Šport > Moto športi
378 ogledov

Toliko še loči Gajserja od novega naslova... Mu bo uspelo že danes?

Tim Gajser Profimedia
Gajser lahko že danes postane novi svetovni prvak.

Slovenski dirkač Tim Gajser bo danes lovil naslov motokrosističnega svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP. Na dirki v finskem Hyvinkääju bo danes popoldne lahko slavil četrti naslov v tem razredu v karieri, če bo imel po koncu pred tekmeci več kot 100 točk naskoka. V kvalifikacijah si je priboril šesto izhodišče.

V skupnem seštevku ima Gajser 115 točk naskoka; če bo prednost po današnji dirki znašala vsaj 100 točk, bo četrtič po letih 2016, 2019 in 2020 svetovni prvak v razredu MXGP.

Švicar Jeremy Seewer je na zadnjih dirkah za nekaj točk zmanjšal zaostanek za Gajserjem, a ker so do konca vključno s finsko preizkušnjo le še tri dirke, ima slovenski dirkač vseeno še vedno daleč najboljše možnosti za osvojitev naslova v tej sezoni.

V SP ima Gajser 645 točk, Seewer 530, tretji je Španec Jorge Prado s 496, ki je obenem zadnji, ki ima - resda bolj ali manj le še teoretične - možnosti za naslov.

Ker bosta po finski preizkušnji na vrsti le še dve dirki, je za slovenskega motokrosističnega asa matematika povsem enostavna: prednost pred zadnjima dvema dirkama mora biti vsaj 100 točk, oziroma jih mora na prizorišču severno od Helsinkov dobiti vsaj 35, pa bo zlata številka za lovoriko v letu 2022 njegova že danes.

V kvalifikacijah, ki jih je dobil Francoz Romain Febvre, je drugi dosežek pripadel Nizozemcu Brianu Bogersu, tretji je bil njegov rojak Glenn Coldenhoff. Oba tekmeca Gajserja v seštevku sta končala pred njim, Seewer je bil četrti, Prado pa peti.

Prva vožnja VN Finske v razredu MXGP ob 13.15 po slovenskem času, druga pa ob 16.10. V razredu MX2 pa bosta vožnji ob 12.15 in 15.10.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice