Šport > Nogomet
22 ogledov

Lepotica brez golov: Milan zadržal Barço!

Zlatan Ibrahimović Milan Barcelona
1/25
Reuters
Branilka naslova Barcelona je na prvi tekmi četrtfinala Lige prvakov remizirala pri AC Milanu (0:0). Obe ekipi sta na San Siru kljub pomanjkanju zadetkov dokazali, da je lahko tekma zanimiva tudi brez tresenja mrež. Na drugi tekmi je Bayern München slavil v Marseilleu (2:0).

Kateri ob obeh velikanov, AC Milan ali Barcelona, se bo v polfinalu letošnje Lige prvakov pomeril z zmagovalcem obračuna med Benfico in Chelseajem, bomo izvedeli šele na torkovi povratni tekmi na Camp Nouu. Branilka naslova se je na San Siru precej mučila z zaprtimi Italijani, a na koncu bi lahko prek rezervista Cristiana Tella tudi dosegla famozni gol v gosteh, kar jim na koncu ni uspelo. Nekaj velikih priložnosti so zapravili tudi Rossoneri, na koncu pa bosta obe ekipi najbrž zadovoljni s tekmo brez golov.

• Real z nogo in pol že v polfinalu

Dve ogromni priložnosti je Milan na spet sumljivo slabem igrišču (proti Arsenalu sta bila v osmini finala razrita oba boka, tokrat pa je bila trava kljub nebu brez oblačka razmočena kot po nalivu) zapravil že v tretji minuti, ko je Clarence Seedorf presekal slabo podajo Sergia Busquetsa v zadnji vrsti in podal proti Kevinu-Princu Boatengu, čigar strel z roba kazenskega prostora je zadel blok, vrnjeno žogo pred vrata Barcelone pa je preko gola iz idealnega položaja spravil Robinho.

Barcelona je prvič zapretila v šesti minuti, ko je Lionel Messi izvajal prosti strel z roba kazenskega prostora in v padcu pomotoma podal proti povsem samemu Seydouju Keitaju, ki je iz neposredne bližine zgrešil vrata, a je bil malijski reprezentant v vsakem primeru v prepovedanem položaju. Tri minute kasneje je Messi spet preizkusil zbranost vratarja Christiana Abbiatija, italijanski vratar je njegov poizkus izpustil iz rok, odbitka pa v mrežo ni uspelo spraviti Danielu Alvesu.

Brez enajstmetrovke za Barcelono, Valdés ustavil Ibro

Barcelona je v nadaljevanju povsem zagospodarila na igrišču in si v 16. minuti pripravila še eno veliko priložnost. Alves in Sergio Busquets sta s fantastično kombinacijo iz prostega strela pred Abbiatija poslala povsem samega Alexisa Sáncheza, Čilenec pa se je namesto strela odločil za preigravanje vratarja in padel ob kontaktu, a je sodniška piščalka ostala nema. Mreža se je prvič zatresla že dve minuti kasneje, toda Messi je bil po idealni podaji Alvesa pred golom Milana v prepovedanem položaju in sodniki so gol upravičeno razveljavili.

Zlatan Ibrahimović se je v igro prvič resneje vključil v 20. minuti, ko je po odlični kombinaciji in podaji Boatenga prišel sam pred Víctorja Valdésa, a ga je španski reprezentant prebral in mu ubranil njegov poizkus iz neposredne bližine. Čez dobrih pet minut je moral svojo ekipo reševati tudi Abbiati, ko je Xavi Hernández po dolgi kombinaciji prodrl skozi sredino in udaril z roba kazenskega prostora, izkušeni vratar pa je bil na mestu.

Sánchez neulovljiv, a nenatančen

Barcelona je v 32. minuti spet povsem izigrala Milanovo obrambo, Sánchez je ušel za hrbet branilcem in s peto idealno namestil strel Xaviju, ki ga je tik pred Abbiatijem blokiral Alessandro Nesta. Čilenec je tri minute kasneje spet pobegnil in stekel sam proti Abbiatiju, njegov strel pa je z izvrstnim posredovanjem v zadnji sekundi ustavil Luca Antonini.

Messi Ambrosini AC Milan Barcelona Liga prvakov četrtfinale prva tekma San Siro | Avtor: EPA EPA
Domači trener Massimiliano Allegri je po zaspanih prvih minutah drugega polčasa povlekel prvo taktično potezo in namesto nerazpoloženega Robinha v igro poslal mladega talenta Stephana El Shaarawyja. Barcelona nikakor ni našla svoje prave igre, medtem ko je bil Milan verjetno celo nevarnejši, a si tudi Rossoneri niso pripravili prave priložnosti.

Ovacije za brezhibnega Nesto

Gostujoči strateg Josep Guardiola je svojo prvo potezo povlekel v 65. minuti, ko je Andrésa Iniesto, ki je celo tekmo odigral na krilu, zamenjal z mladim Cristianom Tellom, Allegri pa je odgovoril z menjavo Boateng-Urby Emanuelson. Nizozemec je že v svoji prvi akciji ušel obrambi Barcelone, a slabo izkoristil podajo Zlatana Ibrahimovića in na koncu ni niti streljal pred Valdésom.

Tello si je v 73. minuti pripravil prvo resnejšo priložnost na svojem levem krilu, ko je najprej lepo preigraval in nato z močnim strelom zadel le stranski del Milanove mreže. Šepajoči veteran Nesta je po odlični partiji ob ovacijah San Sira zapustil igrišče, ko ga je Allegri zamenjal z Alžircem Djamelom Mesbahom, kmalu pa je Sáncheza Guardiola zamenjal še s Pedrom Rodríguezom.

Katalonci do konca bližje zmagi

Barcelona se je okrog 77. minute dvakrat na las približala zadetku, ko je poizkus Messija najprej blokiral Ambrosini, kapetan Puyol pa je po kotu, ki je sledil, le za las zgrešil daljšo vratnico Abbiatija. Tello je deset minut pred koncem spet preigraval na levem boku in prišel pred Abbiatija, a ga je veteran še pravočasno zaprl.

Na San Siru je utrip številnih src zastal v 88. minuti - Messi je po padcu Mesbaha prišel do strela znotraj kazenskega prostora Milana, Abbiati je njegov poizkus ubranil, Tellov poizkus pospravljanja odbitka v prazno mrežo pa je s požrtvovalnim startom v zadnjem trenutku (ne prvič v večeru) zaustavil Antonini.

Učinkoviti Bayern na poti proti Münchnu

Gostitelji letošnjega finala Bayern München so že na prvi tekmi v Marseilleu storili velik korak k uvrstitvi v polfinale, potem ko so v francoskem pristanišču slavili z goloma Maria Gómeza in Arjena Robbna. Gómez je s svojim enajstim golom v letošnjem tekmovanju zadel za vodstvo tik pred polčasom, ko ga je z lepo podajo našel Robben, ob strelu Nemca pa je sicer slabo posredoval rezervni vratar Francozov Elinton Andrade.

Bavarci so prevladovali tudi v drugem polčasu, ko je Robben v 69. minuti zadel za zasluženih 2:0. Nizozemec je odigral dvojno podajo s Thomasom Müllerjem in hladnokrvno premagal Andradeja za visoko vodstvo. Še največjo priložnost za domače je zapravil Loic Rémy, potem ko je strel z glavo Roda Fannija na njegovo nogo poslal vratar Manuel Neuer, a je francoski reprezentant zgrešil iz neposredne bližine.

Liga prvakov, četrtfinale, prvi tekmi:

AC Milan : Barcelona 0:0

Olympique Marseille : Bayern München 0:2 (0:1)
Gómez (44), Robben (69)

Komentarjev 1
  • ebunny 23:57 28.marec 2012.

    http://adf.ly/6kp5U