Šport > Moto športi
4605 ogledov

Ferrari odkril vzrok hude nesreče

kimi raikkonen ferrari zlom noge Epa Mehanik je utrpel dvojni zlom noge.
Ferrari je pojasnil razloge za nesrečo, v kateri se je poškodoval njihov mehanik.

Rdeči iz Maranella so v sodelovanju z Mednarodno avtomobilistično zvezo (FIA) opravili temeljito preiskavo incidenta, ki se je zgodil na dirki za VN Bahrajna.

kimi raikkonen ferrari zlom noge Grozljiv prizor Šport Räikkönen zlomil nogo mehaniku

Nesreča se je pripetila med postankom Kimija Räikkönena, ki je prehitro speljal z mesta in pri tem zlomil nogo italijanskemu mehaniku Franceccu Cigariniju. 

"Ledeni Finec" je sicer ravnal v skladu z navodili, saj mu je sistem za postanek prižgal zeleno luč, čeprav mehaniki niso uspeli odviti zadnjega levega kolesa.

Ferrari bo moral zaradi incidenta plačati 50.000 evrov denarne kazni. Cigarini, ki je utrpel dvojni zlom noge, se je po operaciji oglasil iz bolnišnice in sporočil, da je poseg potekal brez zapletov.

cigarini | Avtor: Epa Epa

"Ekipo je zelo prizadela poškodba mehanika, zato smo želeli ugotoviti, kaj se je v resnici zgodilo," je pojasnil šef ekipe Maurizio Arrivabene.

"Pri postankih v boksih se za doseganje čim večje varnosti držimo določenega protokola. Imamo tri različne faktorje: človeškega (mehaniki), mehaničnega (pištola) in elektronskega (senzor, ki določi, ali so kolesa ustrezno pritrjena)," je dodal Arrivabene.

ferrari Nesreča Šport FIA kaznovala Ferrari, mehanik objavil prvo fotografijo

Ferrarijevi mehaniki so imeli pri postanku težave z odvijanjem zadnjega levega kolesa. Pištolo so za trenutek umaknili in poskusili znova, sistem pa je to zaznal kot uspešno menjavo kolesa in Fincu prižgal zeleno luč. Nesrečni Cigarini mu je ravno v tistem trenutku z nogo blokiral pot, zato je prišlo do tragedije.

Ferrari namerava zagotoviti, da se kaj takšnega v prihodnosti ne bi več zgodilo. Podrobnosti posodobitve niso znane, šlo pa naj bi za modifikacije seznorja, ki bo po novem zaznal, ali je bilo na obeso res pritrjeno novo kolo.

Arrivabene je potrdil, da se je Cigarini vrnil v Italijo, kjer uspešno okreva. "Rad bi se zahvalil zdravniku naše ekipe, zdravniškemu osebju in FII ter oblastem v Bahrajnu. Nemudoma so nam priskbeli najboljšega zdravnika. Njihove usluge so nam bile na voljo 24 ur na dan. Hvala vsem."

sebastian vettel VN Kitajske Šport Premoč poskočnega konjička

Razpravo o nevarnosti hitenja v boksih je v Šanghaju znova sprožil McLaren, ki je svojega dirkača Stefana Vandoornea na progo poslal z razrahljanim zadnjim desnim kolesom. Ekipa iz Wokinga bo za napako odštela 5000 evrov.

Komentarjev 2
  • Snežinko 16:40 14.april 2018.

    To bi se sicer lahko preprečilo relativno enostavno: predpiše se, koliko časa mora voznik biti v boksu, recimo 10, 15 sekund. Tako se tudi izenačijo pogoji za vse in zmaga res tisti, ki dobro VOZI in ne tisti, ki ima ...prikaži veča najboljše mehanike.

Sorodne novice