Šport > Moto športi
1215 ogledov

Polom Mercedesa, menjava na vrhu skupne razvrstitve

Max Verstappen Profimedia
Verstappen prvič zmagovalec klasike v Monaku.

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Monaku. Na klasični preizkušnji tega tekmovanja je drugo mesto osvojil Španec Carlos Sainz (Ferrari), tretji pa je bil Britanec Lando Norris (McLaren). Z zmago, drugo v sezoni, je Nizozemec tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Za Verstappna je današnja zmaga, 12. v karieri, prva v monaški kneževini.

Verstappen je izkoristil tudi smolo domačina Charlesa Leclerca, ki je sicer v soboto osvojil prvo startno mesto, toda danes pri Ferrariju niso mogli pravočasno popraviti poškodovanega dirkalnika, tako da Leclerc sploh ni startal. Ko se je vrnil v bokse, ga je tolažil tudi monaški princ Albert II. "Res mi je težko. Še nikoli nisem končal dirke v Monaku," je potožil Leclerc.

Charles Leclerc F1 Šport Ferrarijevim mehanikom uspel čudež, nato pa ...

Klasična ulična dirka v Monaku je postregla s paleto čustev: za domačega aduta je pomenila predvsem razočaranje ob spoznanju, da morda življenjske priložnosti, ker na tej zahtevni preizkušnji najboljši startni položaj pomeni ogromno, ne bo mogel izkoristiti. Za Verstappna pa predvsem veliko veselje, ker mu je uspelo prvič v karieri ne le priti med najboljše tri na enem od najzahtevnejših prizorišč, ampak tudi zmagati in za nameček še skočiti na vrh skupnega seštevka.

"To je dirka, na kateri preprosto želiš zmagati. Zmaga tukaj je nekaj posebnega, zame pa so to sploh prve stopničke. Stvari so v Monaku povsem nepredvidljive, nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo," je bil po uspehu vesel Verstapen.

Max Verstappen | Avtor: Profimedia Profimedia

Za tolažbo Ferrarija je na koncu na drugem mestu končal Sainz, Norris pa je na koncu znal zadržati na četrtem mestu drugega voznika Red Bulla Sergia Pereza.

Posebna monaška zgodba pa je iz Mercedesovega tabora. Njihov prvi adut Lewis Hamilton je imel slab dan, oziroma kar slab konec tedna. Dosegel je le sedmi položaj v kvalifikacijah, potem pa tudi med dirko ni mogel priti višje, zato so se pri Mercedesu ob koncu odločili za dodaten postanek, sveže pnevmatike in napad na najhitrejši krog, kar je svetovnemu prvaku sicer uspelo, a je bila ta točka le slaba tolažba.

Še slabše se je dirka končala za njegovega moštvenega sotekmovalca Valtterija Bottasa. Finec je bil v precej boljšem položaju in bi se morda lahko boril tudi za zmago, toda ko je kot drugi sredi dirke zavil k mehanikom, se je zataknilo. Posadka v boksih nikakor ni mogla odviti sprednjega desnega kolesa, Bottas je sprva za minuto obsedel v dirkalniku, ko pa je bilo jasno, da je dirka izgubljena, jo je predčasno končal.

Zdaj ima Verstappen 105 točk, Lewis Hamilton je po novem drugi s 101, Norris pa tretji s 56 točkami, na četrto je po današnji ničli zdrsnil Bottas (47).

Med tistimi, ki bodo bolj zadovoljni po Monaku, pa je tudi Sebastian Vettel. Nekdanji Ferrarijev dirkač z Astonom Martnom še nima orodja za zmage ali stopničke, je pa vse bližje. Danes je bil peti, kar je daleč najboljši dosežek v sezoni. Manj pa novinec v formuli, njegov rojak, sin nekdanjega svetovnega prvaka Michaela Schumacherja Mick. Še vedno lovi prve točke, danes pa je bil z 18. mestom, zadnjim med še uvrščenimi, precej daleč.

Kot je za Monako značilno, ni bilo prav veliko akcije in prehitevanj, ki jih ozka ulična steza skorajda ne dopušča. So se pa dirkači in navijači razveselili, da se je Monako vrnil v koledar dirk; lani je koronska kriza prestižno dirko odnesla, letos so ogled dovolili omejenemu številu gledalcev, ob progi jih je bilo lahko 7500.

Naslednja postaja formule 1 bo čez 14 dni v Azerbajdžanu.

Izidi (78 krogov, 260,286 km):
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)         1:38:56,820
 (povp. hitrost 159,359 km/h)
 2. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)                + 8,968
 3. Lando Norris (VBr/McLaren)                 19,427
 4. Sergio Perez (Meh/Red Bull)                20,490
 5. Sebastian Vettel (Nem/Aston Martin)        52,591
 6. Pierre Gasly (Fra/AlphaTauri)              53,896
 7. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)            1:08,231
 8. Lance Stroll (Kan/Aston Martin)          1 krog
 9. Esteban Ocon (Fra/Alpine)                1 krog
10. Antonio Giovinazzi (Ita/Alfa Romeo)      1 krog
...

Najhitrejši krog:
Lewis Hamilton (71., 1:12,909)

* SP skupno (5):
Dirkači:
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)     105
 2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)     101
 3. Lando Norris (VBr/McLaren)         56
 4. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)     47
 5. Sergio Perez (Meh/Red Bull)        44
 6. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)      40
 7. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)         38
 8. Daniel Ricciardo (Avs/McLaren)     24
 9. Pierre Gasly (FraAlphaTauri)       16
10. Esteban Ocon (Fra/Alpine)          12
...

Konstruktorji:
1. Red Bull     149
2. Mercedes     148
3. McLaren       80
4. Ferrari       78
5. Aston Martin  19
6. AlphaTauri    18
7. Alpine        17
8. Alfa Romeo     1

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.