Šport
33 ogledov

Namesto za Bežigrad na hokej v Sarajevo

Telemach Olimpija Red Bull Salzburg liga Ebel Tivoli Hebar Kuhn Anže Petkovšek
Hokejisti Telemacha Olimpije med 10. in 12. januarjem pripravljajo prav poseben hokejski dogodek, saj bodo v Sarajevu odigrali dve tekmi lige Ebel.

Sarajevski hokejski festival bo potekal od 10. do 12. januarja. V petek bo ljubljanska ekipa igrala tekmo z beljaškim VSV, v nedeljo pa s celovškim moštvom KAC. V soboto pa sarajevski prireditelji pripravljajo pester spremljevalni program s turnirjem za veterane in najmlajše igralce ter s hokejskim diskom, ko bodo gledalcem omogočili glasbeno doživetje na ledu. Predvsem pa želijo tudi zaznamovati 30-letnico olimpijskih iger leta 1984.

Projekt so danes predstavili tako v Ljubljani kot v Sarajevu na skupni novinarski konferenci prek videopovezave. Na sarajevski strani so sogovorniki, tudi podžupan Ranko Čović, poudarili pomen dogodka za mesto. Ne le zaradi precej višje ravni hokeja, kot ga imajo sicer, temveč tudi zaradi širšega pomena - sodelovanja na turističnem, športnem in gospodarskem področju. "Želim se zahvaliti vsem v hokejski zvezi in ljubljanskemu klubu ter ligi Ebel. Ob obletnici olimpijskih iger se bo hokej spet vrnil v Sarajevo, za nas pa bo to tudi priložnost, da vidimo, kje smo organizacijsko pred olimpijskim festivalom evropske mladine, ki bo pri nas leta 2017. Vabim vas, da pridete v Sarajevo in uživate v hokeju," je dejal Čović.

Pomagali bodo strokovnjaki iz Ljubljane

Sarajevčani bodo pri hokejskem festivalu prevzeli organizacijski del v dvorani Zetra. Kot so danes zagotovili, bodo led začeli pripravljati v teh dneh, po praznikih pa bo tam tudi ekipa strokovnjakov iz Ljubljane, ki bo prevzela vodenje in pomagala pri dokončni izpeljavi.

Za dogodek v Sarajevu velja precejšnje zanimanje, na vsaki od obeh tekem bo na voljo približno 8000 mest za navijače, del vstopnic bodo dali v prodajo, del pa namenili Sarajevčanom, obetajo se tudi obiski pomembnih političnih in športnih gostov.

Dogovor sega v november

"Okviri so že iz novembra. Seveda smo to težko prej javno razkrili, gre za dve državi, ustroj v BiH pa je precej zapleten. Potrebovali smo nekaj časa, a zdaj so se stvari zložile in smo sprejeli odločitev, da odigramo ti tekmi. Nadejam se, da bomo po praznikih stvari spravili na pravo raven, da bomo priča spektaklu na športnem področju in tudi promovirali slovensko gospodarstvo. Z bosanskimi kolegi smo zgodbo razdelili na dva odbora, oni bodo skrbeli za Zetro in spremljevalni turnir, mi pa namestitvene zadeve, logistični del, dogovor z ligo Ebel in televizijske prenose," je festival opisal Sekelj.

Pomemben vezni člen med slovenskim in bosanskim delom organizacija pa bo tudi nekdanji predsednik HZS Ernest Aljančič. Zdaj v BiH deluje kot vodja razvojnega programa za jugovzhodno Evropo in prav tako meni, da bo dogodek v začetku januarja močna spodbuda Sarajevu in BiH. "Takoj smo našli skupne točke, skupne interese. Želimo, da se hokej v Bosni razvija na drugačen način kot doslej. Po tem dogodku bodo dobili nov zagon in hokej se bo začel razvijati. Saj je že bil na visoki ravni, a je zaradi materialnih razmer in vojne skoraj propadel," je dejal Aljančič.

Pričakujejo vsaj 500 Slovencev

Vse se bo odvijalo v dvorani Zetra, zgrajeni za OI 1984, pozneje pa porušeni v vojni. Ob pomoči Mednarodnega olimpijskega komiteja in tedanjega predsednika Juana Antonia Samarancha so jo obnovili, a je zdaj večnamenski objekt. Hokej so nazadnje v njej igrali leta 2008, v Sarajevu pa sicer načrtujejo izgradnjo nove, manjše dvorane, ki bo namenjena samo ledenim športom in jo potrebujejo za izvedbo OFEM 2017.

Čeprav bo hokejski dogodek v BiH namenjen predvsem gledalcem v Sarajevu, pa računajo tudi na slovenske navijače. Pri agenciji Kompas, kjer so pripravili tri različne programe obiska turnirja (najcenejšega za 99 evrov), pričakujejo, da bo sarajevski turnir spremljalo vsaj 500 Slovencev.

Komentarjev 2
  • zic 15:33 23.december 2013.

    Ne razumem Sekljića, nima da bi pošteno plačal igralce, ima pa za afnarije po Sarajevu. Bedasto do amena!

  • jocif 15:05 23.december 2013.

    Kdo normalen bo pa hodil na tekmo v Sarajevo, še v Ljubljano ne gre nihče!