Šport > Moto športi
1055 ogledov

Zmagovalec: To je bilo povsem nepričakovano

Daniel Ricciardo Epa
Dominacija Sebastiana Vettla v tej sezoni je končana.

Avstralec Daniel Ricciardo je na Veliki nagadi Kitajske na vrh popeljal dirkalnik ekipe Red Bull. Brez stopničk sta tokrat ostala tako zmagovalec prvih dveh letošnjih dirk Sebastian Vettel (Ferrari) in Lewis Hamilton (Mercedes). V minuli sezoni sta se le dve dirki končali brez uvrstitve vsaj enega od njiju na zmagovalni oder. Tako v Azerbajdžanu kot Mehiki je takrat slavil Red Bull.

"Kot kaže ne zmagujem na dolgočasnih dirkah. To je bilo povsem nepričakovano, še pred 24 urami sem mislil, da bom zaradi okvare moral začeti povsem iz ozadja. Najprej hvala mehanikom, današnja zmaga je nagrada za njihovo delo," je po zmagi dejal navdušeni Avstralec. Ricciardo se je v vodstvo prebil v 46. od 56 krogov, to pa je njegova šesta zmaga v karieri.

Za njim sta ciljno črto prečkala Finca Valtteri Bottas (Mercedes) in Kimi Räikkönen (Ferrari). Kot četrti je v cilj sicer prišel Nizozemec Max Verstappen, drugi voznik Red Bulla, ki pa je vmes dobil 10-sekundo kazen zaradi manevra ob prehitevanju Vettla. Verstappen je po časovnem pribitku končal na petem mestu, četrti je bil tako aktualni svetovni prvak, Britanec Lewis Hamilton.

Vettel se je moral zadovoljiti z osmim mestom, kljub temu je zadržal skupno vodstvo v svetovnem prvenstvu. Po treh dirkah ima devet točk prednosti pred Hamiltonom in 14 pred Bottasom. Ricciardo zaostaja 17 točk. 

Dve poglavji dirke

Tretja dirka za SP v sezoni 2018 je sicer imela dve poglavji. Prvo je bilo dolgočasno, brez prave akcije, prehitevanj in razburjenj, ko je na stezo zapeljal varnostni avtomobil - zaradi trka med voznikoma Toro Rossa Pierrom Gaslyjem in Brendonom Hartleyjem -, pa je dirka dobila nepričakovan razplet. Red Bull je v bokse poklical Ricciarda, mu zamenjal pnevmatike za mehkejše, poteza pa se je na koncu izkazala za zadetek v polno.

Po umiku varnostnega avtomobila 20 krogov pred koncem, je 28-letni Avstralec začel lov na tekmece, na novih pnevmatikah jih je brez težav dohiteval in prehiteval, na čelu dirke se je znašel deset krog pred koncem. Predvsem Finca Bottas in Räikkönen, ki sta bila njegova prva zasledovalca, Ricciardu nista mogla slediti in kmalu je postalo jasno, da bosta omenjena obračunala za drugo mesto.

Vmes se jima je priključil še Verstappen, ki se je nekaj krogov pred tem zavrtel na stezi po prehitevanju Nemca Vettla. Nizozemec je zadel Vettla, oba zavrtel, in dobil kazenskih 10 sekund. 

Ricciardo je na zmagovalnem odru zasluženo spil šampanjec, pa čeprav si ga je, kot je pri njemu že običajno, natočil kar v svoj dirkaški čevelj. "Ko sem slišal za varnostni avtomobil, so me poklicali v bokse. Vse se je zgodilo hitro. Bilo je odlično in zmagovito," je zmagovalec dirke ocenil ključni moment uspeha in o naslednjih prehitevanjih dodal: "Včasih se moraš enostavno odločiti. Imel sem mehke gume in vedel sem, da lahko več iztržim iz zaviranj."

Daniel Ricciardo | Avtor: Epa Epa
"Dirka je za nas bila dobra vse do prihoda varnostnega vozila na progo. Potem smo se znašli v težavah. Razočarani smo. Mislim, da smo si zaslužili zmago, toda ne danes. To je dirkanje, to se zgodi," pa je dejal Bottas. Ta je na koncu za Ricciardom zaostal 8,8 sekunde, nekaj malega več na tretjem mestu Räikkönen.

Naslednja dirka bo čez dva tedna v Azerbajdžanu, kjer je lani prav tako slavil Ricciardo.

Izidi:

1. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)       1:35:35,980
(povprečna hitrost: 191 kilometrov na uro)
 2. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)               + 8,894
 3. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)                     9,637
 4. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)             16,985
 5. Max Verstappen (Niz/Red Bull)               20,436
 6. Nico Hülkenberg (Nem/Renault)             21,052
 7. Fernando Alonso (Špa/McLaren)            30,639
 8. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)               35,286
 9. Carlos Sainz Jr (Špa/Renault)                 35,763
10. Kevin Magnussen (Dan/Haas)               39,594
...

Skupni vrstni red v SP:
 1. Sebastian Vettel (Nem)      54 točk
 2. Lewis Hamilton (VBr)         45
 3. Valtteri Bottas (Fin)            40
 4. Daniel Ricciardo (Avs)       37
 5. Kimi Räikkönen (Fin)          30
 6. Fernando Alonso (Špa)     22
 7. Nico Hülkenberg (Nem)     22
 8. Max Verstappen (Niz)        18
 9. Pierre Gasly (Fra)                12
10. Kevin Magnussen (Dan)   11
...

Konstruktorji:
1. Mercedes                     85 točk
2. Ferrari                          84
3. Red Bull                       55
4. McLaren                      28
5. Renault                       25
6. Toro Rosso                 12
7. Haas                             11
8. Sauber                         2
9. Force India                   1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice