Šport > Moto športi
114 ogledov

Svetovni prvak še nepremagan v novi sezoni

Epa
Branilec dirkaške krone v elitnem razredu Francesco Bagnaia je dobil tudi drugo preizkušnjo na Portugalskem.

Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je zmagovalec prve dirke nove sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu. Na preizkušnji v portugalskem Portimau je v elitnem razredu motoGP zanesljivo ugnal tekmece, drugi je bil Španec Maverick Vinales (Aprilia), tretji pa Italijan Marco Bezzecchi (Ducati VR46).

 | Avtor: Epa Epa

Bagnaia je na najboljši način začel obrambo naslova svetovnega prvaka iz lanske sezone. Poleg današnje dirke je namreč v soboto dobil tudi prvo sprintersko preizkušnjo, novost v tekmovanju motoGP. V seštevku ima tako po prvi dirki vse možne točke.

Danes je s prvega startnega mesta sicer začel Španec Marc Marquez (Honda), ki je dobil sobotne kvalifikacije, te po novem določajo startni vrstni red tako za sobotno kot nedeljsko dirko.

A se Marquez, ki je letos po dolgem okrevanju in seriji poškodb vendarle nared, ni dolgo obdržal na prvem mestu. Že po dveh krogih se je znašel za tremi tekmeci, potem pa se je dirka zanj tudi končala.

Marc Marquez Žvižgi s tribun Šport Marquez zakrivil hudo nesrečo, domači adut obležal ob stezi

Ne le zanj, kajti s prepoznim zaviranjem in vstopom v zavoj se je dobesedno zaletel v Miguela Oliveiro in Portugalca sklatil z motorja. Slabše se je končalo za domačina, ki so mu morali nuditi prvo pomoč že ob stezi, pozneje pa so dirkača ekipe Aprilia RNF prepeljali še na dodatne preglede v bolnišnico.

Po nekaj krogih se je v vodstvo prebil Bagnaia in tam tudi ostal do konca dirke. Ni delal napak in je brez težav dobil prvih polnih 25 točk v novi sezoni. Za njim pa se je razplamtel zanimiv boj za preostali mesti na stopničkah, a v zadnjem delu dirke sta se na mestih dve in tri vendarle ustalila Vinales in Bezzecchi, ki sta se privozila nekaj sekund naskoka pred tekmeci.

Skupina dirkačev za najboljšo trojico pa se je prav do cilje črte borila in menjala na mestih od 4 do 8. Nazadnje je na četrtem mestu končal Francoz Johann Zarco (Pramac Ducati), peti je bil Španec Alex Marquez (Gresini Ducati), na šestem in sedmem sta dirko končala oba tovarniška voznika ekipe KTM Južnoafričan Brad Binder in Avstralec Jack Miller, osmi je bil svetovni prvak iz leta 2021 Francoz Fabio Quartararo (Yamaha), vseh pet se je zvrstilo v pol sekunde.

"Kar malo smo že pozabili, kako je videti običajno dolga dirka. A šlo je odlično, vsekakor sem zelo zadovoljen, da smo sezono začeli tako dobro, hvala vsem v ekipi za vložen trud v pripravljalnem obdobju," je po dirki dejal dvojni zmagovalec Portugalske Bagnaia.

Francesco Bagnaia MotoGP Šport Italijan prvi zmagovalec sprinterske dirke

V soboto je v Portimau potekala tudi premierna sprinterska dirka. V sezoni 2023 bodo takšne dirke del stalnega programa, dolge bodo približno 50 odstotkov dolžine klasične dirke (sobotna v Portimau je imela 12 krogov, današnja 25), točke pa bo dobila prva deveterica. Na premieri sta bila med prvo trojico poleg Bagnaie še Španec Jorge Martin (Pramac Ducati) in Marc Marquez.

V seštevku po prvi dirki vodi Bagnaia, ki ima vseh možnih 37 točk. Drugi je Vinales s 25, tretji pa Bezzecchi s 16.

motoGP:
1. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)   41:25,401
2. Maverick Vinales (Špa/Aprilia)    + 0,687
3. Marco Bezzecchi (Ita/Ducati VR46)    2,726
4. Johann Zarco (Fra/Pramac 	Ducati)    8,060
5. Alex Marquez (Špa/Gresini Ducati)    8,125
6. Brad Binder (JAR/KTM)          8,247
...

- SP skupno:
1. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)      37
2. Maverick Vinales (Špa/Aprilia)      25
3. Marco Bezzecchi (Ita/Ducati VR46)     16
4. Johann Zarco (Fra/Pramac 	Ducati)     15
5. Jack Miller (Avs/KTM)           15
6. Alex Marquez (Špa/Gresini Ducati)     12
...

* moto2:
1. Pedro Acosta (Špa/Kalex)      36:04,193
2. Aron Canet (Špa/Kalex)        + 1,358
3. Tony Arbolino (Ita/Kalex)       4,460
...

* moto3:
1. Daniel Holgado (Špa/KTM)      34:27,061
2. David Munoz (Špa/KTM)        + 0,160
3. Diogo Moreira (Bra/KTM)        0,175
Komentarjev 1
 • Ender3 21:12 26.marec 2023.

  Ma koga brigajo tile kekci iz motoGP. Doma nimamo ne tekmovališč ne tekmovalcev. Mediji pa to oglašujejo kot, prestižen šport.