Šport
4045 ogledov

Neverjetno, kaj je uspelo našim odbojkarjem! Kaj takega se še ni zgodilo

Slovenska odbojkarska reprezentanca Volleyballworld
Slovenski odbojkarji so se prvič v zgodovini uspeli povzpeti v prvo peterico na svetovni lestvici.

Slovenski odbojkarji so se po zelo dobro odigranem uvodnem turnirju elitne Lige narodov in štirih zaporednih zmagah nad Nizozemsko, Francijo, Kanado in najboljšo reprezentanco sveta Poljsko povzpeli na visoko peto mesto na svetovni lestvici. Tako visoko Slovenija ni bila še nikoli.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca, ki se skozi nastope v VNL (Liga narodov) bori za uvrstitev na olimpijske igre v Parizu, je tako izjemnim dosežkom iz preteklih let, med drugim štirim kolajnam na zadnjih petih evropskih prvenstvih, dodala še enega.

Po zmagah nad aktualno olimpijsko prvakinjo Francijo in aktualno evropsko prvakinjo ter prvopostavljeno reprezentanco sveta Poljsko na uvodnem turnirju VNL v Turčiji, se je Slovenija povzpela na visoko peto mesto na svetovni lestvici. Slovenci so bili sicer v svetovni razvrstitvi doslej najvišje uvrščeni 24. junija 2021, ko so po zaključku Lige narodov v Riminiju zasedali 6. mesto.

FIVB lestvica | Avtor: OZS OZS
Ob Poljakih (415,12 točk) so pred našimi odbojkarji (331,50) tako le še Italijani (361,86), Američani (352,45) in Japonci (344,26), v prvi deseterici pa najdemo še Brazilce (329,34) na 6., Francoze (318,12) na 7., Argentince (308,13) na 8., Kubance (261,17) na 9. in Nemce (243,82) na 10. mestu.

Na olimpijske igre so že uvrščene reprezentance Poljske, ZDA, Japonske, Brazilije, Francije, Nemčije in Kanade. Slovenija tako v boju za zadnje štiri vozovnice za Pariz (peta bo namreč namenjena najvišje uvrščeni afriški ekipi) trenutno zaseda drugo mesto, saj je na svetovni lestvici izmed še neuvrščenih ekip višje le Italija.

Izmed preostalih reprezentanc zaenkrat najbolje kaže še Argentini in Kubi, v igri pa ostajata še Srbija (238,51) na 11. mestu in Nizozemska (222,14) na 13. mestu, ki bi se z dobrimi predstavami na naslednjih turnirjih lige narodov lahko povzpeli po lestvici in se vključili v boj za Pariz. Slovenija si je z odlično odigranim prvim turnirjem letošnje VNL tako praktično že zagotovila svoj prvi nastop na olimpijskih igrah.

Slovenske odbojkarice, ki jih te dni spremljamo v Zlati evropski ligi, na svetovni lestvici trenutno zasedajo 24. mesto. Slednje jih še vodi na svetovno prvenstvo prihodnje leto. Uvrstitev na odbojkarski mundial bi bila za naša dekleta zgodovinska prva.

Velja še omeniti, da je Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) športna zveza z največ državami članicami med kolektivnimi športi. Odbojko namreč organizirano igrajo v rekordnih 222 državah sveta. Sledita ji Mednarodna košarkarska zveza (FIBA) z 212 in Mednarodna nogometna zveza (FIFA) z 211 članicami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 19:55 27.maj 2024.

    Bravo fantje, vsa čast tudi trenerju in selektorju..

  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 19:26 27.maj 2024.

    Bravo legende!!!

Sorodne novice