Šport
148 ogledov

Nepričakovan poraz za Slovenijo

Aljaž Bedene, Blaž Rola Tenis Slovenija
Slovenci so morali priznati premoč Poljski.

Slovenska teniška reprezentanca je v svojem jubilejnem šestdesetem nastopu v Davisovem pokalu doživela šesti poraz na domačih tleh. V Mariboru je Poljska slavila s 3:2, kar pomeni, da se bodo morali varovanci kapetana Mihe Mlakarja aprila boriti za obstanek v drugi evroafriški skupini.

Po sobotnih 1:1 je Poljska danes v treh izenačenih nizih dobila igro dvojic, Aljaž Bedene je suvereno izenačil na 2:2, v odločilni peti partiji pa Tom Kočevar Dešman, ki je v zadnjem trenutku zamenjal Blaža Rolo, ni bil kos Hubertu Hurkaczu, ki je slavil s 6:3 in 6:2.

Slovenija se bo v boju za obstanek v drugi evroafriški skupini v gosteh pomerila s Turčijo, ki je v Harareju izgubila dvoboj proti Zimbabveju.

Slovenija je začela nastopati v Davisovem pokalu leta 1993 v najnižjem rangu tekmovanja, tretji evroafriški skupini. V dveh letih se je prebila do prve skupine, v njej je skupno igrala osem sezon, šestnajst let pa je članica druge evroafriške. Doma je odigrala 23 dvobojev in jih izgubila le šest. Proti Zimbabveju 1995, Norveški 1997, Maroku 2007, Izraelu 2014 ter dvakrat proti Poljski (2004, 2018)

Glede na to, da je Slovenija v Maribor prišla z vsemi tremi najboljšimi igralci, kar je bila v preteklosti redkost, se je cilj - vrnitev v prvoevroafriško skupino - zdel logičen, skoraj samoumeven. A težave so se začele že v ponedeljek, ko se je na treningu poškodoval Blaž Kavčič, se nato nadaljevale čez vikend in poraz je bil neizbežen. Slovenija je izgubila, čeprav je imela oba igralca za posameznike višjeuvrščena od Poljakov. Aljaž Bedene je 52., Blaž Rola 195., Kamil Majchrzak pa 213. in Hurkacz 224.

Kakovostno razliko je v točki pretvoril le Aljaž Bedene, medtem ko je bil Blaž Rola tudi zaradi dejstva, da je pod vodstvom novega trenerja Grega Žemlje spremenil delovne in igralske navade, daleč od želene forme. Prvi dan tekmovanja je bilo to tako očitno, da ga kapetan v nedeljo sploh ni poslal na teren za odločilno zadnjo partijo, temveč je odgovornost in upanje položil na pleča 27-letnega Dešmana, trenutno šele 831. igralca na svetu.

Čeprav se je Dešman, ki je zadnji dvoboj odigral lani oktobra, zdaj pa je partner za treninge četrti igralki sveta Španki Garbine Muguruzi, boril in dal vse od sebe, poraza ni mogel preprečiti. Bil je žalosten in je priznal, da je bil pripravljen na dvoboj, saj mu je to kapetan sporočil že en večer prej.

"Imeli smo precej smole. Na žrebu smo dobili najmočnejšega tekmeca, nato se je poškodoval Blaž Kavčič, pa še Blaž Rola ni bil v pravi formi. Vseeno smo bili blizu zmage. V dvojicah smo imeli niz in 'break', a žal je nekaj žog odločilo, da so se zmage na koncu veselili Poljaki," je povedal Miha Mlakar.

Prvi igralec Slovenije Aljaž Bedene je bil podobnega mnenja. "Odločile so dvojice. Dve točki smo dobili prepričljivo, v dveh dvobojih nismo bili konkurenčni, igra parov pa je bila zelo izenačena, vendar športna sreča ni bila na naši strani. Vseeno moramo biti zadovoljni z dejstvom, da smo se zbrali vsi najboljši. Žal mi je, da se je Blaž Kavčič poškodoval, a mislim, da smo prava ekipa in upam da se bomo aprila znova zbrali v najmočnejši zasedbi," je dejal Bedene.

Davisov pokal:

Slovenija : Poljska 2:3

Aljaž Bedene - Hubert Hurkacz 6:4, 7:5
Blaž Rola - Kamil Majchrzak 4:6, 2:6

Aljaž Bedene/Blaž Rola - Mateusz Kowalczyk/Marcin Matkowski 7:5, 6:7 (5), 4:6

Aljaž Bedene - Kamil Majchrzak 6:3, 6:4
Tom Kočevar Dešman - Hubert Hurkacz 3:6, 2:6

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.