Šport > Nogomet
14 ogledov

Atléti preživeli divjo Barço; Man United zadržal Bayern

Bartra Diego Costa Barcelona Atletico Liga prvakov
1/30
Reuters
Atlético je tudi brez večjega prispevka Diega Coste iztržil remi pri Barceloni (1:1), medtem ko je Man United vzdržal za domači remi proti Bayernu (1:1).

Napovedi so se uresničile, Diego Costa je bil dovolj zdrav za nastop v prvi postavi madridskega Atlética na gostovanju pri Barceloni, družbo v konici napada mu je delal stari znanec Camp Noua David VillaGerardo Martino se je odločil Neymarja preizkusiti od prve minute, argentinski strateg je na zelenico poslal svojo najmočnejšo postavo (z izjemo poškodovanega vratarja Víctorja Valdésa), ki je vključevala tudi Andrésa Iniesto in Cesca Fàbregasa.

Srečanje se je začelo v visokem ritmu. Atlético je pritisnil na Katalonce že pri njihovi organizaciji igre in hitro odvzel dve žogi. Po prvi je z roba kazenskega prostora sprožil David Villa in zgrešil okvir gola Joséja Manuela Pinta, povsem blizu gola pa so bili gostje že v četrti minuti. Pinto je slabo izbil žogo in "našel" vezista gostov Kokeja, slednji pa je pred vrati brž zaposlil Villo, ki je z zavrtinčenim strelom malce zgrešil levo vratnico. Na drugi strani je Leo Messi po samostojnem prodoru dobil prekršek s strani sodnika Felixa Brycha dobrih 20 metrov od vrat, streljal je prav Argentinec, a zadel le živi zid. Nato se je ob pristanku po zračnem dvoboju poškodoval Gerard Pique, zamenjal ga je Marc Bartra.

Barça je umirila goste in prevzela pobudo. Do polpriložnosti je po predložku Xavija prišel Neymar in z glavo streljal preslabotno, prvo mat situacijo pred vrati Thibauta Courtoisa pa je pripravil kdo drug kot Messi, a je poskus Inieste v zadnjem trenutku blokiral Godín. Nato je v 27. minuti sledil šok za goste. Diego Costa se je prijel za zadnjo stegensko mišico in odšepal z igrišča, zamenjal ga je brazilski ofenzivni vezist Diego. Do konca polčasa, ki je imel kar štiri minute dodatka, je Barcelona še naprej pritiskala. Po predložku Danija Alvesa je z glavo streljal Messi, a ni povzročil težav Courtoisu, medtem ko je Neymar po preigravanju meril čez vrata. Ob koncu prvega dela so se gostje otresli pritiska in po prvih 45 minutah nismo videli zadetkov, potem ko je Pinto dobro ubranil še en strel Ville. 

Diego nadomestil soimenjaka: bomba za 0:1

V drugem polčasu je kot prvi poskusil Neymar, njegov nov udarec z razdalje je precej zgrešil cilj. Brych je še naprej neusmiljeno kazal rumene kartone defenzivnim igralcem Atlética, njihovi napadalni kolegi pa so nekajkrat prišli pred gol Blaugrane, kjer pa je večkrat zmanjkala odločnost (beri Diego Costa) za boljši zaključek. A le do 56. minute, takrat gostje namreč sploh niso pripeljali žoge pred vrata. Diego se je, 30 metrov od gola, izmuznil Xaviju, močno udaril po žogi (precej z desne strani), ki je letela v bližnji zgornji kot. Pinto se je stegnil, kolikor je bil dolg in širok, a žoga je letela tik ob vratnici in končala v mreži za 0:1.

Barcelona je odgovorila s kontinuiranim pritiskom na obrambo Colchonerosov. Akcije pred Courtoisom so se vrstile, a nekaj časa lepše priložnosti nismo videli. Domačini so do povsem zasluženega izenačenja vendarle prišli v 71. minuti. Iniesta je dobro opazil vtekajočega Neymarja in mu podal slastno žogo med bočnim in centralnim branilcem, Brazilec pa je vse skupaj dokončal s plasiranim strelom v daljši kot Courtoisa, ki bi morda lahko storil več. Belgijec se je bolj izkazal le minuto kasneje, ko je dobro ubranil močan strel Inieste z razdalje. 

Pritisk Barçe brez učinka, še četrti remi

Pred golom gostov je bilo ponovno vroče v 82. minuti. Koke je na robu kazenskega prostora nespametno podrl rezervista Alexisa Sáncheza, Messi pa je s prostega strela lepo meril, a spet se je izkazal Courtois. Neymar je s simuliranjem zakuhal še en nevaren prosti strel z leve strani, tokrat so možje v rumenih dresih odklonili nevarnost. Sledil je še en prekršek na Brazilcu po napaki Sose, a zadnje priložnosti na tekmi domači niso najbolje izkoristili. Na drugi strani se je še ena možnost za predložek ponudila gostom, a je sodnik še pred izvajanjem prostega strela zapiskal konec in tekma se je končala z remijem.

Nogometaši Barçe in Atléti so se tako še četrtič v sezoni razšli z remijem, na povratni tekmi bi Madridčanom zadostoval že neodločen izid brez golov. Poškodba Diega Coste do takrat najbrž ne bo sanirana. Messi na svojem 500. nastopu v profesionalnem nogometu (416 za Barcelono, 84 za reprezentanco) ni uspel zabiti in je ostal pri 67 zadetkih v Ligi prvakov.

"Pričakovali smo takšno tekmo. Imeli smo več priložnosti in posesti, a oni so se odrezali dobro, trdo so delali in zabili prelep gol. To za nas ni dober rezultat, a na povratni tekmi bomo igrali na zmago," je po tekmi povedal kapetan Barcelone, vezist Xavi Hernández.

Moyes Guardiola Manchester United Bayern Liga prvakov | Avtor: Reuters Reuters
Moyes aktiviral veterane 

V postavi Bayerna ni bilo prostora za Maria Mandžukića, namesto njega je začel Thomas Müller. Bavarci so si že zagotovili državni naslov, tako da se lahko že nekaj časa povsem osredotočeni na evropsko sceno. Edina resna težava pri četi Pepa Guardiole je bila odsotnost poškodovanega Thiaga Alcântara.

V vrstah rdečih vragov je bil v glavni vlogi na sredini igrišča Ryan Giggs, v zadnji vrsti sta nalete gostov skušala zadržati še dva veterana: Rio Ferdinand in Nemanja Vidić. Alexander Büttner je dočakal svoj prvi nastop v izločilnih bojih Lige prvakov. Pri Manchester Unitedu niso mogli računati na poškodovanega Robina van Persieja, suspendiranega Patrica Evraja, medtem ko Juan Mata nima pravice nastopa, ker je jeseni že igral za Chelsea v skupinskem delu.

Sodnik in Welbeck jezila OT ob dominaciji Bayerna

Domačini bi na Old Traffordu lahko povedli že v tretji minuti. Danny Welbeck je z nogo izmaknil žogo Javiju Martínezu in zabil mimo Manuela Neuerja, a je sodnik zadetek strogo razveljavil zaradi domnevne nevarne igre Angleža. V naslednjih minutah je Bayern povsem zagospodaril na zelenici, rdeči vragi so se stežka branili. Kljub temu do povsem izdelanega strela Bavarci niso prišli, po akciji Arjena Robbna in Francka Ribéryja je Müllerju za zadetek zmanjkala le malce bolj natančna podaja.

Še najbližje golu so bili Nemci po prodoru in strelu Robbna z razdalje, odlično je posredoval David de Gea. Celoten polčas se je United predvsem branil, na koncu pa imel celo najlepšo priložnost v prvem polčasu. Jerome Boateng je slabo ocenil globinsko podajo Wayna Rooneya in Welbeck je imel ogromno časa, da v dvoboju iz oči v oči premaga Neuerja. Odločil se je za spodkopan strel, ki ga je nemški vratar z iztegnjeno roko vendarle ubranil. Kmalu je bilo še enkrat vroče po predložku Antonia Valencie, po odboju od branilca je žoga za malo zletela čez gol. Prvi polčas se je tako končal brez zadetkov.

Vidić šokiral, Schweinsteiger pomiril Bavarce

Na začetku drugega polčasa se je igra razživela, prvi pa je udaril United. Šindži Kagawa je izsilil kot, izvedel ga je Rooney. Slednji je poslal svoj tipičen predložek, na katerega je fantastično reagiral Nemanja Vidić (gibal se je nazaj) in z glavo, povsem osamljen, matiral Neuerja. Po golu se je United ponovno zaprl, tokrat pa so Bavarci hitro kaznovali njihovo napadalno neambicioznost. Robben je na desni oddal do Rafinhe, slednji je podal v sredino, tam pa je rezervist Mandžukić namestil strel Bastianu Schweinsteigerju, ki je s polvolejem zabil v zgornji kot.

Po izenačenju je Bayern še dvakrat nevarno zapretil. Rezervist Mario Götze je v sredini našel Robbna, Nizozemec pa je v naletu, sredi kazenskega prostora, streljal mimo gola. Robben je bil v središču nove akcije, ko je z globinsko podajo zaposlil Francka Ribéryja, Francoz je ujel žogo in podal pred gol, a kaj, ko tega v sredini ni pričakoval Mandžukić. V zaključku so gostje ostali brez dveh igralcev za povratno srečanje. Najprej je kvoto rumenih kartonov izpolnil Martínez, v sodnikovem dodatku pa je svoj drugi rumeni karton na tekmi prejel strelec Schweinsteiger, ki je storil prekršek nad Rooneyem.

Liga prvakov, četrtfinale, prvi tekmi:

Barcelona : Atlético Madrid 1:1 (0:0)
Neymar (71); Diego (56)

Barcelona: Pinto; Piqué (od 12. Bartra), Mascherano, Jordi Alba, Daniel Alves, Fàbregas (od 68. Alexis Sánchez), Xavi Hernández, Iniesta, Busquets, Messi, Neymar. 
Na klopi: Oier Olazábal; Adriano, Song, Sergi Roberto, Pedro Rodríguez.

Atlético: Courtois; Godín, Filipe Luís, Juanfran, Miranda, Tiago, Koke, Arda Turan (od 77. Cristian Rodríguez), Gabi, Villa (od 70. Sosa), Diego Costa (od 30. Diego). 
Na klopi: Aranzubia; Alderweireld, Insua, Mario Suárez.

Manchester United : Bayern München 1:1 (0:0)
Vidić (58); Schweinsteiger (67)
RK: Schweinsteiger (90/Bayern)

Man Utd: De Gea; Jones, Ferdinand, Vidić, Büttner (od 74. Young), Giggs (od 46. Kagawa), Carrick, Valencia, Fellaini, Rooney, Welbeck (od 85. Hernández).
Na klopi: Lindegaard; Nani, Fletcher, Januzaj.

Bayern: Neuer; Rafinha, Boateng, Lahm, Ribéry, Martínez, Robben, Müller (od 63. Mandžukić), Alaba, Schweinsteiger, Kroos (od 74. Götze). 
Na klopi: Starke; Van Buyten, Shaqiri, Højbjerg, Pizarro.

Sreda ob 20.45:
Real Madrid  – Borussia Dortmund
Paris Saint-Germain – Chelsea

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.