Šport > Moto športi
26709 ogledov

Velik škandal v F1, Verstappnu bi lahko odvzeli naslov

Max Verstappen Epa
Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) bo v kratkem razkrila svoje ugotovitve.

V svetu elitnega dirkaškega športa je na vidiku nov škandal v zvezi s proračuni za sezono 2021, v kateri je po kontroverzni odločitvi tedanjega direktorja dirk Michaela Masija naslov svetovnega prvaka osvojil Max Verstappen (Red Bull).

Pred začetkom dirkaškega konca tedna v Singapurju so se v medijih pojavila namigovanja, da naj bi dve ekipi v lanski sezoni prekoračili proračunske omejitve. 

Ena izmed za zdaj še neimenovanih ekip, ki naj bi v razvoj dirkalnika in rezervne dele namenili več kot dovoljenih 145 milijonov dolarjev, naj bi bil Red Bull, sta poročala nemški Auto Motor und Sport ter italijanska Gazzetta dello Sport.

red bull | Avtor: Epa Epa

Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) je, kot je zapisala v uradnem odzivu, trenutno v sklepni fazi analize finančnega dogajanja v pretekli sezoni, zato njeni predstavniki nočejo razkriti morebitnih kršiteljev. "Fia trenutno zaključuje finančno analizo podatkov, ki so jih za sezono 2021 posredovala vsa moštva. Domnevne kršitve finančnih pravil, če je do njih prišlo, bomo obravnali v skladu s postopki, ki so opredeljeni v pravilniku," je spročila Fia.

V primeru ugotovljenih kršitev moštvom grozi odvzem vseh točk in izključitev iz prvenstva, kar bi v dotičnem primeru pomenilo, da bi naslov svetovnega prvaka romal v roke Lewisa Hamiltona. Britanec bi s tem osvojil osmo dirkaško lovoriko in na večni lestvici prehitel Michaela Schumacherja, s katerim si delita rekord s sedmimi naslovi.

 | Avtor: Epa Epa
"Nisem seznanjen s kakršnimikoli kršitvami" je zatrdil šef Red Bulla Christian Horner. "Finančne podatke smo oddali marca, tako da gre za zelo dolgotrajen proces. Rezultate naj bi objavili prihodnji teden. Prepričan sam, da smo ravnali v skladu s finančnimi pravili," je dodal Horner.

Prvi mož Mercedesa Toto Wolff pa je namignil, da so kršitve finančnega fair-playa "javna skrivnost".

"Kar govori Christian, je smešno, saj jih Fia preiskuje že več mesecev. Morda bi se moral več pogovarjati s svojim finančnim direktorjem. Vsi smo bili predmet temeljite preiskave. Če prav razumem, si je ena ekipa privoščila manjo kršitev, ki je bolj proceduralna, medtem ko je kršitev drugega moštva precej bolj obsežna," je povedal Wolff.

"To je velika, zares velika reč," je nadaljeval prvi mož srebrne garaže. "Pri Mercedesu smo uporabljali rabljene dele in dirkalnika nismo mogli razvijati na način, kot bi si želeli. Odpustili smo 40 ljudi, ki jih v naši organizaciji zelo pogrešamo. Zadostitev finančnemu pravilniku je bila za nas velikanski zalogaj. Prerazporediti smo morali na desetine milijonov dolarjev. Če neka druga ekipa tega ni storila, je to ogromen hendikep za nas," je prepričan Wolff.

Toto Wolff | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 13:19 01.oktober 2022.

    Temu se reče FIA MAFIJA .

  • vzev 13:19 01.oktober 2022.

    Če bi se FIA ravnala po pravilih, naslova tako ali tako nebi imel. Vzeli mu ga pa vsekakor ne bodo. Čeprav to vpliva tudi na letošnji naslov. Tako, da bo imel že dva ukradena naslova.