Šport > Moto športi
17416 ogledov

"Za Schumacherja so naredili vse. In s tem mislim res vse"

Michael Schumacher Profimedia
Nekdanji moštveni kolega Michaela Schumacherja se je ozrl v čas, ko si je delil garažo z legendarnim nemškim dirkačem.

Britanec Johnny Herbert, nekdanji dirkač formule 1, kjer si je sredi 90. let kratek čas delil garažo z Michaelom Schumacherjem, je razkril nekaj podrobnosti o sodelovanju z dirkaško legendo.

Herbert in Schumacher sta bila v letih 1994 in 1995 moštvena kolega pri Benettonu, s katerim je danes 54-letni Nemec osvojil prva dva od skupno sedmih naslovov svetovnega prvaka. 

Žalostna usoda Šport Schumacherjeva vasica je danes mesto duhov

Herbert je v Bennettonovem dirkalniku debitiral na predzadnji dirki sezone 1994 in si nato s Schumijem delil garažo v šampionski sezoni 1995, v kateri je Nemec dominiral in na koncu slavil z veliko prednostjo pred rivalom Damonom Hillom.

Herbert je tisto sezono končal za moštvenim kolegom in obema dirkačema Williamsa - Hillom in Davidom Coulthardom - ter tako prispeval pomemben delež k osvojitvi konstruktorske lovorike.

Britanec je v intervjuju za Ice36 razkril Schumacherjevo "temno plat" in priznal, da so bili odnosi med njima občasno precej napeti. "Nisva se vedno strinjala," je o nekdanjem moštvenem kolegu povedal Herbert.

michael schumacher Dober prijatelj Šport Upanje na čudež: "Schumacher ima neverjetno oskrbo"

"Bil je neusmiljen, a zato je tudi toliko dosegel. Prisegal je na svoj način dirkanja. Imel je tudi srečo, da so ga obkrožali pravi ljudje, od Flavia Briatoreja pa do Rossa Brawna in Roryja Byrna. Nekatere je vzel s seboj k Ferrariju."

"Spominjam se Rossovih besed, da je Schumacher najboljši dirkač, s katerim je imel priložnost delati. Zaradi tega so bili zanj pripravljeni narediti vse. In s tem mislim res vse. To ga je še dodatno motiviralo, s tem se je povečala tudi njihova motivacija in skupaj so dosegali rezultate. Potem je to postal cikel uspehov," je povedal Herbert.

Schumacher Herbert | Avtor: Profimedia (z leve proti desni): Mika Häkkinen, Michael Schumacher in Johnny Herbert. Profimedia

Schumacher je po dveh dirkaških lovorikah zapustil Benetton in se leta 1996 preselil k Ferrariju, ki je na naslov prvaka čakal že od leta 1979. Po nekaj sušnih sezonah, odmevnem incidentu z Jasquesom Villeneuvom ob koncu sezone 1997, prevladi Mike Häkkinena z McLarnom in zlomu noge v nesreči leta 1999 v Silverstonu, je na prelomu tisočletja izpolnil sanje tifozov. A to je bil šele začetek. Prvemu naslovu s poskočnim konjičkom je v naslednjih letih dodal še štiri.

"Še vedno pomnim njegovo izjemno vožnjo na razmočeni stezi leta 1996 v Barceloni, kjer je prvič zmagal s Ferrarijem. To je bila dih jemajoča predstava v nalivu. Takrat si je prislužil vzdevek kralj dežja. Njegova vožnja je bila neverjetna. Imel je tudi temno plat, vendar zaradi tega ne moremo zanikati njegovih dosežkov," je povedal Herbert in se dotaknil še nedavenga intervjuja v nemškem tabloidu Die Aktuelle, kjer so si pri oblikovanju Schumacherjevih odgovorov pomagali z umetno inteligenco.

michael schumacher Padajo glave Šport Škandalozni Schumijev intervju terjal prvo žrtev Sledi tožba Šport Schumacherjeva družina zgrožena po objavi intervjuja

"Grozljivo, kaj so si privoščili. To je sodoben, nor svet umetne inteligence in dokaz, kako nevaren je lahko. Odličen primer napačne uporabe. Razumem njihovo zanimanje zanj, saj njegova zgodba še ni končana. Michael bo vedno predmet velikega zanimanja. Z njegovo družino nimam stikov. Vse je zelo neprodušno," je zaključil Herbert.

Herbert Hill | Avtor: Profimedia Johnny Herbert (v ozadju Damon Hill). Profimedia

 

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:48 04.maj 2023.

    Kako lažje bi bilo, če bi Schumaherjeva družina približno namignila v kakšnem stanju je. Bi imeli več miru, kot že vsa ta leta od nesreče naprej. Ko je tako zavito v tančico skrivnosti, smo ljudje samo še bolj firbčni.