Šport > Moto športi
691 ogledov

Verstappen: Verjel sem do zadnjega, tudi ko...

Max Verstappen Epa
Zadnji krog določil prvaka.

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je svetovni prvak formule 1 za sezono 2021. Na današnji zadnji dirki sezone v Abu Dabiju je zmagal in s tem prehitel tekmeca v boju za naslov Britanca Lewisa Hamiltona (Mercedes), ki je bil drugi. Tretji je bil Španec Carlos Sainz ml. (Ferrari).

Potem ko je Nizozemec izgubil dvoboj z Britancem v prvem ovinku dirke, je dolgo kazalo na osmi naslov Hamiltona. A stvari so se začele zapletati šest krogov pred koncem, po trčenju Kanadčana Nicolasa Latiffija v zid je moral posredovati varnostni avtomobil. Med vodilnim Hamiltonom in drugim Verstappnom, ta je vmes še tretjič šel v bokse po še en nov komplet pnevmatik, so bili še dirkači, ki so zaostali za krog.

Vodstvo dirke sprva ni dovolilo, da bi ti dirkači prehiteli Hamiltona, a je krog pred koncem spremenilo odločitev. Ko se je varnostni avto v zadnjem krogu umaknil, je bil tako Verstappen tik za Hamiltonom, nato pa s povsem svežimi pnevmatikami potreboval le nekaj zavojev, da je prehitel tekmeca na izrabljenih in si privozil zmago in naslov prvaka.

Max Verstappen Kakšna dirka! Šport Noro, noro. Nov svetovni prvak odločen v zadnjem krogu

"Neverjetno, noro, ne vem, kaj naj rečem ... Hvala vsem v moštvu za podporo, izjemno je bilo. Tudi Perezu hvala, lepo je imeti takšnega sotekmovalca v ekipi. Končno tudi nekaj sreče zame. Verjel sem do zadnjega, da mi bo uspelo, tudi ko ni kazalo najbolje," je dejal Verstappen v prvih izjavah po koncu dirke.

Max Verstappen | Avtor: Epa Epa

Hamilton je, čeprav vidno razočaran, športno priznal, da si je Verstappen zaslužil zmago. "Čestitke Maxu, zaslužil si je naslov. Mi pa smo imeli izjemno sezono. Za nami je serija odličnih dirk, težko je bilo, vesel sem, da imam podporo takšne ekipe. Nismo se predali do konca in veliko smo dosegli."

Precej v senci zanimivega in do zadnje sekunde napetega boja za vrh pa je ostalo slovo karizmatičnega Finca Kimija Räikkönena. Danes je nastopil na 349. in zadnji dirki v karieri, ki se je začela davnega leta 2001. Ni se končalo tako, kot bi si svetovni prvak iz leta 2007 želel. Z Alfo Romeo, ki jo je danes krasil napis Dragi Kimi, zdaj te bomo pustili pri miru, namreč ni prišel do cilja.

Ta napis se je seveda nanašal na eno najbolj znanih izjav ledenega Finca, ko je prav na dirki v Abu Dabiju pred devetimi leti po radijski zvezi nadrl svoje inženirje, naj ga pustijo pri miru, saj ve, kaj dela. Danes je bil bolj miren, po trčenju v 27. krogu je še počasi pripeljal v bokse, a moral potem splezati iz dirkalnika in kariero končati v garaži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice