Šport > Moto športi
3016 ogledov

Mercedes razkril, kako so Vettla zvabili na limanice

bottas hamilton Epa
Srebrni so razkrili, kako so v kvalifikacijah za VN Azerbajdžana izigrali Sebastiana Vettla.

Dirkača Mercedesa sta si v kvalifikacijah zagotovila prvo startno vrsto na mestnem dirkališču v Bakuju, kjer sta v nedeljo ubranila svoj položaj in srebrnim prinesla še četrto dvojno zmago v sezono. 

James Volwes, ki je odgovoren za pripravo strategije v nemški ekipi, je razkril, kako sta Lewis Hamilton in Valtteri Bottas poskrbel, da se je njun rival Sebastian Vettel znašel v neugodnem položaju.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Dirkača Mercedesa sta ob koncu tretjega dela kvalifikacij (Q3) zapeljala iz garaže. Vettel jima je sledil, nakar sta se Hamilton in Bottas ustavila pri izvozu iz boksov in ga spustila predse.

Nenavadna taktika je bila odraz strateške odločitve, da pred seboj spustita čim večje število dirkačevin si tako zagotoviti maksimalen učinek zavetrja, kar je na stezi v Bakuju lahko odločilnega pomena.

Taktika je pomenila tudi določeno tveganje, saj bi Mercedesu lahko zmanjkalo časa za zadnji hiter krog.

"Na zadnjhi nekaj dirkah smo bili v boksih priča podobni situaciji. Vsi imajo prižgane motorje in pogledujejo eden k drugemu. Kdo bo šel prvi na stezo? En dirkalnik bo šel prvi in ta bo ustvaril vlečni učinek. V Šanghaju smo bili prepozni in dirkalnika nista mogla opraviti zadnjega kroga. V Bakuju smo se dobro zavedali, da bo naša taktična odločitev krojila razplet kvalifikacij," je povedal Volwes.

"Veliko smo tvegali. Črto smo prečkali le nekaj sekund pred koncem treninga. Ustavili smo se na levi strani in dirkalniki so peljali mimo. Vettel je bil na čelu kolone, mi pa smo si zagotovili dober položaj. Prej smo se o tem pogovrili z dirkačema. Razumela sta, zakaj je to potrebno, in se odlično odrezala," je dodal britanski inženir.

bottas hamilton | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 2
  • Igor Đukanović 07:14 02.maj 2019.

    Kar razloži tudi, zakaj je Hamilton vozil kot drugi. Proti koncu dirke pa za razliko od Bottasa moštvenega kolega ni hotel prehiteti tvegano (za oba in skupni Mercedesov izkupiček).

  • supreme 20:37 01.maj 2019.

    Bedasta razlaga.....

Sorodne novice