Šport > Moto športi
9694 ogledov

Ferrari zaostril retoriko: "V tem primeru zapuščamo F1"

Epa
Rdeči iz Maranella ponovno razkazujejo svoje mišice.

Ferrari je najslavnejša in naujspešnejša ekipa v zgodovini formule 1, kar mu daje edinstven položaj v svetu elitnega dirkaškega športa. Vodilni možje poskočnega konjička, ki v F1 tekmuje vse od leta 1950, so tekom zgodovine pogosto vršili pritisk na Mednarodno avtomobilistično zvezo (FIA) in tako krojili podobo športa, ne nazadnje pa tudi usodo drugih, manj premožnih ekip v paddocku formule 1.

Nemalokrat se je zgodilo, da je moštvo, ki je že davno postalo sinonim za F1, grozilo z izstopom iz tekmovanja in čeprav se uresničitev grožnje, vsaj za zdaj, zdi malo verjetna, Ferrari ne popušča. 

Predsednik rdečih Sergio Marchionne je na prizorišču zadnje dirke za VN Kitajske znova grozil, da odhod ni le mogoč, temveč zelo verjeten, če bodo lastniki tekmovanja in FIA še naprej omejevali razvoj ter sprejemali ukrepe, ki so v nasprotju z DNK tega športa.

Ameriški lastnik Liberty Media v prihodnosti namreč načrtuje omejitev proračuna (150 milijonov dolarjev), ukinitev veta za največje ekipe in spremembe na področju motorjev, ki naj bi postali enostavnejši, cenejši in bolj podobni med seboj. Ferrari, ki razpolaga z enim največjih proračunov na svetu, napovedanim spremembam odločno nasprotuje. 

sergio marchionne | Avtor: Epa Epa

"Če bo F1 postala spektakel namesto šport in če se bomo še bolj približevali konceptu tekmovanja Nascar, potem bomo odšli. Če bodo novi predlogi še naprej uničevali formulo 1, potem se bo Ferrari umaknil iz tekmovanja. Sodelujemo z Liberty Medio, da bi našli sprejemljive rešitve," je izjavil prvič mož Scuderie (na sliki zgoraj).

"Nekateri si želijo manj tehnološkega pristopa, vendar moramo z Mercedesom ostati zvesti visokim standardom. Pred nekaj dnevi smo dobili predlog Liberty Medie. V kratkem pričakujemo podrobnosti, nato pa bomo sprejeli odločitev, ki je v najboljšem interesu Ferrarija. Še vedno se oziramo po alternativnih možnostih tekmovanja," je dodal.

Marchionne je že v zaključku lanskega leta namignil, da bi Ferrari leta 2021, ko naj bi napovedane spremembe zaživele v praksi, lahko ustanovili novo tekmovanje. "Pogoji so, da se lahko razmišlja v tej smeri, vendar ponavljam, da to ni naš cilj," je dejal.

Ferarri je stalnica F1 zadnjih 68 let. Od leta 1950 do 2018 so se rdeči udeležili 954 dirk in zbrali rekordnih 231 zmag (24%). Ferrari je 16-kratni konstruktorsti prvak, kar je prav tako rekord.

Komentarjev 3
  • Pepa 09:02 18.april 2018.

    Res si ne želim gledati Ameriških dirkalnih serij. Američani bodo uničili bit F1!

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 08:43 18.april 2018.

    Živ dolgčas,sama pravila,pravila,pravila......

  • Snežinko 16:57 17.april 2018.

    No, vsaj eden si upa. Formula je itak postala pogrebščina, ki je nihče več ne gleda...

Sorodne novice