Šport > Moto športi
971 ogledov

"Ko so oni dirkali, sem se jaz boril za življenje."

robert kubica Epa
Vrnitev nekoč enega najboljših dirkačev na svetu se ni iztekla po njegovih željah.

Na uvodni dirki sezone za VN Avstralije je prvič po skoraj desetletju spet nastopil Robert Kubica (Williams) in precej klavrn konec tedna sklenil s 17. mestom na dirki, ki jo dobil Valtteri Bottas (Mercedes) pred moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom in Maxom Verstappnom (Red Bull).

Kubica je na dirki F1 startal prvič po novembru 2010. Tisto je bila njegva peta sezona v elitnem dirkaškem športu in zasluženo je užival sloves enega najboljših dirkačev na svetu. Obetavno kariero je nato prekinila huda nesreča na reliju, v kateri je za las ušel smrti in utrpel trajne poškodbe desne roke.

Prva leta po nesreči so bile možnosti za vrnitev v formulo 1 izredno majhne, a se je zdravstveno stanje vztrajno izboljševalo in Kubica si je leta 2017, sprva kot testni dirkač Renaulta, kasneje pa Williamsa, tlakoval pot povratka med elito.

Ob koncu lanske sezone je dobil sedež pri Williamsu in letos v Melbournu po več kot osmih letih spet stal na startni vrsti velike nagrade.  A prvi nastop se mu ni najbolj posrečil. V kvalifikacijah je pristal v zaščitni ogradi, na dirki pa je zaradi poškodbe sprednjega desnega krilca zaostal tri kroge za zmagovalcem. Za nameček je bil cel konec tedna počasnejši od svojega moštvenega kolega, 21-letnega Britanca Georgea Russella, ki je v Melbournu debitiral v F1.

Williams se je izkazal za izrazito nekonkurenčen dirkalnik, ki ni le počasen, ampak tudi težko obvladljiv. Ob teh okoliščinah je težko verjeti, da bo Kubica, ki v trajno zmaličeni desnici še vedno čuti posledice usodne nesreče, uresničil visoka, morda celo nerealna pričakovanja moštva.

robert kubica | Avtor: Epa Epa

"Pred testiranji v Barceloni sem ekipi povedal, da lani nisem nikoli zletel s steze, vendar bo prišel tudi takšen trenutek, če želim ugotoviti, kje so naše meje. V kvalifikacijah sem naredil napako, šlo je za napačno presojo, a to so stvari, ki se jih moram naučiti. Ko so letošnji novinci dirkali v nižjih kategorijah, sem se jaz boril za svoje življenje. To močno vpliva na pristop k dirkaškemu koncu tedna," je povedal 34-letnik.

Poljak je v letih po nesreči dirkal v raznoraznih dirkaških razredih, a v njem je vseskozi tlela želja po vrnitvi v F1. "Ker imam določene omejitve, bom vedno moral pokazati nekaj več od drugih. Poraja se dvom glede mojih sposobnosti. Vem, da se moram izboljšati in marsikaj naučiti. S tem pristopom sem se tudi vrnil. Veliko lažje bi se lotil izziva v razredih GT ali DTM. Ne bi bilo tako stresno. A obenem ne bi tako užival. Morda bom ob koncu leta obžaloval kakšno odločitev, a nikoli ne bom obžaloval tega, da sem poskusil," je sklenil Kubica.

robert kubica | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice