Šport > Nogomet
97 ogledov

Astana po veliki drami naprej

Astana EPA
Krvnik slovenskega prvaka Maribora je s pomočjo reprezentančnega branilca dramatično napredoval v play-off proti HJK (4:3).

Branko Ilić je proti HJK z Astano napredoval v play-off kvalifikacij za uvrstitev v Ligo prvakov, kjer so Kazahstanci pred tedni izločili slovenskega prvaka Maribor. Ilić se je na domači teki po remiju z 0:0 na prvi tekmi znašel v velikih težavah in s soigralci zaostajal že z 0:2, a se je Astana nato vrnila v velikem slogu in napredovala.

HJK je v četrti minuti povedel prek Ousmana Jallowa in po tem, ko je v 41. minuti na 0:2 povišal Gideon Baah, je bilo napredovanje za finsko moštvo že zares blizu.  Na izjemni tekmi je najprej tik pred polčasom znižal Patrick Twumasi, z enajstih metrov pa je Roger Cañas že po dveh minutah drugega dela tekme poravnal izid. Dmitrij Šomko je obračun v 56. minuti obrnil na glavo, toda izključitev strelca Twumasija je v 70. minuti napovedala nove težave. Ilića je trener sicer zamenjal že ob polčasu, a osrednji stadion v Astani se je bal najhujšega, ko je dsomača ekipa  po uspešno izvedeni enajstmetrovki Erfana Zenelija v 86. minuti dobila izenačujoči zadetek. A vseeno je bilo dovolj časa, da je Evgenij Postnikov v enem zadnjih napadov v 93. minuti zabil odločilni gol in odpeljal Astano v play-off.

Tam sta se Kazahstancem kot prva pridružila škotski Celtic, ki je proti Qarabagu ubranil minimalno prednost s prve tekme in remiziral brez golov (0:0), moskovski CSKA pa je bil v Pragi boljši od Sparte (2:3). Tudi Rusi so bili že v izgubljenem položaju, po 2:2 v Moskvi je Sparta po 16 minutah domače tekme že vodila z 2:0, toda po izključitvi izkušenega Mareka Matějovskega so gostje prišli do preobrata. Ahmed Musa je že prej poravnal izid, Alan Dzagoev pa je dokončal delo in 14 minut pred iztekom rednega dela poslal rdeči stroj v nadaljnje tekmovanje.

Tudi Balažic napredoval
Partizan je v Beogradu nadoknadil zaostanek s prve tekme v Bukarešti in s skupnih 5:3 ugnal Steauo (4:2). Stefan Babović je v osmi minuti poskrbel za vodstvo, toda Romuni so odgovorili izvrstno in še pred polčasom obrnili rezultat z zadetkoma Sulleyja Muniruja in Jugurthe Hamrouna. Izključitev Alina Tosce je v 48. minuti prinesla nov preobrat, ki so ga črno-beli izkoristili v svoj prid. Po tem, ko je po uri igre izenačil Marko Jevtović, je Andrija Živković slabih deset minut kasneje zabil odločilni zadetek, vse dvome pa je razrešil Nikola Trujić v 90. minuti. Gregor Balažic je v dresu domačih odigral celotno tekmo.

Zagrebški Dinamo, ki je napredoval že včeraj na infarktni tekmi proti Moldeju, je imel razlog za slavje tudi danes, potem ko so izpadi številnih ekip z višjimi koeficienti Zagrebčane spremenili celo v nosilce žreba play-offa. Malmö je denimo kljub porazu z 0:2 na prvi tekmi doma ugnal Salzburg (3:0) in napredoval, visok koeficient je imela tudi Steaua, medtem ko je Maccabi Tel-Aviv v Plzňu napredoval z dvema goloma Erana Zahavija.

Fenerbahče že izpadel

Derbi tega kroga kvalifikacij je bil spet na sporedu med Šahtarjem in Feberbahčejem in po tem, ko so "knapi" že v Istanbulu zapravili priložnost za morda odločilno zmago, so Ukrajinci izločili turško ekipo zvezdnikov in napredovali z zadetki Oleksandra Gladkja, DarijaSrne (11-m) in Alexa Teixeire.

Nosilci med prvaki bodo po sredinih rezultatih Basel, Celtic, APOEL, BATE Borisov in Dinamo, nenosilci pa Astana, Partizan , Maccabi, Malmö in Skënderbeu.

Kvalifikacije za Ligo prvakov, 3. krog, povratne tekme:

ASTANA
 : HJK 4:3 (1:2)
Qarabag FK : CELTIC 0:0
Sparta Praga : CSKA MOSKVA 2:3 (2:1)
BATE BORISOV
: Videoton 1:0 (0:0)
FC BASEL : Lech Poznań 1:0 (0:0)
MALMÖ : Salzburg 3:0 (3:0)
PARTIZAN : Steaua 4:2 (1:2)
CLUB BRUGGE : Panathinaikos 3:0 (0:0)
ŠAHTAR DONECK : Fenerbahče 3:0 (1:0)
SKËNDERBEU : FC Milsami Orhei 2:0 (1:0)
Viktoria Plzeň : MACCABI TEL-AVIV 0:2 (0:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.