Šport > Nogomet
36 ogledov

Slovenci dvakrat v okvir vrat

nogomet Slovenija
1/24
Saša Despot
Slovenska reprezentanca je gostila angleško izbrano vrsto in prvič na medsebojnih tekmah iztržila remi. Več kot zasluženo.

Četa Srečka Katanca je v prvem polčasu prikazala podobno igro kot proti Slovaški, ko je predvsem z borbenim pristopom prepričala mnoge dvomljivce. Tokrat je v prvih 45 minutah povsem zaprla pot do svojega gola, Angleži so ostali brez strela na slovenski gol. Jan Oblak je tako resneje posredoval le na začetku dvoboja, ko je s panterskim skokom žogo pred vtekajočim Danielom Sturridgom izbil v kot.

Gostje so bili sicer precej več pri žogi, a je bila njihova premoč v posesti povsem jalova. Ostali so brez priložnosti, dve izjemni pa je na drugi strani zapravila slovenska reprezentanca. Po izjemno slabi podaji Erica Dierja, ki je iskal svojega vratarja, je do žoge prišel Roman Bezjak, ki pa v dvoboju ena na ena ni uspel premagati Joa Harta, v nadaljevanju akcije pa je z roba kazenskega prostora dolgi kot meril Jasmin Kurtić, vendar je angleško mrežo obvarovala leva vratnica. Tekla je 10. minuta.

Do polčasa se je boj bil predvsem na sredini zelenica, pravih priložnosti pa ni bilo. To se je spremenilo že v uvodu drugega dela, ko so bili Slovenci znova zelo blizu vodstva. Najprej sta celotno angleško obrambo izigrala Josip Iličić in Valter Birsa, prvi pa se je v ugodnem položaju raje kot za strel odločil za podajo v sredino, Theo Walcott je žogo odbil v kot.

Po njem je žoga tudi srečno prišla do Boštjana Cesarja, Hart pa jo je stežka poslal še enkrat v kot. Po njem je na prvi vratnici do strela z glavo prišel Kurtić, Hart pa je s čudežno parado, žogo je najprej odbil v prečko, znova obdržal Angleže pri življenju. Pri tem se je tudi lažje poškodoval.

nogomet Slovenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V 53. minuti je nevaren protinapad Angležev z drsečim startom preprečil Bojan Jokić, tri minute kasneje pa je Oblak zanesljivo ustavil strel Dele Allija. Na drugi strani zelenice je do žoge prišel borbeni Iličić, izmenjal podajo z Bezjakom, nato pa sprožil z 18 metrov za las mimo vrat.

V 63. minuti je z desne strani diagonalno sprožil rezervist Andros Townsend, a je bil Oblak na pravem mestu. Nato je sledila poškodba cesarja, kapetana je zamenjal Miha Mevlja, kapetanski trak pa je prevzel Jokić. Že v 70. minuti je sledil nov pobeg Iličića, ki pa si je žogo poslal preveč v levo, Hart je skrajšal kot in znova zabeležil obrambo.

V 73. minuti je v igro vstopil Wayne Rooney in tako s 118. nastopom postal rekorder po številu nastopov za Anglijo, če se ne upoštevajo vratarji. Po dolgi diagonalni podaji se je slovenskih branilcev otresel Danny Rose, a nato povsem neoviran v kazenskem prostoru slabo zadel žogo in jo poslal daleč mimo vrat. Kasneje je Oblak zaustavil še slab strel Sturridga, blizu njegovih vrat pa je okroglo usnje poletelo ob strelu Rooneyja z 20 metrov.

Nevaren je bil v 82. minuti tudi močan strel Jesseja Lingarda, a je Oblaku žogo uspelo odbiti. Angleži so poskušali pritiskati, a so Slovenci odbili vse napade in prvič na tekmak z Anglijo prišli do točke.

Slovaki in Litovci do treh točk

V skupini F sta bili odigrani še dve tekmi. Vprejšnjem krogu so Škoti v zadnji minuti rešili točko v dvoboju z Litvo, Slovaki pa so morali priznati premoč Sloveniji. Na domačem terenu v Trnavi so zato nujno potrebovali točke, proti Škotom pa je že v prvem polčasu zadel Robert Mak, isti igralec pa je vodstvo povišal v 56. minuti. Zmago domačih je potrdil Adam Nemec.

V Vilniusu so še neporaženi Litovci, do zdaj so dvakrat igrali neodločeno, gostili teoretično najslabšo reprezentanco te skupine. Gostitelji so se dolgo mučili z Maltežani, šele v 76. minuti je mrežo gostov načel znova odlični Fedor Černych, Malto so na koncu premagali z 2:0, iz enajstmetrovke je zadel še Arvydas Novikovas.

Kvalifikacije SP 2008, 3. kolo, skupina F:

Slovenija : Anglija 0:0

Litva : Malta 2:0 (0:0)
Černych 76., Novikovas 84./11-m

Slovaška : Škotska 3:0 (1:0)
Mak 18., 56., Nemec 68.

Lestvica:
1. Anglija 7
2. Litva 5
3. Slovenija 5
4. Škotska 4
5. Slovaška 3
6. Malta 0

Komentarjev 4
  • matermila 09:42 12.oktober 2016.

    Igra še kar znosna,zadeti gol je pač za naše problem(če se jim že slučajno ne posreči).Bezjak bi lahko vratarja Angležev vprašal v kateri kot želi prejeti gol,napičil pa je direkt v njega.Kaj pa lob?še ni slišal za kaj podobnega?To ...prikaži več pove mnogo o IQ naših žogobrcev.

  • Avatar mike1968
    mike1968 09:29 12.oktober 2016.

    Najprej moram priznati, da niti nimam neke prave volje oziroma ideje za to kavč analizo. Predvsem gre za to, da včerajšnje tekme nisem »na polno« spremljal, ker sem imel neke druge obveznosti, ki so mi vzele veliko veselja, ...prikaži več za spremljanje včerajšnje tekme. Mogoče bom zato malo manj objektiven in se bom skušal bolj osredotočiti na tekmo s Slovaško, ki sem jo tudi v živo spremljal, v soboto 8.10.2016. Seznam igralcev slovenske nogometne reprezentance je bil pač tak kot je bil. Lahko samo rečem,..... nadaljevanje na : http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/237679/slovenijaslovaskaanglija-kavc-analiza-xxx

  • blueone 07:43 12.oktober 2016.

    Fantje so zadnji dve tekmi odigrali zelo dobro. Čestitke za 4 točke!