Šport
16 ogledov

"Nekdo v ozadju igra igro preko menedžerjev"

Srečko Katanec
1/6
Katarina Ponjavić
Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je v družbi vodilnih mož Nogometne zveze Slovenije na zadnji tiskovni konferenci v koledarskem letu ocenil dogajanje v minulih mesecih.

Za uvod je predsednik NZS Aleksander Čeferin predstavil svoj pogled na koledarsko leto: "Začeli smo z gradnjo nacionalnega centra, prva liga ima odlično gledanost na televizijskih ekranih, delo z mladimi je zelo dobro, čestital pa bi Mariboru za uspehe na evropski sceni. Poudaril bi, da ima strokovni štab s selektorjem Srečkom Katancem popolno podporo zveze in mene osebno. O tem, kdor ne bo več igral, odloča selektor in nihče drug, čeprav bo to pri nekaterih naletelo na gluha ušesa. Poskušajmo biti pozitivni, če ne pa vsaj objektivni. Ponosen sem na naše igralce, ki igrajo s srcem za slovensko reprezentanco, so pravi športniki in so lahko vzor mlajšim in starejšim."

Bolj izčrpen je bil selektor Srečko Katanec, ki se je tokrat dotaknil številnih tem, za uvod pa je tudi sam podal rezultatsko oceno: "Tudi doslej se nihče ni vpletal v moje delo. Če pogledagledam nazaj, je bilo na nek način napačno, da smo igrali z Argentino in Urugvajem, ker medijem nič ne pomeni, če igraš z Argentino v gosteh. Vesel sem, da smo v kvalifikacijah osvojili šest točk. Pred kvalifikacijami sem rekel, da bi bilo krasno, če bi imeli po štirih tekmah šest točk. Prikazana igra je seveda druga zadeva."

Želite še glasbeno željo?

Sledilo je vprašanje novinarjem: "Povedati morate kaj želite. Samo točke, poleg tega tudi umetniški vtis ali hočete poleg tega še glasbeno željo? Vem, da nimam možnosti proti vam. Sami naredite sliko takšno ali drugačno. Kakor nekomu drugemu ustreza. Nekateri očitno še niso preboleli dogajanja izpred dvanajstih let. Sam tega nikoli ne omenjam. Nočem, da nogomet trpi zaradi stvari iz preteklosti. Mene in moje otroke ne zanima, kdo je osvobodil Jugoslavijo oziroma Slovenijo, saj imamo drugačne probleme. Zavedamo se, da imamo vsebinske probleme."

"Želim zmagati vsako tekmo. Poleg tega želim, da imate novinarji enake kriterije za vse. Nismo tako dobri, da bi se metali v isti koš z Anglijo in Švico. Že sedaj vam lahko povem, da bomo imeli težave tudi z Estonijo in na gostovanju v San Marinu. Ne želim govoric o stricih iz ozadja, saj je to zame iskanje alibijev. Če kdo ve, da se nekaj dogaja, potem naj to pove. Meni je bilo najbolj pomembno, da se je kljub porazu v Angliji, na tekmi proti Kolumbiji v Stožicah zbralo toliko ljudi. Srce mi je bilo polno," je še dejal Katanec.

Največji problem bočni igralci

Na kakšen način lahko reprezentanca po Katančevem mnenju napreduje? "Določeni igralci morajo prikazati napredek v fizičnem smislu, če hočemo biti kompetitivni. Želim, da smo blizu najboljšim. Največje težave imamo z bočnimi igralci, ki niso sposobni preigravati ena na ena. Takih igralcev nimamo doma niti v tujini. Reprezentanca je zmes mladih in starejših igralcev in potrebno je najti pravo kemijo."

Ružnić, Zahović, Pavlin ...

Katanec je pokomentiral tudi nekategovorice o nezadovoljstvu zaradi poročanja medijev in vpletenosti mariborskega lobija v reprezentančno dogajanje: "Šokirale so me novice o odpovedi Tima Matavža, ki sem ga nato takoj poklical, igralec pa mi je potrdil, da so napisi v medijih izmišljeni. Ne razumem iz kakšnega razloga se to počne? To mi ni jasno, a je to naperjeno proti meni? Mogoče nimam prav, a s tem se ruši sloga selektorja, kot da sem zadnja ovca na svetu. Nekdo v ozadju igra igro preko menedžerjev. Rad bi le, da napišete tisto, kar je resnica in bom prvi, ki jo bom povedal. Vedno sem povedal resnico. Menedžer Amir Ružnić brez težav spljuva selektorja. On sam pokliče medije in je preko Zlatka Zahovića in Mirana Pavlina že od prej povezan z reprezentanco. Želel sem, da bi bile objavljene tudi izjave ostalih menedžerjev reprezentantov, a niso bile. Ko grem na tekmo v Maribor, se kot selektor z določenimi igralci, bivšimi nekdanjimi soigralci, sploh ne morem pogovarjati."

Komentarjev 4
  • macko 10:08 14.december 2014.

    "butl" par exellence....

  • markus 18:07 13.december 2014.

    Vse, ki zagovarjate selektorja in njegove izjave, bi rad vprašal naslednje. Ali vas tudi delodajalec ujčka, ko rečete, da imate slabe pogoje dela, nimate ustrezne opreme in ne morete delati, hkrati pa da vam nagajajo sodelavci in konkurenti v drugih ...prikaži več podobnih firmah? Kaj bi v resnici naredil delodajalec z vami, če bi mu takole nergali?Od selektorja reprezentance, ki na mesec pospravi 20.000,00 EUR neto plače, pa ne bi smeli pričakovati dobrega in korektnega dela ter odnosa. Kako bi Katanec spal, če bi živel v kateri koli bolj nogometni državi, kot je Slovenija? Tam bi ga že davno mediji odnesli. Pri nas ga celo ujčkajo. On s svojimi izjavami zbija moralo in samozavest našim nogometašem. Že vnaprej jim govori, da so zanič. Kateri selektor na svetu počne to?

  • ljimonad 14:00 13.december 2014.

    očitno je srečko izgubil kompas v vsem. ukvarja se z tem kako dela čudeže zaho in bi to rad minimaliziral, namesto da se ukvarja z tem za kar je dobro plačan. iličiča je poslal iz reprezentance iz preprostega razloga, on ...prikaži več srečko namreč, je eden in edini kot zvezda slo nogometa, drugi so samo pribočniki. tako je delal v prvem mandatu in tako dela sedaj, potem pa joče na opravičene kritike.