Šport
46 ogledov

"Ne čutim pritiska"

sport 04.07.10., Martina ratej, slovenska metalka kopja, foto: REUTERS Reuters
Pri Atletski zvezi Slovenije si želijo na evropskem prvenstvu osvojiti eno ali dve kolajni. Pri tem računajo na metalko kopja Martino Ratej in metalca kladiva Primoža Kozmusa. Ratejeva ima trenutno peti rezultat v Evropi.

Prvi dan evropskega prvenstva v Zürichu bo v kvalifikacijah meta kopja nastopila tudi Martina Ratej. Ta pretiranih težav s kvalifikacijsko normo za finale (57,50 metra) ne bi smela imeti. "Prva stvar so kvalifikacije, ki jih bo treba vzeti zelo resno. Že temperature znajo biti precej drugačne kot v Sloveniji, lahko so tudi le 15 stopinj Celzija. V kvalifikacijah pričakujem sicer met čez 60 metrov, v finalu pa okoli 65. Kaj bo to prineslo, bomo videli, ampak to bi verjetno pomenilo zelo dobro uvrstitev. Sem dobro pripravljena, skozi celotno sezono sem bila na tej ravni in pričakujem, da bom tudi tokrat sposobna metati do teh razdalj," je pred prvim nastopom na slovitem züriškem stadionu Letzigrund dejala v tej sezoni najuspešnejša slovenska atletinja.

Ratejeva je v primerjavi z minulo sezono svojo formo popravila za kar nekaj metrov, trenutno pa je tudi druga metalka kopja v diamantni ligi. Kje leži razlog za preskok v formi? "Nekoliko smo spremenili trening. Sistem je ostal enak, nekoliko pa se je spremenila ekipa. Zdaj delam z dvema trenerjema. Imam maserko, psihologa in kondicijskega trenerja. S skupnimi močmi so me pripeljali do te ravni, ki jo imam zdaj. V bistvu tu je glavna sprememba – v širitvi ekipe," meni slovenska rekorderka.

Ta se z velikimi pričakovanji slovenske javnosti ne obremenjuje. Doslej je njena najboljša uvrstitev na evropskih prvenstvih sedmo mesto izpred štirih let v Barceloni. "V bistvu ne čutim nekega pritiska. Sama pri sebi ne razmišljam o kolajni. Vse skupaj bom vzela le kot nagrado, če mi jo uspe doseči. Cilj ni kolajna, ampak met čez 65 metrov. Želim ohraniti neko konstanto pri rezultatih, z odličjem pa se ne obremenjujem. Seveda bom vesela, če bi prišla do njega, a bom zadovoljna tudi, če bom dosegla omenjeno daljavo, na stopničke pa bodo stopile tekmice. V tem primeru bodo pač boljše," je povedala Ratejeva.

"Moramo biti realni"

Strasti meri tudi njen trener Andrej Hajnšek: "Moramo biti realni. Po rezultatu je Martina peta v Evropi, vse kar bo boljše od tega bo zelo dobro. Osebno bom zadovoljen. Cilj je met čez 65 metrov. Nekateri ji že dajejo kolajno okoli vratu, vendar je treba najprej iti čez kvalifikacije, potem pa tudi v finalu izvesti vsaj en vrhunski met. Ne bo lahko, upam, da ji bo uspelo. Da bo psihično dovolj stabilna in bo naredila vse tako kot je treba." 

Pred Ratejevo so na lestvici najboljših rezultatov štiri Evropejke. Najdaljši met sezone ima Nemka Linda Stahl (67,32), drugega Ukrajinka Hanna Hatsko-Fedusova (67,29), tretjega pa svetovna rekorderka, olimpijska prvakinja in vodilna v diamantni ligi Barbora Špotáková (66,96). Po rezultatu je pred Slovenko od evropskih metalk kopja še Latvijka Madara Palameika, ki ima s 66,15 le dva centimetra boljši rezultat od Ratejeve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.