Šport > Moto športi
9927 ogledov

Debitant o tem, kaj se je zgodilo po dirki: "Lewis me je izvlekel iz dirkalnika"

Bearman Profimedia
Osemnajstletni debitant na dirkah za veliko nagrado je ukradel šov na drugem prizorišču nove sezone F1 v Savdski Arabiji.

Druga dirka sezone elitnega dirkaškega športa za VN Savdske Arabije v rezultatskem pogledu ni postregla s presenečenjem. Ciljno črto je tako kot na uvodni preizkušnji v Bahrajnu prvi prepeljal branilec naslova Max Verstappen (Red Bull), za njim pa se je uvrstil moštveni kolega Sergio Perez. Verstappen ima tako po samo dveh dirkah že 15 točk prednosti pred Perezom, Red Bull pa 38 pred Ferarrijem.

Rdeči iz Maranella so morali za dirkaški konec tedna v Džidi povsem nepričakovano angažirati komaj 18-letnega Oliverja Bearmana, člana Ferrarijeve dirkaške akademije, ki je na vrat na nos vskočil namesto Carlosa Sainza, potem ko je moral ta na operacijo zaradi vnetja slepiča.

Max Verstappen VN Savdske Arabije Šport Med prvim in drugim že po drugi dirki 15 točk razlike Oliver Bearman F1 Šport Sprememba pri Ferrariju, na dirki bo nastopil 18-letnik

Bearman je za volanom poskočnega konjička nase opozoril že na tretjem prostem treningu, dobro formo pa je potrdil tudi v kvalifikacijah, kjer si privozil enajsto startno izhodišče. Še bolje se je odrezal na nedeljski dirki, na kateri je tudi v stresnih situacijah odpeljal vrhunsko in se na končnem sedmem mestu veselil točk že ob krstnem nastopu med dirkaško elito.

S svojo predstavo si je 18-letni debitant prislužill vsesplošne pohvale strokovnjakov in širše dirkaške javnosti. Po dirki so mu na zaprtem parkirišču (parc ferme) osebno čestitali Lewis Hamilton (Mercedes), George Russell (Mercedes) in Lando Norris (McLaren), z izbranimi besedami pa je o njem spregovoril tudi moštveni kolega Charles Leclerc (Ferrari), ki je dirko končal na tretjem mestu.

Bearman je priznal, da so ga noge po dirki komaj držale, nekaj težav pa je imel celo pri izstopu iz dirkalnika, pri čemer mu je na pomoč priskočil kar bodoči član rdeče garaže Hamilton"Med odraščanjem sem gledal te fante, kako so se borili na stezi, in lepo si je bilo deliti dirkališče z njimi. V čast si štejem, da sem dobil njihovo priznanje. Lewis me je v bistvu moral izvleči iz dirkalnika, ker sem se tako mučil."

 | Avtor: Profimedia Profimedia

"Dirka je bila zelo fizična. Na dirkališču s tako majhno obrabo in eno najvišjih bočnih G sil je to približno tako, kot če bi odpeljal 50 kvalifikacijskih krogov," je zahtevnost preizkušnje povzel Bearman in opisal svoje občutke na startni vrsti.

"Če sem iskren, sem se počutil kot na vsaki drugi dirki. Štartna procedura je nekoliko drugačna kot v F2, a ko so enkrat luči prižgejo, si povsem osredotočen samo na to, kar te obkroža. Na srečo se radijski pogovori v F4 ne predvajajo, v F3 pa sem večkrat podlegel jezi, vendar sem se z leti naučil, da to ne prispeva k boljši vožnji."

"Ne glede na vse, kar se je dogajalo, sem poskušal ostati miren. Vedel sem, da mi bo dirka sama prišla naproti, če bom potrpežljiv. To se je tudi zgodilo. Sproti sem se učil. Nekateri fantje so bili nekoliko spretnejši s porabo energije kot jaz. Ostal sem discipliniran in nisem poskušal voziti prek zmožnosti," je povedal obetavni Britanec.

Horner Sankcije Šport Red Bull se je lotil uslužbenke, ki je vložila pritožbo zoper šefa

Bearman | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.