Šport > Moto športi
1964 ogledov

Kaotična dirka Verstappnu, velika vrnitev Vettla, polom Mercedesa

VN Nemčije Hockenheimring Epa
Dirkači formule 1 so opravili s sila zanimivo dirko za VN Nemčije, ki so jo krojile vremenske razmere.

Na nemškem Hockenheimringu je slavil Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) pred domačinom Sebastianom Vettlom (Ferrari) in Rusom Daniilom Kvjatom (Toro Rosso).

F2004 Šport Očetov Ferrari kot ulit za malega Schumacherja

Dirka v Nemčiji, enajsta po vrsti v letošnji sezoni, je bila zelo razburljiva in polna presenečenj. Na mokri in spolzki stezi so se nesreče kar vrstile, trdoto zaščitnih ograd pa sta občutila tudi Monačan Charles LeClerc v Ferrariju in Britanec Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton VN Nemčije | Avtor: Epa Epa

Slednji je naredil napako in zadel zaščitne gume, a se je še lahko vrnil v bokse po nov nos dirkalnika, po drugem vrtenju pa izgubil preveč, da bi še lahko računal na zmagovalni oder, ostal pa je celo brez točk na enajstem mestu. Slab dan Mercedesa je z odstopom po trčenju v zaščitno ogrado dopolnil še Finec Valtteri Bottas.

Največ je v kaosu deževne dirke in številnih posredovanj varnostnih avtomobilov pridobil prav Vettel, zaradi težav z dirkalnikom je v kvalifikacijah startal iz dvajsete pozicije, ki se je prebil tik pod vrh in dva kroga pred koncem tudi na stopničke. Ko je bil dva kroga pred koncem četrti, se s tem tudi ni zadovoljil. Napadel je še Kvjata in Kanadčana Lanca Strolla ter si na navdušenje svojih privržencev privozil zares prigarano drugo stopničko.

"Presrečen sem. Ko se je varnostni avto zadnjič umaknil s steze, sem ugotovil, da sem res hiter. Šlo mi je odlično, prehiteval sem dirkalnik za dirkalnikom. Čeprav se je včasih zdelo, da dirke ne bo nikoli konec," je bil nadvse zadovoljen Vettel.

Sezona se bo nadaljevala že naslednji teden na Madžarskem.

Zmagal je Verstappen, ki je, ob Vettlu, naredil najmanj napak. Največjo že na startu, ko je zapravil drugo startno mesto in padel na šesto. Toda poznejši razplet ga je dvignil na vrh, dobro je prestal tudi obdobja varnostnega avtomobila na stezi, bil ob pravem času v boksih in nazadnje drugič v sezoni, skupno pa osmič v karieri, stopil na najvišjo stopničko.

"Bilo je neverjetno, da sem zmagal. Razmere so bile res neobičajne, treba je bilo sprejemati prave odločitve. Predvsem pa ne delati napak. Neverjetno, noro," se je veselil Nizozemec, ki je imel na tribunah tudi veliko podporo svojih navijačev. Za nameček je dobil še dodatno točko za najhitrejši krog na dirki.

Precej manj dobre volje so bili pri Mercedesu. Na domači dirki so iztržili popolno ničlo, čeprav je še sredi dirke kazalo, da Hamilton ne bo imel težav in bo zmagal. Vodja moštva Toto Wolff se je lahko le držal za glavo.

Najbolj pa je bil po odstopu razočaran Nico Hülkenberg. Vozil je na četrtem mestu in imel možnost, da se prvič v karieri prebije na zmagovalni oder, a so se njegove sanje končale z razbitim dirkalnikom ob robu steze.

Skupno je sicer kljub današnji napaki Hamilton ostal v vodstvu, ima 223 točk. tudi Bottas ostaja z nespremenjenim izkupičkom 184 točk drugi, tretji je Verstappen s 162, na četrto se je prebil Vettel s 141, peti je LeClerc s 120.

* Izidi (64 krogov, 292,736 km):
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)      1:44:31,275
 2. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)         + 7,333
 3. Danil Kvjat (Rus/Toro Rosso)             8,305
 4. Lance Stroll (Kan/Racing Point)          8,966
 5. Carlos Sainz ml. (Špa/McLaren)           9,583
 6. Alexander Albon (Taj/Toro Rosso)        10,052
 7. Kimi Räikkönen (Fin/Alfa Romeo)         12,214
 8. Antonio Giovinazzi (Ita/Alfa Romeo)     13,849
 9. Romain Grosjean (Fra/Haas)              16,838
10. Kevin Magnussen (Dan/Haas)              18,765
11. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)           19,667
...
- najhitrejši krog: Max Verstappen: 1:16,645 (61. krog)

* SP skupno (11):
- dirkači:
 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)     223
 2. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)    184
 3. Max Verstappen (Niz/Red Bull)     162
 4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)    141
 5. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)     120
 6. Pierre Gasly (Fra/Red Bull)        55
 7. Carlos Sainz ml (Špa/McLaren)      48
 8. Kimi Räikkönen (Fin/Alfa Romeo)    31
 9. Danil Kvjat (Rus/Toro Rosso)       27
10. Lando Norris (VBr/McLaren)         22
...
- konstruktorji:
1. Mercedes     407
2. Ferrari      261
3. Red Bull     217
4. McLaren       70
5. Toro Rosso    42
6. Renault       39
7. Alfa Romeo    36
8. Racing Point  31
9. Haas          19
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.