Šport > Moto športi
862 ogledov

Hamilton tik pred novim naslovom

Lewis Hamilton VN Mehike Epa
Dirkači formule 1 so se merili na preizkušnji za VN Mehike.

Formula 1 po tem koncu tedna še nima novega (starega) svetovnega prvaka. Lewis Hamilton se je z zmago na dirki v Mehiki temu sicer močno približal, toda njegov moštveni sotekmovalec pri Mercedesu Valtteri Bottas je še ohranil nekaj teoretičnih možnosti, saj je bil danes tretji.

Ugibanja o tem, ali bo Hamilton že po dirki v prestolnici Mehike šestič postal svetovni prvak, so bila glavna tema dirkaškega konca tedna v Ciudad de Méxicu. Po eni strani Britancu to dirkališče ne leži, sam pravi, da je najzahtevnejše v sezoni. A ko je bil tam predlani deveti, lani pa četrti, je obakrat že v Mehiki osvojil naslov za ti leti.

Danes je bilo prav nasprotno - sicer je zmagal, toda naslov še ni v njegovih rokah. Res pa je, da ima zdaj 74 točk naskoka, do konca so še tri dirke (in skupno največ 78 točk) in možnosti Bottasa so res zgolj teoretične. Hamilton jih bo lahko dokončno ovrgel že na naslednji dirki z zgolj osmim mestom.

Teorija je danes Hamiltonu omogočala naslov prvaka, če bi zbral 14 točk več kot Bottas, to pa je vključevalo šest različnih scenarijev. Nazadnje se je uresničil eden tistih, ki branilcu naslova še niso omogočili skupnega slavja: tretje mesto Bottasa je pomenilo "le" deset točk plusa.

Naslednja, zelo verjetno že odločilna dirka za razplet sezone 2019, bo na sporedu že naslednji teden v teksaškem Austinu.

A Hamilton je po dirki prešerno slavil zmago v Mehiki in se ni kaj dosti oziral na to, da naslova za sezono še nima v rokah. Bolj pomembno je bilo zanj, da je zmagal na dirki, pohvalil je fantastične navijače, poudaril pa, kako težka je bila dirka: "Neverjetno dober rezultat smo dosegli. Vedeli smo, da imamo lahko težave na ravnini in da nas čaka težka dirka, a nam je uspelo."

Za Hamiltona je bila današnja zmaga deseta v sezoni in skupno že 83. v karieri. Odločilna je bila taktika, saj so se pri Mercedesu zanj odločili za le en postanek. Hamilton je sicer med dirko v pogovoru z ekipo izrazil bojazen, da so ga prehitro poklicali v bokse, a se je nazadnje izkazalo, da je imel vodja moštva Toto Wolff prav. "Precej smo tvegali, a se je nazadnje izplačalo," je dejal po dirki.

Startal je sicer šele kot tretji in v začetnem obdobju dirke sta bila pred njim oba Ferrarija, toda zgodnji postanek v boksih (v 24. krogu) se je izkazal za ključnega. Mercedesu se je izplačalo tveganje, medtem ko so pri Ferrariju po taktiki dveh postankov in zaradi slabega drugega izgubili možnost za boj za zmago, Monačan Charles Leclerc je bil na koncu šele četrti. Začel je sicer kot prvi, potem ko je Nizozemec Max Verstapppen, najhitrejši v kvalifikacijah, naknadno izgubil "pole position", ker je v kvalifikacijah prehiteval pod rumeno zastavo.

V boju za zmago ga je tako najbolj ogrožal Sebastian Vettel, ki pa nazadnje tudi ni mogel napasti, saj je moral paziti še na Bottasa za hrbtom. Prva četverica je končala dirko v le šestih sekundah. "Zelo napeto je bilo. Nisem mogel razmišljati o Lewisu, ker me je Valtteri ves čas napadal," je dejal danes najboljši Ferrarijev dirkač.

Verstappen je bil po vseh težavah šele šesti, mesto za moštvenim sotekmovalcem Alexandrom Albonom, potem ko je moral zaradi predrte pnevmatike že v uvodu dirke na nenačrtovan postanek.

Za Mercedes, ki ima konstruktorski naslov že nekaj časa v rokah, prav tako pa vozniškega, le ime dirkača (še) ni znano, pa je bila današnja zmaga še posebej sladka, saj je dosegel jubilejno stoto zmago v formuli 1.

Ott Tänak WRC WRC Šport Estonec po 15 letih končal francosko dominacijo

VN Mehike, izidi (71 krogov; 305,354 km):

 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)         1:36:48,904 (povp. hitrost: 190,846 km/h)
 2. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)            + 1,766
 3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)              3,533
 4. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)               6,368
 5. Alexander Albon (Taj/Red Bull)             21,399
 6. Max Verstappen (Niz/Red Bull)            1:08,807
 7. Sergio Perez (Meh/Racing Point)          1:13,819
 8. Daniel Ricciardo (Avs/Renault)           1:14,924
 9. Danil Kvjat (Rus/Toro Rosso)             1 krog
10. Pierre Gasly (Fra/Toro Rosso)            1 krog
...
- najhitrejši krog:
Charles Leclerc (Mon/Ferrari; 53. krog 1:19,232)

SP SKUPNO (18):

 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)           363
 2. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)          289
 3. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)           236
 4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)          230
 5. Max Verstappen (Niz/Red Bull)           220
 6. Pierre Gasly (Fra/Toro Rosso)            76
 7. Carlos Sainz ml (Špa/McLaren)            76
 8. Alexander Albon (Taj/Red Bull)           74
 9. Sergio Perez (Meh/Racing Point)          43
10. Daniel Ricciardo (Avs/Renault)           38
...

KONSTRUKTORJI:
 
 1. Mercedes     652
 2. Ferrari      466
 3. Red Bull     341
 4. McLaren      111
 5. Renault       72
 6. Toro Rosso    65
 7. Racing Point  64
 8. Alfa Romeo    35
 9. Haas          28
10. Williams       1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice