Šport > Moto športi
115 ogledov

Ko zmagovalca odloči zadnji krog

Kanada 2011 Vettel Button EPA
Minula VN Kanade je dokaz, da dirke formule 1 ne odloči nujno start. Jenson Button je pred Sebastiana Vettla prišel v zadnjem krogu. To se ni zgodilo prvič. Tu je nekaj najbolj dramatičnih razpletov VN, nekajkrat je zmagovalec povedel le nekaj metrov pred ciljem.

VN ZDA 1959 - zmagovalec Bruce McLaren

Zadnja dirka sezone je bila prva ameriška VN v Sebringu. Odločala je o prvaku. Jack Brabham je startal kot drugi in kmalu povedel. V zadnjem krogu pa mu je zmanjkalo goriva in zmagal je Bruce McLaren. Brabham je svoj dirkalnik porinil skozi ciljno črto, bil četrti in tako vseeno osvojil svoj prvi od treh naslovov prvaka.

VN Belgije 1964 - zmagovalec Jim Clark

Dirko v Spaju je vodil Graham Hill, a je imel ob koncu težave s sistemom za dovajanje goriva. Tako je v vodstvo prišel Bruce McLaren. Bil je na pragu zmage, nakar mu je v zadnjem krogu v zadnjem zavoju (La Source) izdihnil motor. Tako ga je nekaj sto metrov pred ciljem prehitel Jim Clark.

VN Italije 1967 - zmagovalec John Surtees

Zadnji krog dirke v Monzi je kot vodilni začel Jim Clark, nakar se mu je pokvaril sistem za dovajanje goriva. Povedel je John Surtees. Temu se je hitro približeval Jack Brabham in ga na zaviranju prehitel. V naslednjem zavoju je Surtees vrnil udarec in dirko dobil za 0,2 sekunde.

VN Belgije 1968 - zmagovalec Bruce McLaren

Spa od nekdaj velja za zelo zahtevno stezo, v 60. je bila še bolj kot danes. Leta 1968 je odstopilo 12 od 18 dirkačev, med njimi je bil Jackie Stewart, ki mu je zmanjkalo goriva - v zadnjem krogu! Imel je 30 sekund prednosti, počasi (na hlape) se je sicer bližal cilju, a ga je trojica prehitela. Zmagal je Bruce McLaren.

VN Monaka 1970 - zmagovalec Jochen Rindt

Razplet je bil podoben minuli VN Kanade. Vodil je Jack Brabham, Jochen Rindt pa ga je z minimalnim zaostankom preganjal. Tako je Brabham ob prehitevanju zaostalega za krog v zadnjem zavoju naredil majhno napako in zadel ob ogrado. Ridnt je dosegel svojo edino monaško zmago, Brabham pa se je s 23 sekundami zaostanka vseeno privlekel skozi cilj kot drugi.


VN Francije 1977 - zmagovalec Mario Andretti

Jack Watson je imel v Dijonu lepo prednost, v drugem delu dirke se mu je Mario Andretti začel približevati. Ujel ga je, a prehiteti ga ni in ni mogel. V zadnjem krogu pa je Watsonu začelo zmanjkovati goriva in Andretti ga je le prehitel. Zmagal je za 0,5 sekunde.

VN Južne Afrike 1978 - zmagovalec Ronnie Peterson

Patrick Depailler in Ronnie Peterson sta v zadnjem krogu dirkala kolo ob kolesu, večkrat sta rahlo zadela ... Odločitev o zmagovalcu je padla na ciljni ravnini. Za 0,5 sekunde je uspelo Petersonu.

VN Kanade 1991 - zmagovalec Nelson Piquet st.

20 let pred dvobojem Vettla in Buttna je na isti stezi Nigel Mansell dirjal proti zmagi (vodil je od prvega zavoja). V zadnjem krogu je začel proslavljati zmago. Prehitro! Ponesreči se mu je ugasnil motor. Ni ga mogel več vžgati. Nelson Piquet ni mogel verjeti, da je kot prvi prečkal ciljno črto.

VN Madžarske 1997 - zmagovalec Jacques Villeneuve

Leto prej je bil Damon Hill prvak, tistega leta pa je imel v Arrowsu enega najslabših dirkalnikov. Z nekaj znanja in veliko sreče si je pridirkal 35 sekund prednosti, nakar ga je izdala hidravlika. Jacques Villeneuve se mu je tako začel bližati, ga ujel in v zadnjem krogu prehitel kar po travi.

VN Španije 2001 - zmagovalec Michael Schumacher

Leta 2001 je bil Mika Häikkinen v Barceloni na poti do četrte zaporedne zmage na VN Španije, nakar je zaradi okvare sklopke odstopil pet zavojev pred ciljem. Zmagal je Michael Schumacher, Häikkinena pa je v bokse kar na svojem dirkalniku zapeljal ekipni kolega David Coulthard.


VN Brazilije 2003 - zmagovalec Giancarlo Fisichella

Deževna dirka v Interlagosu je bila en velik kaos. Začela se je za varnostnim avtomobilom in bila prekinjena ob nesrečah Marka Webbra in Fernanda Alonsa. Ob koncu ni bilo povsem jasno, kdo je zmagal, a na najvišjo stopničko je stopil Kimi Räikkönen. Pet dni kasneje so zmago vendarle pripisali Giancarlu Fisichelli. Bila je njegova prva in zadnja za ekipo Jordan.

VN Japonske 2005 - zmagovalec Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen je deževno dirko začel s 17. starnega mesta, a imel od prvega kroga najboljši tempo. Pred zadnjim krogom je bil le še nekaj desetink za vodilnim Giancarlom Fisichello. V prvem zavoju je Finec napadel kar po zunanji strani. Uspešno. Pred njim je bilo le še nekaj kilometrov do devete zmage v karieri.

VN Evrope 2005 - zmagovalec Fernando Alonso

Kimi Räikkönen je bil v zanesljivem vodstvu, ko se mu je na močnem zaviranju ob prehitevanju Jacquesa Villeneuva za cel krog predrla pnevmatika, polomilo se mu je tudi vzmetenje in dirko je končal v prvem zavoju zadnjega kroga. Zmage in pomembnih 10 točk v bitki za naslov prvaka se je veselil Fernando Alonso.

Komentarjev 1
  • R9 11:26 21.junij 2011.

    Pozabili ste dirko, ko je ubogi Rubens MORAL tik pred ciljno črto pred sebe spustiti Schumacherja in mu tako MORAL podariti zmago. Od takrat formule več ne spremljam.