Šport > Nogomet
105 ogledov

Američanke na dan žensk vložile tožbo proti zvezi

Twitter
Članice ameriške nogometne reprezentance so v petek na mednarodnih dan žensk vložile tožbo proti nacionalni nogometni zvezi zaradi spolne diskriminacije.

V tožbi sodeluje 28 nogometašic ekipe svetovnih prvakinj, ki tri mesece pred novim svetovnim prvenstvom v Franciji trdijo, da jim zveza ne nudi enakih pogojev kot moški reprezentanci.

Ameriške nogometašice opozarjajo na to, da imajo manjše plače od moških kolegov, čeprav imajo veliko boljše rezultate od njih. Med drugim so trikratne svetovne prvakinje. Igralke pravijo, da je predsednik nogometne zveze ZDA Carlos Cordeiro javno priznal, da bi morali žensko reprezentanco ceniti enako kot moško, vendar zveza v tej smeri ni storila nič konkretnega.

Nogometašice trdijo, da imajo veliko slabše pogoje od moških, na primer kar zadeva potovanja, zdravstveno oskrbo, promocijo tekem in objekte za trening. Ne glede na tri naslove svetovnih in štiri naslove olimpijskih prvakinj. Največji uspeh ameriških fantov je četrtfinale svetovnega prvenstva leta 2002.

Nogometašice opozarjajo, da je bil finale svetovnega prvenstva leta 2015 proti Japonkam najbolj gledana nogometna tekma v ameriški zgodovini s 23 milijoni gledalcev in to vključuje tudi moške tekme. Uspehi nogometašic so zvezi zagotovili prihodke in dobiček, ki je bil neprimerno večji od tistega, ki so ga prispevali fantje. Zveza tožbe, ki ima lahko posledice tudi zunaj ZDA, nemudoma ni komentirala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.