Šport
151 ogledov

Največji dvoboji v zgodovini boksa

Sobotni dvoboj med Floydom Mayweatherjem mlajšim in Mannyjem Pacquiaojem bo najdražji v zgodovini boksa, ljubitelji tega športa pa že nekaj časa pričakujejo izjemen spektakel. Tu je še deset najbolj pričakovanih dvobojev, ki so upravičili zanimanje privržencev boksa.

Osemnajstega maja 2002 sta se prvič pomerila Micky Ward in Arturo Gatti. Čeprav oba boksarja nista veljala za superzvezdnika, se je njun dvoboj že dolgo pričakoval. Pravi poznavalci boksa so vedeli, da bo šlo za izjemno razburljiv boj, če bosta omenjena boksarja kdaj stopila v ring in se spopadla. Po desetih rundah je zmago slavil Ward po večinski odločitvi sodnikov.

 

Kanadski Montreal je bil prizorišče dvoboja med Robertom Duranom in legendarnim Sugar Ray Leonardom. Borca, ki sta takrat veljala za najboljša na svetu v svoji kategoriji, sta se udarila šestega aprila 1976. Za še večje zanimanje medijev in ljubiteljev tega športa sta poskrbela povsem drugačna sloga boksanja obeh tekmecev, pred slabimi 40 leti pa je bil to dvoboj, ki je takrat borcema prinesel največ denarja v zgodovini. Po 15 rundah je slavil Duran, odločitev sodnikov je bila enoglasna.

 

Slabega pol leta preden so Združene države vstopile v II. svetovno vojno (junija 1941) sta se na stadionu Yankeejev v New Yorku pomerila Joe Louis in Billy Conn. Prvi je bil v izjemni seriji, pred dvobojem s priljubljenim "Pittsburgh Irismanom" je namreč naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji obranil že sedemnajstkrat. Conn je bil nadarjen borec, ki se je odpovedal svojemu pasu v nižji kategoriji, da bi se pomeril z "velikimi fanti". Louis je bil boljši z knockoutom v 13. rundi dvoboja.

Naziv sedmega na lestvici med najbolj pričakovanimi dvoboji je osvojil dvoboj med Juliom Césarjem Chávezom in Meldrickom Taylorjem, ki se je zgodil 17. marca 1990. Taylorja so na začetku kariere primerjali s Sugar Ray Leonardom in je veljal za enega najbolj gledljivih borcev. Njegov tekmec ni veljal za tako razburljivega, držal pa se ga je sloves najbolj vzdržljivega, do dvoboja pa je v karieri zbral 68 zmag brez poraza. To je bil najbolj pričakovan dvoboj izven težke kategorije v nekaj letih, dobil pa ga je Chavez s tehničnim knockoutom v 12. rundi.

 

Dvoboj, ki so ga po končni odločitvi preprosto poimenovali kar The war (vojna, op. p.) je bil na sporedu 15. aprila 1985 med Marvinom Haglerjem in Tommyjem Hearnsom. Velja za spopad, ki je ponudil niz treh najbolj razburljivih rund v zgodovini boksa. Po mnenju strokovnjakov je na trenutke spominjal bolj na ulični spopad kot na boksarski obračun. Iz vojne je kot zmagovalec sicer prišel Hagler. Ta je do zmage prišel v tretji rundi s tehničnim knockoutom.

 

Že pred 92 leti sta se pomerila Jack Dempsey in Luis Angel Firpo, borba je bila na sporedu 14. septembra 1923 v New Yorku. Dempsey je naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji osvojil julija 1919, do spopada z Argentincem pa je le štirikrat branil svoj pas. Njegov dvoboj z "Divjim bikom iz Pampe" si je v živo ogledalo 82.000 gledalcev, drugič v zgodovini pa je zaslužek od prodaje vstopnic presegel milijon dolarjev. Gledalci so bili priča spektaklu, tega je dobil Dempsey, ki je slavil v drugi rundi z knockoutom. Še pred tem je že v prvi rundi sedemkrat položil tekmeca, a tudi sam zaradi udarca skozi vrvi zletel iz ringa.

 

Dvanajstega novembra 1982 sta se pomerila Aaron Pryor in Alexis Arguello. Pryor je naposled le dobil pravo priložnost, saj je Arguellov prvotni nasprotnik Sugar Ray Leonard moral končati kariero zaradi poškodbe. Arguello je bil zelo uveljavljen boksar, z zmago nad Pryorjem pa bi si kot prvi v zgodovini priboril štiri naslove v štirih kategorijah. A to mu ni uspelo, saj je Pryor slavil s tehničnim knockoutom v 14. rundi dvoboja.

 

Ostali so nam le še trije najtežje pričakovani dvoboji v zgodovini boksa, ki so kasneje tudi opravičili svoj sloves. Leta 1971 se je začelo eno največjih rivalstev v zgodovini športa, ne samo v boksu, prvič sta se namreč pomerila legendarna Joe Frazier in Muhammad Ali. Slednjemu so leta 1967 odvzeli naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji, ker je govoril proti vojni v Vietnamu in je kasneje zavrnil vpoklic v ameriško vojsko, po nekaj letih premora pa so mu le dovolili vrnitev v ring. Ali je znova želel osvojiti naslov, a mu to ni uspelo. Po 15 rundah so sodniki zmago pripisali Frazierju.

 

Drugo mesto na lestvici je zasedel spopad med Sugar Ray Leonardom in Tommyjem Hearnsom. Udarila sta se 16. septembra 1981. Od devetih dvobojev, ki so jih medsebojno opravili štirje apokaliptični jezdeci boksa — Leonard, Hearns, Marvin Hagler in Roberto Duran —, se je ta dvoboj najbolj vtisnil v spomin ljubiteljev boksa. V dvoboju za naslov svetovnega prvaka je takrat 25-letni Leonard v 14. rundi s tehničnim knockoutov ugnal do takrat neporaženega 22-letnega Hearnsa.

 

In za konec sledi seveda še triler v Manilli. V prestolnici Filipinov, iz te države prihaja tudi Manny Pacquiao, sta se 1. oktobra 1975 znova pomerila Muhammad Ali in Joe Frazier. Njun tretji dvoboj ljubitelji boksa smatrajo za največji obračun v zgodovini tega športa, po njem pa je Ali obveljal za največjega boksarja vseh časov. "The Greatest" je zmagal s tehničnim knockoutom. Čeprav se Frazier ni strinjal, so se v njegovem kotu odločili, da po 14. rundi predajo dvoboj, ne vedoč, da so o isti stvari razmišljali tudi v Alijevem kotu. Dvoboj se je odvijal v izjemni vročini, borca pa sta bila po 14 rundah povsem izmučena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.