Šport > Moto športi
16 ogledov

Webber po koncu sezone zapušča F1

mark webber Reuters
Avstralec Mark Webber (Red Bull) je sprejel odločitev, da se po koncu letošnje sezone poslovi od najelitnejšega dirkaškega športa.


Mark Webber
(Red Bull) je oznanil, da se po koncu sezone umika iz formule 1. Odločitev ni presenetljiva, saj je zmagovalec devetih dirk za veliko nagrado nezadovoljen s podporo, ki mu jo – oziroma mu je ne – izkazuje moštvo, za nameček pa se je v letošnji sezoni znašel na bojni nogi z moštvenim kolegom Sebastianom Vettlom, kar je 36-letnika samo še prepričalo, da je resnično prišel čas za slovo. Z njegovim slovesom se bo pri Red Bullu sprostil sedež, najbolj glasno pa se govori o prihodu Finca Kimija Räikkönena.

Odhaja k Porscheju

Webber se bo pridružil Porscheju, kjer bo sodeloval v programu LMP1. Avstralec je vešč dirkanja s športnimi avtomobili, saj je v sezoni 1998/1999 dirkal z mercedesom. Leta 2002 je v Minardiju odpeljal prvo dirko v formuli 1 za VN Avstralije. V času svoje kariere je dirkal še za Jaguar in Williams, preden se je leta 2008 pridružil Red Bullu. Postal je eden izmed kandidatov za naslov svetovnega prvaka, vendar ni uspel slediti tempu Vettla, ki je z enakim dirkalnikom osvojil že tri zaporedna prvenstva.

mark webber kimi raikkonen | Avtor: EPA EPA
''V čast mi je, da se bom pridružil Porscheju in njegovi vrnitvi na vrh v Le Mansu in Svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu. Porsche je pisal dirkaško zgodovino in je znan po tehnologiji in dirkanju na najvišjem nivoju. Veselim se novega izziva in komaj čakam, da pilotiram enega izmed najhitrejših športnih avtomobilov na svetu,'' je povedal Webber.

V senci moštvenega kolega

Webber je v formuli 1 odpeljal 13 sezon in dosegel devet zmag. Avstralec je v tem času nanizal 11 najboljših startnih položajev in 36 uvrstitev na zmagovalne stopničke. Najboljši sezono je zabeležil leta 2010, ko je osvojil štiri zmage in končal na tretjem mestu skupnega seštevka. Na tretjem mestu je končal tudi v sezoni 2011, čeprav je zmagal le enkrat.

Po sedmih dirkah v letošnji sezoni ima na svojem računu 69 točk, kar ga uvršča na peto mesto. Letos zmage še nima, najvišje pa se je uvrstil na dirki za VN Malezije, kjer je osvojil drugo mesto. Prav dirka v Maleziji je glavni razlog za slabe odnose med obema dirkačema Red Bulla, saj je Vettel v zadnjih krogih ignoriral ukaz moštva in prehitel nič hudega slutečega Webbra, ki je mislil, da je dirka ''končana''. Vettel je kasneje izrazil obžalovanje, vendar dodal, da bi naslednjič verjetno storil enako. Ekipa svojega ljubljenca ni kaznovala, kar je še okrepilo Webbrovo prepričanje, da si z Vettlom nista enakovredna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.