Šport > Moto športi
18 ogledov

Schumi že v drugem krogu plin do konca

michael schumacher prva dirka 1991 Žurnal24 main
Na svoji najljubši stezi bo ta konec tedna sedemkratni svetovni prvak Michael Schumacher obeležil 20-letnico svoje prve dirke v formuli 1. Leta 1991 je z Jordanom kvalifikacije v Spaju končal v prvi deseterici, nato pa z okvaro sklopke nesrečno odstopil v drugem zavoju.

"Dirka v Spaju bo brez dvoma tokrat imela prav poseben pomen, saj sem tukaj pred 20 leti začel svojo prvo dirko formule 1. Kar težko verjamem, da je od takrat res minilo že toliko časa," je ob prihodu v Belgijo dejal zmagovalec 91 dirk Michael Schumacher. "V teh 20 letih se je marsikaj spremenilo, a ena stvar je ostala enaka – steza je še vedno fantastična. Zame je Spa moja dnevna soba. Tukaj se mi je namreč zgodilo toliko čudovitih trenutkov v karieri." Ne le zaradi debija, kasneje je Nemec v Spaju šestkrat zmagal. Ob ne najbolj konkurenčnem Mercedesu bo ta konec tedna razlog za njegovo slavje bržkone le 20-letnica. "Po počitnicah se vračam svež, pol motivacije in energije. Poskušal bom pustiti nov pečat."


Takrat dvaindvajsetletni Schumacher je vzbudil zanimanje Eddieja Jordana in ta mu je avgusta 1991 ponudil možnost debija v formuli 1. Na VN Belgije je v zeleno-modrem Jordan Fordu zamenjal aretiranega Bertranda Gachota. Takrat je prvič sedel v dirkalnik formule 1 in že v drugem krogu s polnim plinom peljal skozi najhitrejši zavoj v formuli 1, Eau Rouge. Navdušil je na kvalifikacijah, ko je bil 11 mest pred moštvenim sotekmovalcem z izkušnjami s 160 dirk Andreo de Cesarisom. "Svojemu inženirju sem rekel: 'Ta fant pa ima jajca.' Tako mi je postalo jasno, da to ni navaden novinec, da res zna dirkati. Spa je ena najtežjih stez in bi pričakovali, da bo imel novinec težave, pa je bil takoj hiter kot jaz," se spominja De Cesaris.

"Ja seveda sem zelo vesel. V dirkalniku se počutim zelo dobro, zabavno ga je voziti. Zelo sem srečen," je v svoji prvi uradni izjavi kot dirkač formule 1 po kvalifikacijah takrat dejal še rahlo sramežljivi Schumacher. Nemški tisk je začel pisati, da je to največji nemški talent po Stefanu Bellofu (dirkač Tyrrella, ki je umrl v svoji drugi sezoni – prav v Spaju). A dirka se je za Michaela sicer končala že v drugem zavoju, ko mu je odpovedala sklopka (poglejte v videu). Že en sam kvalifikacijski trening pa je bil dovolj, da je mladi Nemec prepričal in Flavio Briatore ga je takoj izmaknil Jordanu. Že na naslednji dirki je bil z Benetton Fordom peti, leto kasneje pa je prav v Spaju prvič zmagal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.