Šport > Moto športi
651 ogledov

Vettel do 51. zmage, Hamilton junak dirke

F1 Reševalni pas/Twitter
Nemec Sebastian Vettel (Ferrari) je zmagovalec današnje dirke za VN Velike Britanije. Drugo mesto je v Silverstonu zasedel Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), tretje pa Finec Kimi Räikkönen (Ferrari).

Vettel, ki je na angleških tleh dosegel 51. zmago v formuli 1, ima v skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva osem točk prednosti pred Hamiltonom, ki je bil pravi junak današnje preizkušnje, saj se je na drugo mesto prebil s 17. mesta po prvem krogu.

Letošnja deseta preizkušnja za točke svetovnega prvenstva v formuli 1 se je začela na spektakularen način. Hamiltona, ki si je na sobotnih kvalifikacijah izboril najboljši izhodiščni položaj in je na tukajšnjem dirkališču dosegel že pet zmag, je na startu presenetil Vettel, ki je z drugega startnega mesta napredoval na čelo kolone. A težave Britanca se s tem niso končale, v tretjem ovinku je trčil z Räikkönenom, tako da je prvi krog zaključil na skromnem 17. mestu, na njegovo veliko srečo pa pri trku s skandinavskim dirkačem ni poškodoval svojega dirkalnika.

A štirikratni svetovni prvak v letih 2008, 2014, 2015 in 2017 ni vrgel puške v koruzo, v nadaljevanju se je spustil v odprt lov za tekmeci. Po desetih krogih od skupno 52 se je že prebil na sedmo mesto, po dvajsetih krogih pa je bil že na tretjem mestu z dobrimi 22 sekundami zaostanka za vodilnim Vettlom.

Enaintridesetletni Nemec in štirikratni verižni svetovni prvak med letoma 2010 in 2013, ko je tekmoval za moštvo Red Bull, je šele pri prvi menjavi pnevmatik prepustil vodilno mesto svojim tekmecem, v sam razplet dirke pa je vidno posegel varnostni avto, ki je dvanajst krogov pred koncem preizkušnje zapeljal na dirkališče v Silverstonu.

"Varnostni avto je v sami končnici močno začinil današnjo preizkušnjo"

Sebastian Vettel

V končnici dirke je bil v najboljšem položaju Hamiltonov moštveni voznik, Finec Valtteri Bottas, na drugem mestu je bil Vettel, na tretjem pa Hamilton. Vettel je takoj začel vršiti pritisk na Bottasa, ki je sprva kljuboval agresivnemu Nemcu, pet krogov pred koncem pa klonil pod njegovim permanentnim pritiskom. Le krog za tem sta Finca prehitela tudi Hamilton in Räikkönen, oba dirkača pa do konca razburljive nista mogla ogroziti 31-letnega nemškega dirkača iz Heppenheima.

"Hvala fantje," se je Vettel najprej zahvalil svojim sodelavcem in jim po tradiciji zapel koračnico italijanske himne prek radijske zveze, v prvi izjavi za medije pa je dejal: "Za nami je zahtevna dirka, a najbolj pomembno je, da se je razpletla na najboljši možni način. Varnostni avto je v sami končnici močno začinil današnjo preizkušnjo, a navkljub temu, da so bile pnevmatike na mojem dirkalniku v veliko boljšem stanju kot pri mojih tekmecih, pa pot do zmage ni bila enostavna."

Sezona formule 1 se bo nadaljevala 22. julija, ko bo na sporedu VN Nemčije v Hockenheimu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice