Šport > Nogomet
21 ogledov

Barça in Real dobila visoko kazen zaradi TV pravic

Xavi Fabregas Arbeloa Iniesta Barcelona Real Madrid pokal polfinale Copa del Rey EPA
Španski urad za varstvo konkurence je kaznoval štiri španske nogometne klube in eno medijsko hišo zaradi kršenja predpisov o prodaji televizijskih pravic.

Po španskih zakonih je najdaljša dovoljena dolžina pogodbe o televizijskih pravicah tri leta, kaznovani subjekti pa so sklenili štiriletni dogovor. Skupna višina kazni je 15 milijonov evrov, vsak kršitelj bo plačal sorazmerno veliko vsoto glede na znesek v pogodbi.

Real Madrid bo tako moral plačati 3,9 milijona evrov, Barcelona 3,6 milijona, Sevilla 900.000 evrov in Racing Santander 30.000 evrov. Medijska hiša Mediapro, ki si pravice za prenose španskega nogometa deli z družbo Canal Plus, bo plačala malce manj kot 8,5 milijona skupne evropske valute, poroča spletna stran AS.com.

Manj kot polovica za 16 klubov

Za razliko od mnogih drugih držav v Španiji pogodbe s televizijami podpisujejo klubi, ne pa liga. To seveda vodi v ogromne razlike v prihodkih, od naslednjega leta pa se obetajo manjše spremembe. 

Denar se bo od januarja delil na pet delov. Real Madrid in Barcelona bosta dobila 35 odstotkov celotnega zneska za TV pravice, 11 odstotkov si bosta razdelila Atlético Madrid in Valencia, ostali člani Primere División pa bodo vsi skupaj dobili 45 odstotkov. Šest odstotkov bo namenjeno klubom v nižjem rangu tekmovanja, trije odstotki pa se bodo porabili za stroške mlajših kategorij in za infrastrukturo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.