Šport > Moto športi
214 ogledov

Hamilton s pomočjo sreče do zmage v Bakuju

Lewis Hamilton VN Azerbajdžana Hamilton je imel v Bakuju pomoč boginje Fortune.
Končana je dirka za VN Azerbajdžana.

Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Bakuju. Na VN Azerbajdžana je drugo mesto z dobrima dvema sekundama zaostanka osvojil Ferrarijev Finec Kimi Räikkönen, tretji pa je bil Mehičan Sergio Pérez s Force Indio s štirisekundno zamudo. Šesto mesto in prve točke v karieri je osvojil Sauberjev Charles Leclerc iz Monaka.

Do te dirke skupno vodilni Nemec Sebastian Vettel (Ferrari) je bil četrti. Tako je Vettel padel na drugo mesto v skupni razvrstitvi, ima 66 točk, štiri več pa ima današnji zmagovalec.

Ricciardo Verstappen Baku trk Video Šport Velika neumnost dirkačev Red Bulla

Dirka na ulicah Bakuja je bila sicer precej pestra. S starta so prvi štirje s kvalifikacij - Vettel, Hamilton, Valtteri Bottas (Mercedes) in Daniel Ricciardo (Red Bull) - šli brez težav, zadržali svoja mesta, v ozadju pa so je zgodilo nekaj trkov, ki so poskrbeli za varnostni avto. Med drugim se je tudi Räikkönen zaletel v Francoza Estebana Ocona (Force India), slednji je potegnil kratko in končal dirko.

V ospredju je vse kazalo, da ima Vettel dirko pod nadzorom, saj je zanesljivo vozil na prvem mestu, sledila sta mu Hamilton in Bottas, za njimi pa sta pester boj za bila oba Red Bullova dirkača Ricciardo in Nizozemec Max Verstappen. Začasno se je pred njiju prebil še Španec Carlos Sainz mlajši (Renault), ta je bil na koncu peti. Enajst krogov pred koncem pa sta Red Bulla trčila, Verstappna je od zadaj nasadil Ricciardo, ki se ni mogel izogniti trku, tako da sta oba končala dirko. 

Sledil je spet varnostni avto, Bottas, ki je prešel v vodstvo po Vettlovi menjavi gum, je vozil pred Vettlom, Hamiltonom in Räikkönenom, tak je bil vrstni red na vrhu vse do 48. kroga. Takrat je Vettel napadel Bottasa, a naredil napako, tako da sta predenj prišla tako Hamilton kot kolega iz Ferrarijeve ekipe. Mercedesovemu Fincu je tako kazalo dobro za osvojitev prvega mesta, a ne dolgo. Doletela ga je smola, povozil je eno razbitin, ki je po številnih trkih ostala na progi, ta mu je prerezala zadnjo desno gumo in končala nastop. Tako se je tako lahko veselil prve letošnje zmage, Räikkönen drugega mesta, zelo zadovoljen pa je bil s tretjim mestom Perez, ki je pred tem ugnal Vettla.

Naslednja dirka bo VN Španije 13. maja.

"Dirka je bila kar čustvena. Ekipa je opravila odlično delo. Izplačalo se je, da sem vztrajal do konca, da se nisem predal. Žal pa mi je Valtterija, ki je res imel smolo," je po dirki povedal Hamilton.

Räikkönen, ki je imel nekaj težav že na startu in zaostal, pa je povedal: "Res nisem idealno startal. Dirka je bila zelo težka, ni bilo lahko, saj sem imel precej težav s prenizko temperaturo gum."

VN Azerbajdžana, izidi:

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 1:43:44,291
2. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) +2,460
3. Sergio Pérez (Meh/Force India-Mercedes) 4,024
4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 5,329
5. Carlos Sainz mlajši (Špa/Renault) 7,515
6. Charles Leclerc (Mom/Sauber-Ferrari) 9,158
7. Fernando Alonso (Špa/McLaren-Renault) 10,931
8. Lance Stroll (Kan/Williams-Mercedes) 12,546
9. Stoffel Vandoorne (Bel/McLaren-Renault) 14,152
10. Brendon Hartley (NZl/Toro Rosso-Honda) 18,030
...

Skupni vrstni red SP:

1. Lewis Hamilton (VBR) 70 točk
2. Sebastian Vettel (Nem) 66
3. Kimi Räikkönen (Fin) 48
4. Valtteri Bottas (Fin) 40
5. Daniel Ricciardo (Avs) 37
6. Fernando Alonso (Špa) 28
7. Nico Hülkenberg (Nem) 22
8. Max Verstappen (Niz) 18
9. Sergio Pérez (Meh) 15
10. Carlos Sainz ml. (Špa) 13
...

Konstruktorji:

1. Ferrari 114 točk
2. Mercedes 110
3. Red Bull 55
4. McLaren-Renault 36
5. Renault 35
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice