Šport > Moto športi
22 ogledov

Vettel ta konec tedna dodatno motiviran

sebastian vettel nurburginr vn nemčije 2009 EPA
Sebastian Vettel bo ta konec tedna še dodatno motiviran, saj je na sporedu VN Nemčije. "Eden od ciljev vsakega dirkača je, da zmaga domačo dirko," pove prvak. Dirka bo nekaj posebnega tudi za Michaela Schumacherja, ki bo prvič dirkal skozi zavoj Schumacher S.

Na domači dirki branilec naslova svetovnega prvaka v formuli 1 Sebastian Vettel (Red Bull) še ni zmagal. "Eden od ciljev vsakega dirkača je, da zmaga domačo dirko. Seveda vselej daš sto odstotkov, na domači dirki si pa še dodatno motiviran, ker se pač počutiš domačega," poudarja Vettel. Nürburgring je steza kot nalašč za nemčev dirkalnik, saj je leta 2009, ko se je tam nazadnje dirkalo, zmagal Mark Webber (Red Bull). Za slednjega je bila to prva zmaga v karieri. Obema bo nevaren Fernando Alonso (Ferrari), ki je z zmago v Silverstonu dokazal, da je poskočni konjič sredi sezone (tako kot lani) le ujel stik s prvaki.


A Vettel ne bo edini domači adut. Nemčija ima trenutno v formuli 1 kar šest dirkačev: ob Vettlu še Tima Glocka (Virgin), Adriana Sutila (Force India), Nicka Heidfelda (Renault), Nica Rosberga in Michaela Schumacherja (oba Mercedes). Slednji, s sedmimi naslovi in 91 zmagami rekorder, po vrnitvi v formulo 1 še ni stal na stopničkah, zdaj pa bo prvič dirkal skozi zavoj Schumacher S, ki so ga po njegovi upokojitvi poimenovali po njem. "Vsekakor želimo svoji publiki pokazati naš najboljši obraz in doseči čim boljši rezultat. Prvič bom dirkal skozi zavoj, ki je poimenovan po meni. Rad bi verjel, da bom zato še hitrejši in ne le zelo ponosen."


Številke pred VN Nemčije

Alonso se je z zmago v Silverstonu izenačil z Jackiejem Stewartom (27 zmag). Vettel zdaj za njim zaostaja 11 zmag, Lewis Hamilton (McLaren) 12. Ferrari, z 216 zmagami najuspešnejša ekipa vseh časov, je vse od leta 1993 vsako sezono dosegel vsaj eno zmago. Vettel je zmagal šest od devetih letošnjih dirk in devet od zadnjih 13, na pole positionu pa je bil letos sedemkrat. Ima še deset dirk priložnosti, da preseže Schumacherjev rekord 13 zmag v eni sezoni. Od doslej možnih 225 točk jih letos ni dobil le 21, kar je najboljši začetek v zgodovini. Pole position na Nürburgringu ni ključen, saj se je z njega od leta 1995 zmagalo le trikrat.

Zadnjih pet zmagovalcev Nürburgringa:

2009: Mark Webber (Red Bull)
2007: Fernando Alonso (McLaren)
2006: Michael Schumacher (Ferrari)
2005: Fernando Alonso (Renault)
2004: Michael Schumacher (Ferrari)

Skupni seštevek po deveti dirki sezone 2011:

Dirkači:
1. S. Vettel 204 točke
2. M. Webber 124
3. F. Alonso 112
4. L. Hamilton 109
5. J. Button 109
6. F. Massa 52
7. N. Rosberg 40
8. N. Heidfeld 34
9. V. Petrov 31
10. M. Schumacher 28

Moštva:
1. Red Bull Renault 328 točk
2. McLaren Mercedes 218
3. Ferrari 164
4. Mercedes 68
5. Renault 65
6. Sauber Ferrari 33

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.