Šport > Moto športi
507 ogledov

Prva zmaga Yamahe v sezoni

Maverick Vinales
Tudi Yamaha je prišla do prvega uspeha v sezoni.

Španec Maverick Vinales na Yamahi je zmagovalec dirke elitnega razreda motoGP v Assnu. Drugo mesto je osvojil njegov rojak Marc Marquez, tretje pa najhitrejši iz kvalifikacij, Francoz Fabio Quartararo (Yamaha SRT).

Vinales je na svoji osemdeseti dirki v razredu motoGP prepričljivo prišel do šeste zmage. To je prva Špančeva in Yamahina zmaga v sezoni. Marquez je z drugim mestom še povečal vodstvo v skupnem seštevku, Quartararo, presenečenje sezone, pa je s tretjim mestom prišel do drugim zaporednih stopničk; na prejšnji dirki v Barceloni je bil tretji. Marquez se je na osmi dirki sezone še sedmič uvrstil na zmagovalni oder.

Vinales je nadzor nad dirko prevzel dvanajst krogov pred koncem in se v cilju razveselil prve zmage po lanski avstralski preizkušnji. "To je resnično eno od dirkališč, ki so mi v koledarju najbolj všeč. Rad bi čestital svojemu moštvu, naredili so odlično delo. Živim svoje sanje, dolgo časa je minilo od moje zadnje zmage," se je v cilju smejalo 24-letnemu Špancu.

Marquez, ki na stopničkah v tej sezoni ni bil le na tretji dirki, je še povečal naskok v skupnem seštevku, zdaj ima 44 točk prednosti pred skupno drugim Italijanom Andreo Doviziosom (Yamaha), ki je bil tokrat četrti. Katalonec je dobil tudi točko za najhitrejši krog na tekmi in ima skupno 160 točk. Po dirki je dejal: "Vedel sem, da je bila Yamaha na treningih zelo zelo močna, zato je to drugo mesto kot zmaga. Vinales si je zaslužil zmago."

Quartararo je nekaj časa celo vodil, potem pa je bilo videti, kot da ima težave z dirkalnikom in na koncu se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. "Prvič sem vodil na dirki, zato sem vesel in komaj čakam dirko v Nemčiji," se v cilju ni hotel na motor izgovarjati Francoz. Quartararo je sicer v soboto postal najmlajši dirkač v zgodovini, ki je v kraljevskem razredu dvakrat zapored dobil kvalifikacije.

Vinalesov moštveni kolega, Italijan Valentino Rossi, je ostal brez uvrstitve potem ko je trčil z Japoncem Takaakijem Nakagamijem (Honda). Dirke prav tako ni končal Španec Alex Rins (Suzuki), ki je sicer dobro startal in na začetku nekaj časa vodil.

V razredu moto2 je zmagal Španec Augusto Fernandez, ki se je z zmago povzpel na tretje mesto v skupnem seštevku z 92 točkami. Vodilni je Švicar Thomas Lüthi, ki je s četrtim mestom s 117 točkami prevzel vodstvo pred Alexom Marquezom. Slednji je  dirko končal ob progi.

V najšibkejšem razredu je slavil Italijan Tony Arbolino, ki je do zmage prišel s prehitevanjem rojaka Lorenza Dalle Porte v zaključnih krogih. Pred tem je bil večji del dirke v vodstvu Čeh Jakub Kornfeil, ki pa je od sodnikov prejel kazen za krajšanje zavoja in je bil na koncu tretji. V vodstvu v skupnem seštevku ostaja Španec Aron Canet, ki je bil tokrat šele 12. 

Prihodnja dirka bo že čez teden dni, ko se bodo dirkači za nove točke merili na VN Nemčije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice