Šport > Moto športi
1206 ogledov

Pred osemnajstimi leti ostal brez nog, zdaj ponovno na progi

Šport: Velik korak: eden največjih športnikov na svetu za božič v domači oskrbi - Alex Zanardi
Alex Zanardi se po osemnajstih letih vrača na dirke.

18 let mineva odkar je Alex Zanardi, dvakratni prvak serije CART, zaradi nesreče ostal brez obeh nog. Do danes je pri svojem povratku prestal trnovo pot, toda italijanski dirkaški šampion se ni nikoli predal. Svoje dirkalne avtomobile je bil prisiljen zamenjati za invalidski voziček, toda ni se odrekel športu. Postal je paraolimpijec ter v parakolesarstvu osvojil štiri zlate medalje. Zdaj pa se pri svojih dvainpetdesetih letih vrača k svoji prvi ljubezni - dirkanju.

Ameriški mediji namreč poročajo, da so naleteli na Zanardija, kako dirka s svojim posebej zanj oblikovanim avtomobilom. Z levo roko drži volan, medtem ko z desno dodaja plin, oziroma zavira.

Alex Zanardi Paraolimpijske OI Šport Dirkač formule 1 do paraolimpijskega zlata

Celotno vozilo je oblikovano tako, da lahko Zanardi prvič po tragičnem letu 2001 ponovno sede za volan in celo tekmuje na dirki. Glede na to, da je celotno življenje oboževal izzive, si je tudi tokrat postavil precej visokega - tekmovanje na 24 urah Daytone.

"Moram priznati, prvi krog, ki sem ga odvozil, je deloval precej čudno. Čas je bil, da startam, in sem dodal plin. Razmišljal sem, ali sem prepričan, da je to za mene. Toda vseeno... voziti ponovno avto... neverjetno!" je izjavil Zanardi ter poudaril, da se je v trenutku, ko je ponovno lahko začel s testiranji, počutil kot osvajalec zlate medalje.

alex zanardi London 2012 Šport Alex Zanardi – zmagoslavje športnega duha

24 ur Daytone predstavlja uresničitev sanj za Zanardija, saj si po izgubi obeh nog ni predstavljal, da bo še kdaj dirkal. Sam Zanardi pa je mnogim postal idol, saj je dokaz, da se s pravo voljo, da doseči vse ter da se nikoli ne sme obupati. Veliki borec, rojeni šampion, bo tako ponovno lahko vozil "300 kilomterov na uro" skupaj z dirkaškimi legendami, kot so Fernando Alonso, Rubens Barrichello, Juan Pablo Montoya, Emerson Fittipaldi in ostali dirkaški asi, ki se bodo pomerili na letošnji Daytoni.

alex zanardi zanardi Šport Izgubil obe nogi, a od športa se ni poslovil

 

Komentarjev 1
  • supreme 14:31 26.januar 2019.

    Bedaki...on dirka ze najmanj petnajst let