Šport
569 ogledov

Na Touru najmlajši zmagovalec po drugi svetovni vojni

Egan Bernal
1/3
Epa
Prva kolumbijska zmaga na dirki po Franciji.

Zaradi slabe vremenske napovedi in možnosti plazov so organizatorji dirke do Franciji sobotno, 20. etapo skrajšali s 130 na zgolj 59,5 km. Na cilj na vrh Val Thorensa je v hudem tempu prvi prikolesaril Italijan Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), rumeno majico pa je obdržal Kolumbijec Egan Bernal (Ineos), ki si je tako praktično že zagotovil prvo skupno zmago.

Še dve uri pred začetkom današnje skrajšane etape je bilo pod vprašajem, ali se bodo kolesarji danes sploh podali na pot, potem pa se je vreme zjasnilo in kolesarjem za razliko od petkove etape, ki je bila prekinjena, ni povzročalo težav.

thibaut pinot Srce parajoče Šport Eden od favoritov se je zlomil sredi etape

Čeprav je šlo za razmeroma kratko etapo, prvotno je bila etapa dolga 130 km, so kolesarji morali kar 33,4 km prekolesariti v klanec s povprečnim naklonom 5,5 odstotka, cilj pa je bil na 2365 m nadmorske višine.

V beg zadnje alpske etape se je podalo 29 kolesarjev. V zadnjih 20 km je skupno vstopilo pet kolesarjev, 12 km pod vrhom pa se je za samostojni napad odločil Nibali. Kljub napadom iz ozadja je 34-letni Italijan po uri prikolesaril do šeste etapne zmage na Touru. Drugo in tretje mesto sta zasedla kolesarja Movistarja, Španec Alejandro Valverde, ki je zaostal deset sekund, in Kolumbijec Mikel Landa, ki je zaostal 14 sekund.

"Ko sem prečkal cilj, sem občutil olajšanje, ker se je zadnjih nekaj sto metrov zdelo neskončnih. Moja edina možnost uspeha je bil zgodnji napad. S prednostjo, ki smo jo imeli na začetku vzpona, sem verjel, da mi lahko uspe. Od lanskega leta nisem zmagal. To je velik uspeh," je v cilju dejal Nibali. Zmago je posvetil lani preminulemu dedku in svoji ekipi.

 | Avtor:

Bernal je po petkovi zmagi in prevzemu rumene majice Francozu Julianu Alaphilippu (Deceuninck-QuickStep) moral zgolj nadzorovati tekmece, s čimer ni imel težav, zasedel je četrto mesto. Se je pa v težavah znašel Francoz, ki je izgubil skupno drugo mesto in padel na peto. So pa odlično ekipno delo opravili v moštvu Jumbo-Visma, kjer so njihovega prvega aduta Nizozemca Stevena Kruijswijka pripeljali s četrtega na skupno tretje mesto.

alaphilippe Menjava na vrhu Šport Kaotične razmere na Touru, kolesarji do cilja z avtomobili

V nedeljo kolesarje čaka še zadnja preizkušnja 106. francoske pentlje, in sicer 128 km dolga etapa med Rambouilletom in Elizejskimi poljanami v Parizu. Ta po pričakovanjih na končni vrstni red ne bi smela vplivati in tako bo Bernal pri le 22 letih prišel do največjega uspeha v karieri.

"Še vedno moram priti v Pariz, a do konca je le še ena etapa. Nisem še dojel, kaj se mi je zgodilo. Danes sem malo mirnejši, ampak potreboval bom nekaj dni, da bom dojel. Res neverjetno, ne morem opisati, kaj mi je danes uspelo. Počutil sem se dobro, imel sem močne noge, a sem šel kilometer po kilometer. Po vsakem sem si rekel: 'Eden manj.' Uspeha sem se zavedal, ko sem videl cilj in ko mi je Geraint Thomas podal roko. Takrat sem se zavedal, da sem osvojil dirko po Franciji," je bil v cilju jasno presrečen mladi Kolumbijec.

Majico najboljšega hribolazca je zadržal Francoz Romain Bardet (AG2R La Mondiale), zeleno majico za najboljšega po točkah bo rekordno sedmič dobil Slovak Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Bernal pa bo ob prestižni majici najboljšega kolesarja na Touru okronan tudi za najboljšega mladega kolesarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice