Šport > Moto športi
24 ogledov

Schumi naj bi začeli zbujati iz kome; Kehmova demantirala

michael schumacher grenoble EPA
Po več kot štirih tednih naj bi Michaela Schumacherja začeli postopoma zbujati iz umetne kome. Njegova tiskovna predstavnica je že zanikala navedbe.

Pred točno mesecem je Michael Schumacher doživel nesrečo na smučanju. Zdaj naj bi ga zdravniki v Grenoblu začeli postopno zbujati iz umetne kome, poroča L'Equipe. Gre za počasen in nepredvidljiv proces.

Schumi naj bi se pozitivno odzival na spodbude k obuditvi, ki so jo začeli izvajati v tem tednu. Gre za najboljšo novico v zvezi z nemškim šampionom, ki je v zadnjem mesecu prišla z oddelka za nevrokirurgijo v grenobelski bolnišnici, a osebje ostaja zelo previdno v napovedih.

Že razume preproste ukaze

6. januarja so zdravniki zatrdili, da je Schumacherjevo stanje "kritično, a stabilno". 11 dni kasneje so medijem lansirali izjavo, da je stanje "stabilno". Obstaja torej možnost postopnega povratka, saj naj bi bil Nemec zdaj dovolj močan, da začnejo novo fazo zdravljenja.

Po navedbah profesorja Jean-Luca Trouella, nekdanjega šefa nevrologije v bolnišnici v Fochu, je po več kot štirih tednih skrajni čas, da so začeli proces zbujanja. Zdravniki počasi znižujejo raven sedacije in so pozorni na osnovne komunikacijske znake. Obnovitev komunikacijskih sposobnosti zdravniki preizkušajo s preprostimi ukazi. Po navedbah L'Equipa naj bi se Schumacher že lahko odzval na ukaze, kot so: "odpri in zapri usta", "odpri in zapri oči" ter "stisni roko".

Sledi obdobje zmedenosti

Kljub opogumljajočim znakom pa kalvarije za sedemkratnega svetovnega prvaka še zdaleč ni konec. Naslednja dva meseca bosta za Schumija po besedah Trouella "obdobje zmedenosti, v katerem bo dirkač v stanju letargije". Še vedno je nemogoče napovedati razplet drame. "Po hudih poškodbah glave traja več let, preden so jasne vse posledice," je dodal Truelle.

Kehmova že demantirala

"Vse izjave, ki ne prihajajo s strani zdravnikov ali Schumacherjevega menedžementa smatram za običajne špekulacije. Ne želim komentirati ugibanj," pa se je že odzvala Schumijeva tiskovna predstavnica Sabine Kehm in tako spet zatrla upanje dirkačevih privržencev.

Komentarjev 5
  • Sandi Majetič 14:48 29.januar 2014.

    Saj ni tako težko iti na stran L'Equipe in v prevajalnik dati tekst!!! Istočasno na 24ur: Schumacherjeva predstavnica zatrla prebujeno upanje in zanikala vzpodbudne novice iz Grenobla

  • zic 13:36 29.januar 2014.

    tale cajtng je tipičen primer sranja s katerim nas pumpajo!!!

  • zic 13:36 29.januar 2014.

    enako, tudi jaz!