Šport > Moto športi
5172 ogledov

Vettla podijo iz ekipe, a novi dokazi bremenijo Leclerca

Print Screen
V svetu motošporta močno odmeva dvojni odstop Ferrarija na dirki za VN Brazilije.

V italijanski medijih dan po predzadnji dirki sezone formule 1 dominira sramota, ki sta si jo v nedeljo na Interlagosu privoščila moštvena kolega Sebastian Vettel in Charles Leclerc.

Dirkača Ferrarija sta v boju za četrto mesto trčila šest krogov pred koncem dirke, kar je imelo za posledico dvojni odstop.

ferrari Lewisu kazen Šport Kakšna neumnost pri Ferrariju, trk ekipnih kolegov!

Leclerc je po umiku varnostnega avtomobila švignil mimo moštvenega kolega in se zavihtel na četrto mesto. Nemec mu je ostal blizu in ga le nekaj ovinkov kasneje poskusil prehiteti nazaj.

Pri tem bi bil tudi uspešen, če ne bi na ravnini iz neznanega razloga zapeljal nekoliko v desno, zaradi česar je med njima prišlo do dotika. 

V trku sta oba poškodovala svoja dirkalnika. Leclercu se je pokvarilo vzmetenje, Vettlu pa je predrlo gumo. Ferrari je namesto lepega števila točk vpisal ničlo.

Dvojni odstop je šel tudi na roko zmagovalcu Maxu Verstappnu, ki si je tako rekoč že zagotovil tretje mesto v skupnem seštevku, kjer ima zdaj 11 točk prednosti pred Leclercom.

Sebastian Vettel "Sramota" Šport Odziv Vettla in Leclerca na trk Ferrarijev

Vettel se je takoj po trčenju z moštvenim kolegom odzval zelo burno, čeprav se je njegova jeza po radijski zvezi marsikomu zdela nerazumljiva.

Kasneje je razočaran postopal ob progi, kar je nakazovalo, da se morda počuti krivega za trčenje. Kljub temu kasneje ni prevzel odgovornosti. Obžaloval je razplet dirke in dejal, da ne ve, zakaj je prišlo do dotika. Na neposredno vprašanje, ali je zapeljal v Leclerca, je odvrnil: "Ne, vozil sem naravnost."

Sporna postavitev volana?

V poplavi kritik na njegov račun so se našli tudi takšni, ki menijo, da je Vettel nedolžen. Prepričani so, da je Leclerc zapeljal v Vettla in ne obratno, kar so podkrepili s fotografijo, s katere je razvidno, da ima Monačan trenutek pred nesrečo volan obrnjen rahlo v desno. Vettlovi zagovorniki poudarjajo, da je bil njihov ljubljenec takrat z več kot polovico dirkalnika pred moštvenim kolegom.

Leclerc se je po dirki izognil neposrednemu napadu na moštvenega kolega. Dejal je, da se je počutil utesnjenega, ob tem pa izrazil prepričanje, da bosta s Vettlom vse rešila po mirni poti. "Oba sva zelo razočarana za ekipo," je poudaril 22-letnik in dodal, da je Nemcu pustil dovolj prostora za varno prehitevanje. 

Trčenje Ferrarijev je močno odmevalo v italijanskih medijih, kjer so si novinarji enotni, da gre za sramoto epskih razsežnosti. 

"Neumnost!" so zapisali pri Gazzetti dello Sport. "Morali bi pričakovati, da se bo slej ko prej kaj takšnega zgodilo. Trčenje je neposredna posledica vsega, kar se je dogajalo zadnjih nekaj dirk. Začelo se je v Monzi, kjer Leclerc ni pomagal Vettelu v kvalifikacijah, in nadaljevalo v Russiji, kjer Vettel ni upošteval navodil," še pišejo novinarji rožnatega časnika.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

"To je katastrofa! Nesreča bo imela velike posledice v Maranellu. Oba se bosta morala zagovarjati," so prepričani pri Tuttosportu. "Ferrari je eksplodiral," piše Corriere dello Sport in dodaja: "Je rivalstvo med Vettlom in Leclercom doseglo vrhunec?" 

"Vettel se je iz neznanega razloga obnašal kot otrok, ki mu je nekdo vzel igračo," je zapisal Giorgio Terruzzi. "Še vedno je vrhunski dirkač, a značaj ga omejuje. Ferrari mu bo moral odvzeti nekaj svobode, kadar bo na kocki več kot le četrto mesto," je dodal.

Jacques Villeneuve, nekdanji svetovni prvak (1997), je za Sky Sports Italy dejal: "Oba sta naredila veliko napako. To res ni bilo potrebno, saj višje od tretjega mesta ne bi mogla. Pomoje sta želela dokazati, kdo je boljši. Ferrari bo moral nekaj narediti. Oba sta kriva. Leclerc je bil preveč agresiven, Vettel pa mu ne bi smel zapreti poti."

"Težko je reči. Po mojem Leclerc nosi manjši del krivde kot Vettel, vendar res za las. Mislim, da se je Vettel začel pomikati nekoliko prehitro. A tukaj je govora res o drobnih malenkostih," pa je incident komentiral Nico Rosberg, svetovni prvak iz leta 2016.

#Vettelout!

Če so mnenja strokovnjakov o krivdi deljena, pa med uporabniki družbenih omrežjih ni nobenega dvoma, da je za incident odgovoren Vettel.

Mnogi navijači so prepričani, da bi moral Nemec po koncu sezone zapustiti Ferrari, na spletu pa postaja vse bolj priljubljen tudi ključnik #Vettelout oziroma #Vettelven.

"Če si Nemec, še ne pomeni, da si Michael Schumacher," je štirikratnemu svetovnemu prvaku sporočil eden od številnih razjarjenih podpornikov rdeče ekipe.

Razkritje Šport To je razlog, zakaj o Schumacherju ne veste ničesar

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.