Šport
273 ogledov

Najprej poraz s Slovenijo, nato naslov prvakinj

Francija rokomet Epa
Francoska ženska rokometna reprezentanca je osvojila zlato kolajno na SP v Nemčiji, v finalni tekmi v Hamburgu je premagala Norveško s 23:21 (11:10).

Francozinje so v svojem petem finalu drugič osvojile naslov svetovnih prvakinj. Prvič so slavile na svetovnem prvenstvu na Hrvaškem 2003. Norvežanke ostajajo pri treh naslovih svetovnih prvakinj, najboljše so bile na zaključnih turnirjih na Norveškem in Danskem 1999, v Braziliji 2011 in na Danskem 2015.

Od prve do zadnje minute se je na hamburškem igrišču odvijal napet in izenačen boj. Norvežanke so si po trinajstih minutah igre priigrale tri gole prednosti (7:4), po minuti odmora Olivierja Krumbholza pa so Francozinje, ki so v uvodnem krogu v Trierju izgubile proti Slovenkam, povsem vzpostavile ravnotežje na igrišču.

Z agresivno obrambo so povsem nevtralizirale hitro norveško igro, izjemno predstavo pa je prikazala tudi vratarka Amandine Leynaud, ki je nanizala nekaj bravuroznih obramb in zaustavila tudi dve sedemmetrovki. V 24. minuti so Francozinje povedle z 10:9, na velik odmor pa se odpravile z najmanjšo možno prednostjo (11:10).

Norvežanke so bile v začetku drugega polčasa v še večjih škripcih, v 34. minuti so zaostale za tri gole (10:13), predvsem pa niso našle ustreznih odgovorov za granitno francosko obrambo. A Norvežanke so bile vztrajne, navkljub izpadu njihovega najmočnejšega orožja - bliskovitega nasprotnega napada - so v 42. minuti tekmo postavile v začetno izhodišče (15:15).

Norveški selektor Thorir Hergeirsson je aktiviral vse svoje najbolj izkušene igralke, ki so v 48. minuti znova povedle skandinavsko državo v vodstvo z 19:18. V izjemno razburljivi končnico so odločale malenkost in navdih posameznic, tega pa je bilo več na francoski strani, po golih Allison Pineau s sedemmetrovke in Alexandre Lacrabere iz igre pa je bilo docela jasno, da bodo Francozinje osvojile drugi naslov svetovnih prvakinj.

V tekmi za tretje mesto je Nizozemska ugnala Švedsko s 24:21 (14:8). Na zaključnem turnirju je nastopila tudi Slovenija, v osmini finala jo je izločila Švedska, in osvojila končno 14. mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice