Šport > Nogomet
30938 ogledov

18 let po aferi "Šmarna gora" Zahović spregovoril: "Vsega je bil kriv ..."

Zlatko Zahović Srečko Katanec Epa
Svetovno prvenstvo leta 2002 se za Slovenijo ni končalo na najlepši način. Skoraj dve desetletji po mundialu v Južni Koreji in na Japonskem se je v povezavi z dobro znanim incidentom oglasil Zlatko Zahović.

Večina med vami se gotovo še dobro spomni drame, ki je obkrožala slovensko nogometno reprezentanco na SP 2002. Četa Srečka Katanca se je takrat po porazih proti Španiji, Južnoafriški republiki in Paragvaju poslovila že po skupinskem delu tekmovanja, stvari pa so se obrnile navzdol že sredi prvega srečanja.

Slovenija je igrala proti Španiji in v drugem polčasu je Katanec pri rezultatu ena proti nič za Španijo z zelenice potegnil nesporno najboljšega slovenskega posameznika - Zlatka Zahovića. Štajerski velemojster je že ob menjavi reagiral neustrezno, stvari pa so se še dodatno zakuhale po tekmi, ki jo je Slovenija izgubila (3:1).

Katanec je na čustveni novinarski konferenci v solzah razlagal, da ga je Zahović žalil in mu zabrusil, da lahko kupi njega, njegovo družino, njegovo hišo in selektorju ljubo Šmarno goro. Zahović je Katancu očital še, da menja samo Štajerce in da je "ljubljanska pi**a". Katanec je na omenjeni konferenci napovedal, da se bo po SP poslovil od klopi Slovenije, kar se je tudi zgodilo.

Razvila se je prava medijska afera in Zahović je v izjavi za javnost moral pojasniti svoje besede in dejanja ter naknadno obžaloval nekatere žalitve. Dodal je, da sta bila s selektorjem v slabih odnosih že med pripravami na mundial in da se je bes v njem nabiral dlje časa.

Štiri dni po tekmi s Španijo, ta je bila odigrana 2. junija 2002, je Nogometna zveza Slovenije na čelu s tedanjim predsednikom Rudijem Zavrlom sporočila, da mora Zahović zapustiti reprezentančni tabor.

V nadaljevanju tekmovanja je Slovenija klonila še proti JAR (1:0) in proti Paragvaju (3:1) in se iz Azije odpravila brez osvojenih točk.

Zlatko Zahović Srečko Katanec | Avtor: Epa Epa

Osemnajst let po incidentu se je Zahović v pogovoru za Siol še enkrat ozrl na dogodke in odgovornost za afero položil na ramena Rudija Zavrla.

"Tisto se je dalo z lahkoto rešiti. Brez problema," je o eni največjih športnih afer v zgodovini Slovenije najprej dejal Zahović.

V nadaljevanju je opozoril na dejstvo, da je bil v primerjavi s selektorjem in predsednikom zveze najnižje na hierarhični lestvici.

"To ne more biti odvisno od najmlajšega. Ne more biti najmlajši pametnejši od starejšega. Nekdo je pač to v tistem trenutku vodil. To je bil Rudi Zavrl. On se je odločil, da bo konflikt. On je rešil problem s konfliktom. Žal mi je, a tako je bilo. Pa čeprav gospoda Zavrla zelo cenim. Je zelo nogometen človek, takšnih je malo v Sloveniji. Mislim pa, da ko pride do nekih trenj, in do teh vedno pride, v Sloveniji vedno pomislimo le nase. Samo nase. Ven damo javno mnenje. In od tega, kakršno bo javno mnenje, bom reagiral tudi jaz, samo da se me ne napada. To je v bistvu populizem. Kar pa je dobro, pa je druga stvar," je dejal najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov.

Zlatko Zahović se je pred nekaj meseci poslovil od mesta športnega direktorja NK Maribor, medtem ko je Katanec trenutno selektor Iraka.

Zlatko Zahović Prva liga TS Šport Bo Zlatko Zahović postal rival Maribora? Dogovori potekajo ...
 

Komentarjev 9
  • Avatar Dawiletka
    Dawiletka 01:09 04.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == Hosset.Com

  • Avatar vec
    vec 23:11 03.junij 2020.

    ZAHO je ZAHO, kamorkoli ga obrnaš ali pripelješ bo zvezda, zvezde pa imajo svoje manire, ene so lepše ane malo grše, Kot nogometašu mu nimam kaj oćitat, bil je klasa in verjetno bi bil še večja če bi ostal v ...prikaži več tujini. Sem pa srečal unga Mariborskega nogometaša ki mu je avto nekaj razneslo, v lokalu, obnašal se je kot dobesedno DICK HEAD, Mi ga pozdravimo on pa PUŠI KURAC. ZA mal je manjkalo da ni odšel od tam na urgenco (on tega ne ve ampak kolega mu je bil pripravljen z bejzbolko polomit kolena

  • ode 16:42 03.junij 2020.

    Takrat je bil Zaho Zlatkovič še napet (potenten), sedaj je pa mlahav (impotenten)