Šport > Moto športi
6010 ogledov

Verstappnovo prvo sporočilo Hamiltonu

verstappen Epa
Novopečeni svetovni prvak formule 1 je bil po epski zmagi na VN Abu Dabija poln hvale na račun poraženca.

Z infarktnim zaključkom dirke za VN Abu Dabija je padel zastor nad letošnjo sezono formule 1. Naslov svetovnega prvaka je osvojil Max Verstappen (Red Bull), ki je v zadnjem krogu prehitel branilca naslova Lewisa Hamiltona (Mercedes). 

Britanski dirkač je bil sicer odlično na poti k osmi dirkaški kroni, s katero bi na večni lestvici pobegnil Michaelu Schumacherju (7), a mu je načrte pokvarila nesreča Nicholasa Latifija (Williams), po kateri je na stezo zapeljal varnostni avto. 

Max Verstappen F1 Šport Mercedes vložil pritožbi, takšna je odločitev

Red Bull je nepričakovano darilo izkoristil za menjavo pnevmatik, kar je Verstappnu omogočilo, da je v poslednjih ovinkih švignil mimo Hamiltona ter postal prvi nizozemski svetovni prvak formule 1. 

Dirkaču Red Bulla je pri tem pomagala tudi kontroverzna odločitev komisarjev glede spuščanja dirkačev zaostalih za krog, vendar je Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) pritožbo Mercedesa zavrnila. Srebrni so protestirali tudi nad domnevno kršitvijo pravil med vožnjo za varnostnim avtomobilom, saj je Verstappen v nekem trenutku nos dirkalnika pomolil pred vodilnega Hamiltona, a je Fia tudi v tem primeru odločila v korist Red Bulla.

Max Verstappen Max Šport Od dirkaškega sina do svetovnega prvaka

Verstappnu, ki je postal šele drugi svetovni prvak z Red Bullom po Sebastianu Vettlu (Aston Martin), je z nedeljsko zmago uspelo prekiniti sedemletno prevlado srebrne puščice. Hamilton in njegov nekdanji moštveni kolega Nico Rosberg sta namreč od leta 2014 do 2020 osvojila sedem zaporednih naslovov prvaka, od tega jih je kar šest pripadlo Britancu.

"Zelo spoštujem Lewisa," je v prvem intervjuju po zmagi dejal novopečeni svetovni prvak. "Na splošno sem zelo vesel, da smo zmagali. Za nami je naporna sezona neprestanega boja z Mercedesom in Lewisom. Ne želim izpasti arogantno, toda v veliko zadovoljstvo mi je, da sem ga premagal," je dodal Nizozemec.

Max Verstappen Lewis velik v porazu Šport Verstappen: Verjel sem do zadnjega, tudi ko... Max Verstappen Kakšna dirka! Šport Noro, noro. Nov svetovni prvak odločen v zadnjem krogu

"Res ga nadvse spoštujem in vem, da je izjemen dirkač, kar potrujejo tudi njegovi dosežki. Kvaliteta dirkanja je bila na visokem nivoju. Z Lewisom sva letvico postavila zelo visoko. Na vsaki dirki sva drug drugega potiskala do limita. Za nami je kopica fizično zahtevnih dirk, saj smo vseskozi dirkali na meji. Kar nekaj dirkaških vikendov se nismo mogli sprostiti niti za krog. Trudili smo se, da bi bili vseskozi brezhibni, kar je v formuli 1 zelo težko dosegljivo."

"Sezone je konec, zato se lahko končno malo sprostim. Pridobil sem pomembne nove izkušnje. Lewis nam je zelo otežil delo, prestati smo morali kar nekaj res zahtevnih trenutkov. A vse to je del športa. Lahko bi se izteklo drugače. Prihodnjo sezono se bomo vrnili in poskusili to ponoviti," je zaključil 24-letnik.

verstappen | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.