Šport > Nogomet
1099 ogledov

Avstrijci za anale, Pandev v zgodovino

Memphis Depay NIZ MAK Profimedia
Končano je predtekmovanje v skupini C. Za konec sta bili odigrani tekmi v Amsterdamu in Bukarešti.

Reprezentanca Nizozemske je v tretjem kolu skupinskega dela evropskega prvenstva potrdila prvo mesto v skupini C in zanesljivo (3:0) premagala Severno Makedonijo. Makedonci se od svojega prvega evropskega prvenstva poslavljajo brez osvojene točke, Nizozemci pa so tako kot Italijani dobili vse tri tekme predtekmovanja.

Za Nizozemska sta zadela Memphis Depay v prvem polčasu in dvakrat Georginio Wijnaldum v prvem delu drugega polčasa. Kapetan makedonske reprezentance Goran Pandev je v Amsterdamu odigral zadnjo tekmo v reprezentančnem dresu, saj je pred tekmo napovedal, da se poslavlja od igranja za državo.

Makedonci se niso ustrašili eminentnih tekmecev in so odločno stopili v tekmo, kljub temu da so bili brez možnosti za napredovanje. Prvič se je mreža zatresla v deveti minuti, ko je zadel Ivan Tričkovski, a je bil gol zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. V 22. minuti je do strela prišel Aleksander Trajkovski, a je stresel zgolj vratnico. So pa zato dve minuti pozneje zadeli Nizozemci.

Daley Blind je na robu svojega kazenskega prostora z drsečim startom vzel žogo makedonskemu kapetanu Pandevu, potem pa sta Donyell Malen in Memphis Depay odlično izpeljala protinapad. Malen je z desne strani podal Depayu, ki je z bližine dosegel drugi gol na prvenstvu. Sodniki so sicer preverili posnetek, če je pri drsečem startu prišlo do prekrška, a je gol obveljal. Depay je bil tudi v nadaljevanju polčasa zelo dejaven, a so nogometaši Severne Makedonije oba njegova strela blokirani. Ekipi sta bili pri posesti žoge v prvem polčasu skoraj poravnani, malenkost več je bila v nogah Nizozemcev (51 odstotkov).

Kmalu po začetku drugega polčasa so Nizozemci povišali vodstvo, in sicer je po podaji Depaya do svojega drugega gola na prvenstvu prišel še Georginio Wijnaldum. V 56. minuti so Makedonci imeli prosti strel z 22 metrov, a je vratar Nizozemske Maarten Stekelenburg strel Enisa Bardhija brez težav ubranil. Dve minuti pozneje pa so vodstvo povišali Nizozemci. Poskus Depaya s strani je Stole Dimitrievski ubranil, a se je žoga odbila do Wijnalduma, ki mu ni bilo težko doseči 25 gola v reprezentančnem dresu.

V 66. minuti je Wout Weghorst zamenjal Depaya in že kmalu po vstopu v igri stresel prečko. V 68. minuti je ob špalirju svojih soigralcev in glasnem aplavzu na stadionu igrišče zapustil Pandev, ki je tako zaključil reprezentančno pot. Danes je za Makedonijo zaigral 122-ič. V 73. minuti je po podaji Bardhija in izigrani obrambi zadel Darko Čurlinov, a je bil gol zaradi njegovega prepovedanega položaja razveljavljen. V nadaljevanju si nobena od ekip ni ustvarila resnejše priložnosti.

"Izpadel je bedak!" Šport Bahavost se je pošteno maščevala Ronaldu

Avstrija Ukrajina Euro 2020 | Avtor: Epa Epa

Avstrija je v Bukarešti premagala Ukrajino (1:0) in osvojila drugo mesto v skupini C. Edini gol na tekmi je v 21. minuti dosegel Christoph Baumgartner. Avstrija se je prvič prebila v izločilne boje, na predhodnih EP v Švici in Avstriji 2008 ter v Franciji 2016 je izpadla po skupinskem delu tekmovanja.

Na ukrajinsko-avstrijskem obračunu v romunski prestolnici se je uvodoma razplamtel odprt boj za vsak košček igrišča. Oboji so igrali odprto in pokazali silno željo po zmagi ter preboju v osmino finala, malenkostno bolj aktivni pa so bili Avstrijci, ki so povedli v 21. minuti. Po kotu z leve strani, ki ga je izvajal David Alaba, se je v ukrajinskem kazenskem prostoru najbolje znašel Christoph Baumgartner in s petih metrov ukanil nemočnega Georgija Buščana.

Izbranci ukrajinskega selektorja Andreja Ševčenka so po prejetem golu za kratek čas prevzeli pobudo na igrišču in si v 29. minuti priigrali prvo in edino resno priložnost na tekmi. V glavni vlogi je bil Mikola Šaparenko, ki je z leve strani prodrl v avstrijski kazenski prostor in sprožil močan strel, a se je izkazal vratar Daniel Bachmann.

Naši severni sosedi so do konca polčasa umirili Ukrajince. V 37. minuti bi po kombinirani akciji lahko podvojili vodstvo, po močnem in natančnem strelu Konrada Laimerja pa jim je veselje preprečil Buščan. Še lepšo priložnost so si priigrali v 42. minuti, po bliskovitem nasprotnem napadu in podaji rezervista Alessandra Schoepfa, ki je v 33. minuti zamenjal Baumgartnerja zavoljo poškodbe glave, pa je bil Marko Arnautović povsem sam pred vratarjem, a je slabo zadel žogo, tako kot Stefan Lainer iz malo manj ugodnega položaja v tretji minuti sodnikovega podaljška.

Ukrajinci so v drugem polčasu jalovo napadali, Avstrijci pa so se z disciplinirano predstavo zanesljivo branili in v kali zatrli vse poskuse tekmecev po prevratu. Z drugo zmago na turnirju so se prebili med 16, nekaj teoretičnih možnosti za to pa imajo tudi osmoljenci današnje tekme v Bukarešti.

V osmino finala bodo poleg prvo in drugouvrščenih izbranih ekip iz vseh šestih skupin napredovale tudi štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.

Euro 2020 (skupina C), 3. kolo:

Ukrajina - Avstrija 0:1 (0:1)
Baumgartner 21.

Nizozemska - Severna Makedonija 3:0 (1:0)
Depay 24., Wijnaldum 51., 58.

LESTVICA:
1. Nizozemska 9
2. Avstrija 6
3. Ukrajina 3
4. Severna Makedonija 0 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice