Šport > Moto športi
2679 ogledov

Noro, noro. Nov svetovni prvak odločen v zadnjem krogu

Lewis Hamilton Epa
Zanimiv razplet v Abu Dhabiju. Imamo novega svetovnega prvaka.

Max Verstappen in Lewis Hamilton sta se v zadnjo dirko sezone podala z enakim številom točk, Nizozemec, ki bi lahko postal 34. svetovni prvak pa je dobil sobotne kvalifikacije. 

A že na startu je zapravil prednost, sedemkratni svetovni prvak, Hamilton je lovil osmi rekordni naslov, doslej je zbral enako število lovorik kot Michael Schumacher, je švignil mimo mlajšega tekmeca. Nizozemski dirkač si je pozicijoi poskušal vrniti že v prvem krogu, zapeljal ob bok Hamiltona, bolida sta rahlo trčila. Britanec je bil prisiljen skrajšati svojo pot, ohranil je prednost.

Pri Red Bullu so zahtevali kazen za Hamiltona, a jih v vodstvu dirke niso uslišali. Na može, ki odločajo, so seveda z radijskimi pogovori poskušali vplivati tudi pri Mercedesu. Lewis si je do šestega kroga privozil dve sekundi prednosti.

Zaostanek se je povečeval, Verstappen je tarnal nad obrabo zadnjih pnevmatik. Medtem je Hamilton postavil najhitrejši krog. Nizozemec se je tako že v 14. krogu podal v bokse, to je storil kot prvi. Njegov dirkalnik so obuli v gume z belo obrobo, to je nakazovalo, da bo Verstappen z najtršo različico pnevmatik skušal dirko odpeljati do konca.

Pri Mercedesu so takoj pokrili manever Red Bulla. Že v naslednjem krogu je po enako različico gum krenil tudi Hamilton.

Lewis Hamilton | Avtor: Epa Epa

V vodstvu se je tako znašel Sergio Perez, moštveni kolega Verstappna. Mehičan je takoj dobil sporočilo, da mora zdaj upoštevati plan B. Verjetno je šlo za to, da bi nekoliko za sabo zadrževal Hamiltona. Nizozemec se je po postanku znašel tudi za tretjim Carlosom Sainzom ml., pri lovu na Španca pa je storil tudi napako, za nekaj trenutkov ga je zaneslo s proge. Prehitel ga je v 18. krogu. Zaostanek Verstappna za drugouvrščenim Hamiltonom je bil takrat osem sekund.

V 20. krogu je Hamilton napadel Pereza, se že prebil pred Mehičana, a je ta vrnil napad in ugnal Britanca. Sedemkratni prvak je potreboval kar nekaj časa, da je dokončno premagal Pereza. To je izkoristil Verstappen in se povsem približal dvojcu, Mehičan pa ga je nato spustil predse.

"Checo je legenda!" je pokomentiral Verstappen, Hamilton pa je bil seveda povsem drugačnega mnenja, svoji ekipi je sporočil, da je Perez vozil zelo nevarno. Razlika med kandidatoma se je skrčila na okoli dve sekundi.

Medtem je v 28. krogu svojo zadnjo dirko v karieri zaključil nekdanji svetovni prvak Kimi Räikkönen. Finec je pred tem trčil v zid, še prišel do garaž, a nato izstopil iz svojega vozila.

Nato je za dramo poskrbel še drugi bolid Alfa Romea. Antonio Giovinazzi je ostal brez prestav in parkiral na nevarnem mestu. Vključili so virtualni varnostni avto, prvi mož Mercedesa Toto Wolff pa je po radiu milo prosil, da naj na stezo ne pošljejo tudi pravi varnostni avtomobil. Pri Red Bullu so vseeno reagirali, Verstappen je krenil po nove pnevmatike, Lewis je ostal na starih.

Max Verstappen | Avtor: Epa Epa

Že na polovici dirke, v 29. od 58 krogov, je Hamilton sicer v radio pripomnil, da bo dirka na tem kompletu pnevmatik še zelo dolga.

Začel se je lov Nizozemca, 18. krogov pred koncem je razlika, ki je seveda narastla ob Verstappnovem postanku, padla pod 16 sekund, sedem krogov kasneje je bila prednost Britanca še vedno pri 12. sekundah. Maxu je zmanjkovalo časa, na krog bi moral pridobivati po sekundo časa.

Lewis, ki je v radio nervozno spraševal o razliki, je bil tako vse bližje osmemu naslovu. Njegov inženir ga je z mirnim glasom prepričeval, da je na dobri poti. To so se vse bolj na tribunah zavedali tudi številni navijači v oranžnih majicah. 

Nato pa... Katastrofa za Mercedes.

V 53. krogu je Nicholas Latifi z Williamsom trčil v zid in na stezo je bil seveda poslal varnostni avtomobil. Vprašanje je bilo le, če bodo organizatorji uspeli pravočasno odstraniti bolid Kanadčana. "To je neverjetno," je komentiral Hamilton, še prej v eter niso spustili njegovih kletvic. Verstappen je krenil še po en nov komplet pnevmatik.

Vodstvo dirke se je nato sprva odločilo, da varnostni avto predse ne bo spustil za krog zaostalih dirkačev. "Seveda. Tipična odločitev. Nisem presenečen," je komentiral Nizozemec, ki je računal, da bo lahko v odločilni boj krenil tik za Britancem, tako pa bi se moral prebijati skozi zaostale. A nato so zaostale, bilo jih je pet, med njimi tudi drugi Mercedes Valtterija Bottasa, le spustili naprej v predzadnjem krogu. Ob tej odločitvi so znoreli seveda pri Mercedesu.

Pred zadnjim krogom se je varnostni avto umaknil, ostal je tako le en krog za odločitev, Hamilton pa z obrabljenimi gumami ni imel pravih možnosti. Verstappen ga je prehitel, Lewis je še dvakrat napadel, a mu ni uspelo. Max je postal prvi Nizozemec z naslovom.

Max Verstappen | Avtor: Epa Epa

Medtem ko je Verstappen slavil, je Hamilton kar nekaj časa obsedel v svojem dirkalniku. Kasneje je sprejemal tolažilne čestitke dirkačev, enako tudi novi svetovni prvak, a so bili obrazi ob slednjem precej bolj nasmejani.

Tudi Lewis je športno čestital tekmecu.

Jacques Villeneuve, Michael Schumacher F1 Šport Max ali Lewis? To so najzanimivejše dirke na zadnji dan sezone. Max Verstappen Lewis velik v porazu Šport Verstappen: Verjel sem do zadnjega, tudi ko...

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice