha veselil Hamilton.

Za najboljšo peterico so se zvrstili še Pierre Gasly (Toro Rosso), Kevin Magnussen (Haas), Fernando Alonso (McLaren), nekdanji svetovni prvak je prav danes praznoval 37. rojstni dan, ter Carlos Sainz (Toro Rosso) in Romain Grosjean (Haas).

Vettel je možnosti za kaj več izgubil s postankom, ki ga Ferrarijevi možje niso opravili najhitreje, a je moral biti na koncu po polomu na prejšnji dirki (doma v Nemčiji je zapravil vodstvo, ko je zapeljal s steze in se zaletel v zaščitne gume) zadovoljen tudi z 18 točkami, čeprav je zdaj zaostanek za vodilnim tekmecem že pri 24 točkah.

"Imeli smo dovolj hitrosti, da bi lahko iztržili še kaj več. Lahko bi bilo bolje, to ni to, kar smo želeli, a dobil sem največ, kar je bilo danes mogoče; kar pa se tiče mojega dotika z Bottasom: kar presenečen sem bil, saj sem bil že spredaj, bil sem na notranji strani, ko sem začutil udarec," je pospremil odločilni trenutek dirke, za katerega so v vodstvu ugotovili, da je bila navadna dirkaška nesreča, tako da ni bilo nobene kazni.

Formula 1 se bo po poletnem premoru nadaljevala 24. avgusta v belgijskem Spa-Francorchampsu.

Izidi (70 krogov, 306,670 km):
 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)     1:37:16,427
     (povp. hitrost: 189,693 km/h)
 2. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)           + 17,123
 3. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)                 20,101
 4. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)            46,419
 5. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)             50,000
 6. Pierre Gasly (Fra/Toro Rosso)            1:13,273
 7. Kevin Magnussen (Dan/Haas)               1 krog
 8. Fernando Alonso (Špa/McLaren)          1 krog
 9. Carlos Sainz jr. (Špa/Renault)               1 krog
10. Romain Grosjean (Fra/Haas)               1 krog
...

SP skupno (12):
- dirkači:
 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)     213
 2. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)       189
 3. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)            146
 4. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)        132
 5. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)      118
 6. Max Verstappen (Niz/Red Bull)      105
 7. Nico Hülkenberg (Nem/Renault)      52
 8. Kevin Magnussen (Dan/Haas)         45
 9. Fernando Alonso (Špa/McLaren)    44
10. Sergio Perez (Meh/Force India)     30

- konstruktorji:
 1. Mercedes    345
 2. Ferrari         335
 3. Red Bull      223
 4. Renault         82
 5. Haas              66
 6. Force India   59
 7. McLaren        52
 8. Toro Rosso   28
 9. Sauber          18
10. Williams        4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice