Šport > Moto športi
7002 ogledov

Kakšna neumnost pri Ferrariju, trk ekipnih kolegov!

Epa
Pri poskočnem konjičku bodo kar nekaj časa slabe volje.

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec predzadnje dirke svetovnega prvenstva formule 1. V brazilskem Interlagosu je bil drugi Francoz Pierre Gasly (Toro Ross), ki je bil tako prvič v karieri na stopničkah, tretji pa je bil sprva svetovni prvak Britanec Lewis Hamilton (Mercedes). 

A vodstvo dirke je Britanca po koncu preizkušnje kaznovalo s petimi sekundami pribitka, ker je v zaključku dirke trčil v Alexandra Albona. Hamilton je zaradi tega izgubil tretje mesto in zdrsnil na sedmo, do stopničk pa se je prebil Španec Carlos Sainz ml. (McLaren).

Hamilton je po umiku varnostnega avtomobila dva kroga pred koncem napadel Albona in ga pri tem zadel, tako da se je tajski dirkač zavrtel in na koncu prišel le do 14. mesta. Hamilton se je na ta način sicer prebil na tretje mesto, tik pred ciljno črto še ogrožal tudi drugouvrščenega Gaslyja, a se je moral pol ure po dirki sprijazniti s kaznijo. Svetovni prvak je sicer že takoj po koncu dirke priznal napako in se Albonu opravičil za trčenje.

Britančev moštveni sotekmovalec pri Mercedesu Finec Valtteri Bottas, drugi v seštevku sezone, zaradi tehničnih težav dirke ni končal.

V boju za skupno tretje mesto pa zdaj najbolje kaže Verstappnu, saj sta njegova tekmeca pri Ferrariju Monačan Charles Leclerc in Nemec Sebatian Vettel štiri kroge pred koncem po napaki Nemca medsebojno trčila in oba končala dirko s poškodovanima dirkalnikoma ob stezi ter z ničlama.

Vettel je v internem dvoboju z Leclercom, ko sta bila Ferrarija že vštric, nenadoma zapeljal v dirkalnik svojega moštvenega kolega. Leclerc je s predrto prednjo pnevmatiko in poškodovanim kolesom zapeljal s steze, Vettlu je manever predrl zadnjo pnevmatiko njegovega Ferrarija, tudi on pa je končal ob stezi. Po radijski zvezi je bilo slišati le poparjen Vettlov "Oprostite", v Ferrarijevi garaži pa so lahko le nemočno zmajevali z glavami.

Verstappen je zdaj pri 260 točkah, Leclerc je ostal pri 249, Vettel pa pri 230 in je že izpadel iz igre za končno tretje mesto v sezoni.

Gasly izkoristil trk Hamiltona in Albona

Če se navijačem včasih zazdi, da se v formuli 1 ne dogaja nič, in če tudi krovna zveza uvaja spremembe, s katerimi želi spet pritegniti pozornost športne javnosti, je v kraljevskem avtomobilskem razredu vendarle kakšna dirka še posebej zanimiva. Čeprav je prvenstvo že odločeno, je bila današnja preizkušnja v Braziliji ena tistih, ko je bilo akcije več kot dovolj, za nekatere pa tudi preveč.

Verstappen je v osredju odpeljal dobro, bil vselej na pravem mestu in napadel Hamiltona, ko je bilo to potrebno po umiku varnostnega avtomobila. Britanec ni imel pravega odgovora oziroma so zaradi težav z dirkalnikom v moštvu izbrali previdnejšo različico, kar pa je le olajšalo delo Nizozemcu.

"Dobra dirka je bila. Lepo je zmagati, vedel sem, da sem dovolj hiter in vesel sem, da sem to tudi potrdil," je dejal Nizozemec po osmi zmagi v karieri, drugi letošnji.

Hamilton je večji del dirke sicer vztrajal na stezi z bolj obrabljenimi pnevmatikami, medtem ko je šel Verstappen v obdobju, ko je bil na stezi varnostni avto, po nove. Varnostni avto je v 54. krogu sicer zapeljal na stezo, ker je pred tem zaradi okvare motorja odstopil Bottas. Ko se je umaknil, je bil Red Bullov dirkač takoj mimo Hamiltona, Britanca pa je prehitel tudi Albon.

Ko se je po Ferrarijevem dvojnem avtogolu, ko so s steze pobrali večino ostankov pnevmatik in kosov dirkalnikov, še zadnjič umaknil varnostni avto, je bil čas še za zadnjo dramo. Hamilton je na vsak način hotel mimo Albona, pri čemer je tekmeca zadel. Mimo njiju je smuknil Gasly in čeprav ga je v zadnjem krogu Hamilton ujel ter bil tik pred ciljno črto že ob njem, mu ga ni uspelo prehiteti. 

Pierre Gasly | Avtor: Epa Epa

"Težko je kaj pametnega reči. Zame je to prvič, vsekakor si bom dirko zapomnil za vse življenje. Takšen trenutek je čustveno nekaj posebnega, hvala fantom pri Toru Rossu, da so mi predali tako dober dirkalnik," se je najboljše uvrstitve v karieri veselil Francoz.

Po kazni Hamiltonu je bil tretji še en debitant na stopničkah Sainz, za njim pa dirkača v Alfa Romeu, Kimi Räikkönen in Antonio Giovinazzi.

Zadnja dirka sezone bo čez 14 dni v Abu Dabiju.

Izidi:
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)         1:33:14,678
 (povp. hitrost: 197,361 km/h)
 2. Pierre Gasly (Fra/Toro Rosso)             + 6,077
 3. Carlos Sainz ml. (Špa/McLaren)              8,896
 4. Kimi Räikkönen (Fin/Alfa Romeo)             9,452
 5. Antonio Giovinazzi (Ita/Alfa Romeo)        10,201
 6. Daniel Ricciardo (Avs/Renault)             10,541
 7. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)              11,139
 8. Lando Norris (VBr/McLaren)                 11,204
 9. Sergio Perez (Meh/Racing Point)            11,529
10. Danil Kvjat (Rus/Toro Rosso)               11,931
(* Opomba: Hamilton je zaradi kazni dobil petsekundni pribitek)

- najhitrejši krog: Valtteri Bottas (Fin/Mercedes, 43.) 1:10,698

* SP skupno (20):
- dirkači:
 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)     387
 2. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)    314
 3. Max Verstappen (Niz/Red Bull)     260
 4. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)     249
 5. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)    230
 6. Pierre Gasly (Fra/Toro Rosso)      95
 7. Carlos Sainz ml. (Špa/McLaren)     95
 8. Alexander Albon (Taj/Red Bull)     84
 9. Daniel Ricciardo (Avs/Renault)     54
10. Sergio Perez (Meh/Racing Point)    46
...

- konstruktorji:
 1. Mercedes     701
 2. Ferrari      479
 3. Red Bull     391
 4. McLaren      140
 5. Renault       91
 6. Toro Rosso    83
 7. Racing Point  67
 8. Alfa Romeo    57
 9. Haas          28
10. Williams       1

Komentarjev 1
  • Avatar Velestella
    Velestella 00:43 18.november 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

Sorodne novice