Šport > Moto športi
14 ogledov

Valencia – mejnik za formulo 1 in Vettla

vn evrope 2011 najboljši EPA
Ste se po nedeljski VN Evrope vprašali, kdaj je nazadnje dirko formule 1 končalo vseh 24 dirkačev? Odgovor je prepost: še nikoli! Dirka pa je bila mejnik tudi za Sebastiana Vettla.

Sebastian Vettel (Red Bull) je v Valencii dosegel trojčka: zmago, prvi startni položaj in najhitrejši krog na dirki. Nazadnje je tak podvig uspel Fernandu Alonsu (Ferrari) na lanski dirki v Singapurju. Za Vettla pa je to drugi hat-trick v karieri – prvega je dosegel leta 2009 v Silverstonu. Le malo je manjkalo, pa bi Vettel dosegel še tako imenovani popoln rezultat (pole position, najhitrejši krog na dirki, zmaga in vodilno mesto v vseh krogih) – v času prvih postankov je za en sam krog vodil Felipe Massa (Ferrari).

Še nekaj statističnih podatkov o Nemčevi premoči. To je bil njegov sedmi pole v sezoni (na osmih dirkah) in 22. v karieri ter njegova šesta zmaga letos in 16. v karieri, s čimer je prehitel Lewisa Hamiltona (McLaren) in se izenačil z legendarnim Stirlingom Mossom. Od 499 krogov, kot jih je bilo na osmih dirkah to sezono, jih je Vettel v vodstvu končal kar 408, kar je 81,8 odstotka vseh krogov (z 31 krogi v vodstvu mu sledi Jenson Button /McLaren/). Ima že 186 točk, kar je toliko, kot jih je lani zbral na 15 dirkah!


Vettel, Button in Mark Webber (Red Bull) so na VN Evrope točke osvojili že na deseti dirki zapored, dirkalnik z Renaultovim motorjem pa že na 50. zaporedni dirki (od VN Evrope 2008). Vsaj en dirkalnik, ki ga poganja Mercedesov ali Ferrarijev motor, pa je bil med dobitniki točk zadnjih 46 oziroma 30 dirk. Kamui Kobajaši (Sauber) je v nedeljo prvič letos ostal brez mesta v prvi deseterici (razen dirke v Melbournu, kjer je bil naknadno diskvalificiran). Jaime Alguersuari (Toro Rosso) je z osmim mestom izenačil najboljši dosežek v karieri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.